Grup adına Hasan Kaplan, Mehmet Boy ve Haydar Çetinkaya tarafından teslim edilen imzalar ve dilekçelerde Dersim’de kaçak avcılığın önüne geçilememesinden dolayı bazı türlerin tehdit altında bulunduğuna dikkat çekildi. Başvuru dilekçelerinde, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan il av komisyonu toplantısına çağrıda bulunularak "avcılığın komisyon kararınca yasaklanması ayrıca 2014-2015 av sezonunda av turizmi kapsamında kota verilmemesi" talep edildi.

Toplanan dilekçe ve imzaları Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez'e teslim eden Dersim Doğa Koruma Gönüllülerinden Haydar Çetinkaya, “Her yıl avcılık adı altında coğrafyamızda hayvan kırımı yaşanıyor. Bazı türler aşırı avlanma sonucunda neredeyse yok olacak düzeye geldi. Her yıl talep etmemize rağmen merkezi av komisyonu Dersim'de avcılığa av turizmi kapsamında izin veriyor. Avcılığın önüne yasak konarak geçilmeyeceğinin farkındayız. Fakat alınacak olumsuz bir kararla en azından yasal avcılığın dayanakları da ortadan kalkmış olacaktır. Bilinçsiz avcılar her yıl dört gözle av sezonunu bekliyor. Avcıların da yaban hayatıyla 2 yıllığına da olsa barış ilan etmelerini istiyoruz. Bu insancıl bir taleptir. Sayın il valimizin bu konudaki duyarlılığını biliyor ve takip ediyoruz. Önümüzdeki hafta yapılacak olan il av komisyonu toplantısı için sayın valimize ve komisyon üyelerine çağrıda bulunarak, 2014-2015 av sezonu için herhangi bir kota verilmemesini ve avcılığın ilimiz genelinde yasaklanması yönünde karar alınmasını talep ediyoruz. Şimdilik talebimiz avcılığın belli bir süreliğine yasaklanması ve yaban hayatının koruma altına alınmasına dönüktür. Bu iyi niyetli çabanın boşa çıkarılmamasını umuyoruz. Bu talep Dersim halkının çoğunluğunun talebidir” dedi.

Dersim Doğa Koruma Gönüllüleri ayrıca yaban hayatının koruma altına alınması amacıyla yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

1. Dersim'de her türlü avcılık faaliyetleri 2014-2015 yılı boyunca yasaklanmalıdır.

2. Daha çok kış dönemlerinde gerçekleştirilen kaçak avcılığın önüne geçilebilmesi için bakanlığın yeteri kadar koruma personeli istihdam etmesi gerekmektedir.

3. Bilgilendirme amaçlı broşür, afiş ve reklamlara ağırlık verilmelidir. .

4. Kaçak avcılığa yönelik denetimler arttırılmalıdır.

5. Doğa ve yaban hayatını koruma amaçlı kişi, dernek ve kuruluşlarla ortak çalışılmalıdır.

6. Avcılığı ihbar edenlere, kesilen cezalardan karşılanmak üzere para ödülü verilmelidir.

7. Gönüllü denetleyici kursları düzenlenmeli ve fahri denetleyicilik hayat bulmalıdır.

8. Kaçak avcılara verilen cezalar arttırılmalıdır.

9. Kaçak avcılıktan haberdar olup da ihbar etmeyenlere cezai yaptırım uygulanmalıdır.