Bu yıl da Eylül ayı boyunca her tarlada fasulye hasadının yapıldığını görmek mümkün. 2018 yılında 4 bin 150 hektar alana ekilen kuru fasulyeden 180 ton ürün elde edilmişti. Mevsim şartlarının uygun gitmesi nedeniyle üreticiler bu yıl da hasattan memnun.

Dersim’in Ovacık ilçesinde tamamen doğal koşullarda yetiştirilen Ovacık organik kuru fasulyesinin hasadı yapıldı.

İlçede Haziran ayında toprakla buluşturulan fasulye tohumları, 3 aylık sulama ve bakımlarının ardından Eylül ayında hasadı tamamlandı.

Anka Dersim, bu yıl Haziran ayında ardı arkası kesilmeyen yağmurlardan dolayı tarlaların sürülemez duruma gelmesi nedeni ile sezona biraz geç ekerek girildiğinden hasat vakti de Ekim ayı sonuna kalınca, doğanın zor koşullarından epey zorlandıklarını belirterek, “Ovacık’ta yerli atalık tohumlardan ektiğimiz çalı fasulyelerini huzura getirebildik nihayet!” ifadelerini kullandı.

“YERLİ TOHUM YOK OLMASIN DİYE”

Anka Dersim, tanesinin küçük oluşu, erken pişmesi ve lezzeti ile diğer fasulye türlerinden ayrılan Ovacık kuru fasulyesine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Ovacık’ın eski komünist belediye başkanı döneminde, buraya Konya’dan beyaz fasulye tohumu getirilmişti. Bu tohum hem erken yetişiyor, hem zahmeti daha az ve hem de verimi daha fazla olan modern tohumlardan biri! Bu nedenle yerli, atalık, tohum çalı fasulyesi artık rağbet görmüyor, üreteni günden güne azalıyor! Kooperatifler alımda her iki ürüne aynı fiyatı uyguladıkları için, üretici sağladığı çoklu avantajlardan dolayı doğal olarak Konya fasulyesini ekmeyi tercih ediyor! Oysa biz Anka Dersim olarak, yerli tohumların korunması için özel önlemlerin alınması ve alımda çalı fasulyesine daha özel bir fiyat uygulanması gerektiğini savunduk hep, bunu arkadaşlarımıza da çokça dile getirdik! Ancak yerli fasulye konusunda bir gelişme elde edemeyince kendimiz, sayısı azalmış üreticilerle birlikte üretme gayretine girdik, en azından yerli tohum yok olmasın diye!”

ÜRÜNLER SİPARİŞE HAZIR

Ürünlerin siparişlere hazır olduğunu dile getiren Anka Dersim üyeleri, besin değeri yüksek bu ürünlerde hiçbir katkı maddesinin de olmadığını ekledi:

“Dersim’de başlattığımız yerli etik üretim hamlesinin bir ürünü olarak, buğdaylardan sonra, bahsettiğimiz çalı fasulyesi ile huzurdayız! Rızalık alıp rızalık verdiğimiz doğadaki verimin bu sene az olması hasebiyle, tohumluktan geriye kalan sınırlı miktardaki çalı fasulyemiz, un, bal ve sarı kantaron yağıyla birlikte siparişlerinize açıktır. Çalı fasulyesinin protein, lif ve besin değerinin yüksek olduğunu, sağlığa zararlı bir katkı ya da bileşim içermediğini de belirtmek isteriz”

anka-dersim,-ovacik-kuru-fasulyesini-sofralarda-bulusturuyor-(5).jpg

anka-dersim,-ovacik-kuru-fasulyesini-sofralarda-bulusturuyor-(4).jpg