ATLARIN ENFEKSİYÖZ ANEMİSİ

2009 yılında uygulanmaya konulan ve kampanya şeklinde sürdürülen, Atların Enfeksiyöz Anemisi Hastalığının Takibi, Kontrolü ve Eradikasyonu kapsamında; İlimiz genelinde 2.199 işletme ziyaret edilmiş olup 1.319’u At, 157’si Katır ve 1.491’i Eşek olmak üzere toplam 2.967 adet tek tırnaklı hayvan, taramadan geçirilerek kan serumları alınmış ve mikroçip takılarak kayıt altına alınmıştır. Bu kampanya çerçevesinde hedeflenen programın % 89’u gerçekleştirilmiş olup; neticede pozitif çıkan 8 adet tek tırnaklı (5 at, 2 katır, 1 eşek) hayvan itlaf edilerek düzenlenen hayvan itlaf ve tazminat mazbataları ile sahiplerine toplam 10.400 TL tazminat ödenmiştir.

Bakanlığımız tarafından kampanya ile ilgili yapılan değerlendirme toplantısında İlimiz, kampanyayı kapsayan İller içerisinde ilk on (10) içerisinde gösterilmiş olup, mikroçip uygulanmaları, kan alınması ve laboratuar muayenesi sonucu pozitif bulunan hayvanların itilafları ile ilgili işlemlerin sonuçlandırılması noktasında, Ülkemiz genelinde çalışmaları en başarılı İl olarak belgelendirilmiştir.

ŞAP HASTALIĞI

2009 yılı hayvan hastalık ve Zaraları ile mücadele programı çerçevesinde; Bakanlığımız tarafından her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki kez kampanya şeklinde sürdürülen şap aşılama çalışmalarında; İlkbaharda 18.940 adet büyükbaş hayvan, şap hastalığına karşı aşılanmış olup hedeflenen programın % 94’ü gerçekleştirilmiştir.

Sonbaharda 18.800 adet büyükbaş hayvan, şap hastalığına karşı aşılanmış olup hedeflenen programın % 93’ü gerçekleştirilmiştir.

Bakanlığımız, tarafından öngörülen küçükbaşların aşılamasında ise; % 65 aşılama oranına istinaden. İlimizde 159.837 adet küçükbaş hayvan şap aşısı ile aşılanmış olup % 63 oranında başarılı bir netice elde edilmiştir.

Bakanlığımız tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde ilimiz başarılı İller arasında gösterilmiştir.

Yaptıkları çalışmalarla İlimize, takdire değer bu başarıya sağlayan bütün personelimi kutluyorum.

Tunceli İl Tarım Müdürü

Abdulkadir YAŞIRINLIGÖZ