Dersim Askeri harekatı süresince kışla binası olarak kullanılan ve günümüzde köhne halde bulunan kışla binasının müzeye dönüştürülecek olması kent sakinleri tarafından olumlu karşılanıyor. Şu an da dar gelirli 47 ailenin barındığı kışla binasının müze olmasına sevindiklerini belirten sakinler kendilerine de kalacak yer tahsis edilmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

Tunceli Merkez Moğultay Mahallesi’nde bulunan kışla binası, “Erken Cumhuriyet Dönemi ve Kültür Varlığı Özelliği” taşıması nedeniyle Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2005 yılında tescil edildi.

60 kadar lojmanın bulunduğu iki katlı kışla binasında şu anda dar gelirli 47 aile ikamet ediyor. Binanın bir bölümü birkaç yıl önce çıkan yangında kullanılamaz hale gelirken, diğer bölümleri de köhne halde bulunuyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Tunceli’ye yaptığı ziyarette, bina için 10 milyon liralık ödenek ayrıldığını ve Dersim müzesine dönüştürüleceği yönündeki açıklamasının ardından başlatılan çalışmalara da hız verildi.

kisla_ic-002.jpg

Kışla binası için hazırlanan projelerin Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan onay almasının ardından uygulama aşamasına geçmeyi planladıklarını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “Bu konuda finansman sorunu vardı. Ancak Sayın Başbakanımızın ilimize teşrifleri sırasında bu sorun da çözülmüş oldu. Proje Bakanlığımız tarafından uygulanmak suretiyle bitirilecek” dedi.

Kışla binasının sadece müzeden ibaret olmayacağını ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “Zemin katta butik dükkanlar, kafeterya ve restoran gibi mekanlar yer alacak. Restoranlarda yöresel yemeklerin satılması planlanıyor. Müze olacak kısım binanın ikinci katında yer alıyor. Burada arkeolojik, etnografik bulgular sergilenecek. Bunların yanı sıra kent müzesinin yapılış amaçlarından biri olan Dersim olaylarına ait görüntü, bulgu ve belgelerde bu müzede sergilenecek. Bir bloğun üçüncü katında ise sözlü tarih uygulamalarına ait çalışmalar yer verilecek” dedi.

kisla_ic1-002.jpg 

KÜLTÜR ADASI OLUŞTURULACAK

Kışla binasının aynı zamanda bir kültür adası ortasında yer alan bir yapıya dönüşeceğini ifade eden Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “Tunceli Belediyesi ile yaptığımız çalışmalar neticesinde Kışla binasının yanında bulunan eski sebze halinin Dersim kültür Merkezi olması yine binanın yanında bulunan Seyit Rıza Parkı ile burası bir kültür adası olarak ilan edildi. İlimizde kültürel, sanatsal, tarihsel etkinliklerin gerçekleştirileceği büyük bir alandan bahsediyoruz. Kışla binasının avlu kısmında İngiltere’deki Hyde Park gibi insanların siyasi, tarihi, felsefi, ideolojik görüşlerini serbestçe açıklayacakları bir alan olacak. Yine bu alan ilimizde her yıl düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında da kullanılacak” diye konuştu.

Kışlanın kent müzesine dönüştürülmesine ise vatandaşlardan farklı tepkiler var. Kışla binasında ikamet eden vatandaşlar; binanın müzeye dönüştürülmesinin ardından kendilerine kalacakları yer temini konusunda yetkililerden destek beklediklerini ifade ediyorlar.

Uzun yıllardır kışla binasında ikamet ettiğini söyleyen Dursun Ateş, kent müzesi fikrine sıcak bakmadığını belirterek, “Dersim müzesi olmasından ziyade buranın bir fabrika olmasını istiyoruz. Çok acı bir geçmişi var uranın. Askeri harekat kararları burada alınmış. Buranın adı kışla bana göre soyadı da soykırım; katliam” dedi.

Kışla binasında ikamet eden Aynur Turan isimli vatandaş ise; binada genelde yoksul ve Yeşil kartlıların ikamet ettiğini belirterek, “Buranın müzeye çevrilmesinden memnun oluruz. Ancak burada yaşayan mağdur insanlara da kalacakları bir yer ayarlanmasını bekliyorum” diye konuştu.

Alanın tamamen müze olmasını doğru bulmadığını dile getiren Sinan Güler isimli vatandaş ise; “Müzenin yanı sıra şehre katkısı olacak başkaca birimler de yer almalı. Burada yaşayan insanların da mağdur edilmemesini istiyorum” şeklinde konuştu.

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, yıllardır köhne halde bulunan binanın müzeye çevrilmesini olumlu karşıladıklarını, binanın restore edilerek turizme açılması gerektiğini söyledi.

Cengiz, binada Dersim’e dair arşivlerin de sergilenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

kisla_ic1-003.jpg

 

kisla_ic2-001.jpg

 

kisla_ic3-001.jpg