Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişiminden konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere Mart ayı içerisinde gerek sosyal medya ve gerekse de yazılı ve görsel medyaya yansıyan haberlerde Tunceli’de avcılığın yasaklandığı belirtilmişti.

Bu haberler üzerine, Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi olarak 5 Mart 2014 tarihinde sayfamızdan açıklama yaparak, Tunceli İl Av Komisyonunca Orman ve Su İşleri Bakanlığı Merkez Av Komisyonu’na av yasağı tavsiyesinde bulunulduğunu; Merkez Av Komisyonu, İl ve İlçe Av Komisyonlarının görevleri, çalışma esas ve usullerine dair yönetmelik hükümleri uyarınca av yasağı kararı alma yetkisinin Merkez Av Komisyonunda olduğunu ve bu haliyle Dersim’de avcılığın yasaklanmadığını ifade etmiştik.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı XV. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürlüğü, 14.05.2014 tarihinde ilan edilen duyuru ile maalesef Dersim’de 2014-2015 dönemi için 8 adet yaban keçisi ve 2 adet çengel boynuzlu dağ keçisinin avlattırılacağını duyurmuştur.

 Doğam yaşamı korumakla yükümlü bir bakanlık teşkilatının, Dersim’de yaban hayatının en önemli fauna türlerinden biri olan ve yöre halkınca mitolojik, inançsal değerler atfedilen dağ keçilerine yönelik avlattırma kararı alması vicdani ve hukuksal dayanaktan yoksundur.

Kaldı ki dağ keçileri IUCN kategorilerine göre koruma altındadır. Avlatma kararına karşı gerekli idari ve hukuki girişimlerde bulanacağız” ifadelerine yer verildi.

 

avcilik_ic.jpg