Tunceli Belediyesi Toplantı Salonu’ndaki toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya ile Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Funda Arslan ile birlik üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, İlin Arıcılık açısından çok avantajlı bir bölgede yer aldığını, özellikle Pülümür ve Ovacık İlçelerinde bitki florasının çok zengin olduğunu, endemik bitkilerin öne çıktığını; organik arıcılığa çok uygun bir bölge olduğunu söyledi.

Organik Arıcılığın geliştirilmesi için Bakanlık olarak Birlik aracılığıyla 2013 yılında 2 bin organik kovan dağıtımı yapıldığını dile getiren Kaya, 2014 yılında yine Bakanlığın desteğiyle 36 üreticiye organik bal üretim sertifikası almaları için çalışmalar başlatıldığını, 2014 yılı geçiş, 2015 yılında ise organik bal üretim sertifikası alınması için çalışmaların devam edeceğini, ifade etti.

İl Müdürü Kaya, Bakanlıkça yürütülen yüzde 50 hibeli Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Arıcılar Birliği tarafından sunulan 800.000.-TL bütçeli Bal Paketleme Tesisi Projesi kabul edildiğini ve 2014 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

 Yaylalar ile ilgili gelen bir soru üzerine İl Müdürü Kaya, mera ve yaylalarından en etkin bir biçimde kullandırılacağını, hem arıcıların hem de küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mağdur edilmemesi için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.

Birlik Başkanı Hakkı Canpolat ise yaptığı konuşmada, görevde olduğu 4 yıllık süre içerisinde arıcıların tüm sorunlarının çözümü için Yönetim Kurulu olarak ellerinden gelen tüm çabayı sarf ettiklerini, Organik arıcılık konusunda Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ortak projeler yürüttüklerini, üretilen balın pazarlanması ile ilgili olarak Tunceli Organize Sanayi Bölgesinde arsa tahsisi yapıldığını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunmuş oldukları Bal Paketleme Tesisi Projesinin kabul edildiğini, ancak bu projenin hayata geçirebilmesi için 400.000.-TL öz kaynağa ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Gündemde yer alan diğer maddelerin görüşülmesinin ardından birlik başkanlığı seçimine geçildi. Seçim sonucunda yeni yönetim kurul oluşturuldu.