Belediye öncülüğünde Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek anma öncesi basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamanın ardından katılımcılar, askeri harekat sırasında insanların topluca öldürülerek atıldığı Ovacık karayolu üzerinde bulunan 38 kayalıklarında mumlar yaktı ve Munzur Çayı’na karanfiller bıraktı.

Dersim’de belediye öncülüğünde ve Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti’nin katkılarıyla Dersim askeri harekatı için 4 Mayıs 1937’de bakanlar kurulu tarafından karar alınmasının yıldönümü nedeniyle iki gün sürecek anma etkinlikleri gerçekleştirilecek. Yurt içi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen, politikacı, araştırmacı ve gazetecinin katılacağı anma öncesinde Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

38_ic-003.jpgBelediye Eşbaşkanları Mehmet Ali Bul, Nurhayat Altun’un da katıldığı açıklamada konuşan Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ekber Aslaner, anma nedeniyle astıkları pankartların polis tarafından kaldırıldığını belirterek, “Cumhurbaşkanımızın ve başbakanımızın bizzat Dersim’de olan soykırımla ilgili açıklamalarını pankartlarımızı taşıdık. Ne yazık ki valimiz, emniyet müdürümüz cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın bu açıklamalarına rağmen inisiyatif kullanarak bu pankartları indirdiklerini duyduk. Bu bizim için kabul edilebilir bir durum değil.  Çünkü bu ülkenin cumhurbaşkanı, başbakan bir beyanda bulunuyorsa bunun bir kıymeti olmalı. Sonuçta dünyada bu tür olayları yaşayan bir tek Türkiye değil. Bunun benzerleri var; yaşanmışlıkları var. Ve bu devletlerin bu yüzleşmeyi nasıl yaptıklarını da biliyoruz. Bizim de bu ülkeyi yönetenlerden isteğimiz biz birlikte yaşamak istiyoruz. Bunun yolu da kabulden geçer. Biz birilerini cezalandırmak, suçlamak için değil yaşanan bir trajedinin; soykırımın bir şekilde kabullenilmesi ve yüzleşilmesi için çaba harcıyoruz” dedi.

Seyit Rıza Meydanı’ndaki açıklamanın ardından katılımcılar, Ovacık karayolu üzerinde bulunan 38 kayalıklarına giderek askeri harekatta öldürülenler için mumlar yaktı.

Burada mum yakan ve “Dersim Soykırımı ve Uluslararası Hukuk” paneline konuşmacı olarak katılacak olan Prof. Norman Paech, bir daha benzeri acıların yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Anma katılımcıların Munzur Çayı’na karanfiller bırakmasının ardından sona erdi.

Bu yıl 7.’si 4-5 Mayıs tarihlerinde Dersim’de düzenlenecek olan anmaların 5’i Avrupa Parlamentosu, 1’i ise Berlin Eyalet Parlamentosu’nda gerçekleştirilmişti.