Üretici başına 40 kovanın düştüğü dağıtımda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, “Organik bal üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla, Bakanlığımızın başlattığı, il müdürlüğümüzün devam ettirdiği, Organik Tarımın Geliştirilmesine yönelik, “Organik Bal Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında yetiştiricilerimize destek amaçlı olarak, organik kovan dağıtımının ikinci etabını bugün gerçekleştiriyoruz.

İlimizin iklim koşulları ve bitki florası arıcılık faaliyetleri için oldukça elverişli olduğundan dolayı arıcılık sektörü önemli bir yere sahiptir.

2017 yılı itibariyle ilimiz arıcıları 68 bin 645 aktif kovanla faaliyetlerine devam etmektedir. Hem yöre çiftçimize, hem de ülkemize gelir getirecek bu hibe ile kaliteli organik bal üretimi yapılarak, hem tarımsal kalkınma hem de istihdam yaratılması amaçlanmaktadır.

Yüzde 70 hibeyle desteklenecek olan proje üç yıl süreyle takip edilerek, proje kapsamında, 15 yetiştiricimize 40’ar adet olmak üzere, toplamda 600 adet polen tuzaklı boş organik arı kovanı hibe olarak verilecektir. Hibe edilen boş kovanlar yetiştiriciler tarafından arılı hale getirilecektir.

Üç yıl sürecek olan proje kapsamında anlaşma yapılan organik sertifikasyon kuruluşu tarafından gerekli eğitim ve analiz çalışmaları yapılarak, söz konusu 15 yetiştiricimize organik bal üreticisi sertifikası verilecektir” dedi.

İl Müdürü Kaya, kentte sadece balı değil, nohut, sarımsak gibi ürünleri de markalaştırmak için çalışmalarının devam ettiğini de söyledi.

Tunceli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kazım Doğan da katkılarından dolayı il müdürlüğüne teşekkür ederek, “Türkiye’de organik bal üretiminde ilk beşe girdik. Üç yıl gibi kısa bir sürede bu aşamaya gelmek bizi mutlu ediyor. Bu yıl 200 üreticimizin balını birlik ve 1994 Kooperatifiyle alıp tahlil ettirdik. Sonuçlarını yakında açıklayacağız” diye konuştu.

15-ureticiye-600-polen-tuzakli-bos-organik-kovan-yuzde-70-hibe-(1).jpg