TBMM Başkanlığına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi veren CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, “Son bir hafta içinde Avusturya’da yaşayan Aleviler için Aşure Günü ve Hızır Orucu gibi bazı günler resmi tatil ilan edildi. İsviçre’nin Basel kantonunda Aleviler resmen bir inanç grubu olarak tanındı” ifadelerine yer verdikten sonra Başbakana şu soruları yöneltti:

 

1.         Avrupa’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının söz konusu din ve inanç temelli hakları elde etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

2.         Türkiye’de yaşayan Aleviler de din ve inanç temelli benzer taleplerde bulunmaktadırlar. Bu konuda herhangi bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?

3. Avrupa’da yaşayan Alevi yurttaşlarının din ve inanç temelli taleplerinin karşılanması yönünde ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

4. Alevi yurttaşların din ve inanç temelli taleplerinin diğer Avrupa ülkelerinde de karşılanması için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

5. Avrupa ülkelerinde yaşayan Alevi inancına mensup yurttaşların din ve inanç temelinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde ne tür taleplerde bulunmaktadırlar?

6. Din ve inanç hürriyeti alanında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Alevi yurttaşlara bazı haklar tanınırken Türkiye’de bu konuda herhangi bir adımın atılmaması “ileri demokrasimize” ters düşmüyor mu?