TBMM Başkanlığına İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “HDK Yürütme Kurulu üyeleri ve milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel ile HDP Eş Başkanı Fatma Gök’ün de içinde bulunduğu heyet, “Çözüm için müzakere, barış için eşitlik” diyerek çıktığı Karadeniz turunda 18.02.2013 tarihinde Sinop’ta saldırıya uğramışlardır. Bu ülkede Sivas olayları üzerinden geçen onca zamana rağmen halen hafızalarda sıcaklığını korurken; Sinop’ta yaşananlar herkesin aklına yeni bir Sivas mı yaşanacak sorularını getirmiştir. Saatlerce Sinop’ta süren olaylara müdahale edilmemesi ve yaşanacakların günler öncesinden belli olmasına rağmen gerekli tedbirlerin alınmaması düşündürücüdür. Halkın oyları ile seçilmiş milletvekillerinin gittikleri farklı bölgelerde saldırılara maruz kalması ürkütücüdür. Yine aynı şekilde 2012 yılının Temmuz ayında Sürgü’de yaşanan linç girişimi ve saatlerce müdahale edilmeyişi de vatandaşlarımızı tedirgin etmiştir.”

Aygün, İçişleri Bakanından şu sorularına yanıt istedi:

Bu çerçevede,

1.         Günlerdir özellikle sosyal medya üzerinden yürütülen provokasyonlara neden müdahale edilmemiştir? Bu provokasyonları yapanlar tespit edilmiş midir?

2.         Organize olduğu anlaşılan bu saldırı öncesi istihbarat birimlerinden size ulaşan bilgi var mıdır?  Var ise neden önlem alınmamıştır?

3.         Saatlerce süren olaylara güvenlik görevlileri neden müdahale etmemiştir?

4.         Demokratik haklarını kullanmak isteyen herkese müdahale edilirken linç etmek isteyen gruplara neden müdahale edilmemektedir?

5.         Yaşanan olaylar sırasında gözaltına alınan var mıdır?

6.         Hakkında soruşturma açmayı düşündüğünüz yetkili var mıdır?

7.         Toplantının yapıldığı yerin sahibinin tehdit edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise tehdit edenler kimlerdir?

8.         Saatlerce süren olaya rağmen İçişleri Bakanı olarak neden hiçbir açıklama yapmadınız? Kamuoyunu neden bilgilendirmediniz?

9.         Türkiye’de son 10 yılda kaç linç olayı yaşanmıştır?