Atık bitkisel yağların toplanması için yetkili Ezici Biodizel firmasıyla sözleşme imzalayan Belediye, artık bitkisel atık yağların toplanıp geri dönüşümü sağlanacak. Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım Firmasıyla yapılan sözleşme ile bundan sonra atık bitkisel yağlar evlerden toplanacak. Proje kapsamında yürütülecek çalışmalarla lokanta, kafe ve sanayi kuruluşlarının yanında belediye sınırlarındaki haneleri de kapsıyor. Öncelikle belirlenen mahallerdeki apartman ve sitelere bitkisel atık yağ toplama bidonları yerleştirilerek periyodik toplanması sağlanacak. Kent genelinde tüm lokantalar, yemek üretim tesisleri,  büfeler, otel mutfakları, satış noktaları bitkisel atık yağların toplanması için, bu yerlerle sözleşme yapıldı. Sözleşme yapılırken bitkisel atık yağları biriktirme bidonları bırakıldı ve proje hakkında bilgilendirme yapıldı.

Tunceli Belediyesi’nde projeye ilişkin yapılan açıklamada, “Kanalizasyon hatlarının tıkanmasına neden olan , Arıtma tesisimizin işletme maliyetini artıran,çevre ve insan sağlığına zarar veren bitkisel yağların toplanması ve bu yağların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla  2012 yılında bir çalışma başlattık.Çalışmamızın kapsamında  Belediyemiz lisanslı Ezici Biodizel fırması ile  sözleşme imzalayarak 2012 yılında Belediyemiz sınırları içinde faaliyet gösteren İşletmelerden(restaurant,otel,pastane..v.b) 6.5 ton bitkisel yağ toplandı ve bu yağlar  geri dönüşüm  tesislerine gönderildi. Belediyemiz uzun süredir makina ve hidrolik yağlar topluyordu. Bitkisel yağlar toplama Projesini hayata 2012 yılında geçirmeye başladık, 2013 yılı içinde evlerde de kızartmalık yağlar toplanma çalışmalarına başlanacaktır. Bir süre kızartma işleminde kullanılan bitkisel yağ, fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybederek atık yağ haline gelir. Özelliğini defalarca kullanımdan dolayı yitirmiş yağlar insan sağlığı üzerinde kanserojen etkiye sahiptir. Ayrıca çevre açısından evsel atık ve su kirliliğinin yüzde 25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır.

Kanalizasyona dökülen yağlar atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Evsel atık su içinde bulunan yağları biyolojik olarak arıtmak mümkün değildir. Sonu arıtma ile bitmeyen atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; munzura döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalmasına neden olur bu da ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar” dendi.