2010 yılı Temmuz ayında inşaat çalışmaları başlatılan, yaklaşık 3 ay önce de mekanik kabulü yapılarak deneme çalışmasına alınan atıksu arıtma tesisimizin ve proje kapsamında yapılan kanalizasyon ve yağmursuyu tesislerinin geçici kabulü yapıldı.

 

 Geçici kabul çalışmaları İller Bankası, Belediye, İl Sağlık Müdürlüğü ve Yüklenici Firma yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

 Geçici kabulün yapılmasıyla ilgili tesislerde incelemelerde bulunan kabul heyeti, tesisin yapımında; başlangıcından bugüne kadar Belediye başkanının bu konudaki duyarlılık ve çalışma azminin önemli olduğunu belirttiler. Heyet üyeleri, Belediye başkanlarının altyapı çalışmalarından genellikle kaçındıklarını ama burada tesisle birlikte kanalizasyon ve yağmur suyu şebeke çalışmalarının birlikte yürütülerek büyük bir projeyi kısa sürede gerçekleştiğini belirttiler. Bu konuda çok büyük zorluk ve yıpranmaya rağmen belediye başkanının büyük bir cesaretle projenin yürütülmesini sağladığını yoksa zamanında teslim etmenin mümkün olmayacağını söylediler. Ayrıca imkanları kısıtlı ve küçük bir belediye olmasına rağmen hemen işletmeye alınmasını da yine başkanın istem ve çabalarıyla olduğunu bunun örnek bir çalışma olduğunu belirten heyet bir çok belediyenin böylesi tesisleri işletemediklerinin altını çizdiler. 

 

  Kabul heyeti tesisin deneme çalışması aşamasında bir sorun yaşanmadığını, deneme aşamasında yapılan analizlerde arıtma tesisinde temiz su çıkışı sağlandığını görüldüğünü ve İller Bankası olarak şimdiye kadar incelemelerde bulundukları Türkiye’deki en iyi ve modern arıtma tesislerinden biri olduğunu belirttiler.

 

Belediye Başkanı Edibe Şahin ise; “Biz de Belediye ve kent olarak şehircilik ve çevre açısından çok önemli bir yatırımı gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Proje kapsamında halkımızın hizmetine giren bu tesisler ile Baraj Gölü çevresinde kurulu kentimizin en önemli sorunu olduğunu düşündüğümüz atıksu kaynaklı su kirliliği sorunu çözülmüş oldu. Arıtma tesisinde günde yaklaşık 9 bin m³ atıksu son teknolojiyle arıtılacak ve bu şekilde Baraj Gölüne atıksu girişi önlenmiş olacak. Şayet tesis faaliyete geçmemiş olsaydı, her gün binlerce ton atıksu Baraj Gölüne akmaya devam edecek ve yakın zaman sonra kentimizi tehdit eden ciddi çevre sorunları ortaya çıkacaktı. 16 milyon TL ile maliyetle kentimizde şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük yatırım olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimiz yaklaşık 22 dönüm arazi üzerine kuruldu. Belediyemiz 16 milyon TL’nin yarısını İller Bankasına borçlanarak, diğer yarısını ise hibe kaynaklardan temin etti. Tesis inşaatı ile birlikte yaklaşık 21.000 metre uzunluğunda kanalizasyon şebeke hattı, 5000 metre uzunluğunda yağmur suyu şebeke hattı, 5100 metre terfi hattı, kentin muhtelif yerlerinde 5 adet terfi-pompa istasyonu, 2 adet fosseptik ve 1 adet toplama odası inşa edildi ve 7 ayrı noktadan yatay delgi ile Tunceli-Elazığ Karayolundan dikey geçişler yapıldı” dedi.