Viyana’da faaliyette olan “Zazakische Sprach Akademie” (Zazaca Dil Akademisi), 18 Aralık 2015 Cuma günü, uluslararası çapta akademisyenlerin konuk olacağı bir sempozyum organize ediyor.

Saat 17:30’da başlayacak olan “Zazaca: Dünü, Bugünü ve Yarını” adlı bu sempozyum, AK-Bildungszentrum Großer Saal’de gerçekleşecek.

Açılış konuşmalarını Zazaca Dil Akademisi Eşbaşkanı Ali Dikme, Viyana UNESCO Temsilciliği Genel Sekreteri Gabriele Eschig ve Viyana Üniversitesi Dil Bilim Enstitüsü Başkanı Florian Menz yapacak. Zazaca Dil Akademisi Eşbaşkanı Dr. Zeynep Arslan’ın yöneteceği etkinlikte, sunum yapacak akademisyenler arasında ise şu isimler yer alıyor: Prof. Dr. Heiner Eichner (Avusturya), Mesut Keskin (Almanya), Jaffer Sheyholislami (Irak Kürdistanı), Ursula Hemetek (Avusturya), Prof. Dr. Dieter Halwachs (Avusturya), Prof. Dr. Katharina Brizic (Almanya), Prof. Dr. İnci Dirim (Avusturya). Etkinlik’te Viyanalı fotograf sanatçısı Mehmet Emir, multimedya gösterisi eşliğinde „Eve yolculuk“ (Meine Reise nach Hause) başlıklı bir sunum yapacak.

Zazaca Dil Akademisi-Avusturya’nın daha önceki önemli çalışması, bir yıl boyunca “Raa Ma” adlı aylık bir Zazaca gazete çıkarması olmuştu. Gazete 10 sayı çıktıktan sonra, yayına ara vermişti. Kurum, gazete çalışmasını internet ortamına taşıma hazırlıklarını sürdürüyor

 

(Kaynak: Hallac Medien)