mensup aralarında küçük yaştaki çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 24 kişilik iki aile, İlçeye bağlı Karabakır Köyü’nde bir samanlıkta askerler tarafından topluca yakılarak öldürüldü.

Tunceli’nin Hozat İlçesi Karabakır Köyü’nde 14 Ağustos 1938 tarihinde Baran ve Canan Ailelerine mensup en küçüğü 6 aylık en büyüğü 80 yaşında olan 24 kişi, askerler tarafından toplanarak köyün yukarısında bulunan bir mevkide samanlığa konularak topluca yakıldı.

24 kişinin katledildiği bu alana uzun zaman kimse gitmedi. Köylülerin bir zamanlar yayla olarak kullandığı mevki de öyle harabe halinde kaldı. Yaşanan katliamda dedesi, amcaları ve birçok yakınını kaybeden 39 yaşındaki Hüseyin Baran, olayın olduğu alanda bir hafta önce anıt mezar yapmak için çalışma başlattı. Baran’ın kazdığı alandan atalarına ait kemiklerin çıkması üzerine kemikler bir çarşafa sarılarak yeniden toprağa gömüldü ve anıt yapımı durduruldu.

1938 yılında Ağuiçen Alevi Ocağı’na mensup 24 kişinin canlı canlı yakılarak öldürüldüğünü belirten Baran, “Bunlar dede ve mürşitti. İnançları gereği bir tek çakı dahi üzerlerinde bulundurmuyordu. 6 yaşındaki çocuktan tutun da 80 yaşındaki kadına kadar köyün arka tarafından getirip burada yakmışlar. Burada bir anıt yapmayı düşünüyorduk tesadüfen bu kemiklerle karşılaştık ve anıt yapımını bıraktım” dedi.

Anıt yapımına başlamadan önce katliam mevkiini net bilmediğini söyleyen Baran, “Mevkiyi net bilmiyordum Bu alanda yakıldıklarını biliyordum. Tamamen tesadüfen denkleşti” diye konuştu.

anit_ic-001.jpg

AVUKAT SÖYLEMEZ: “SAVCILARIN RESEN SORUŞTURMA BAŞLATMASI GEREKİYOR”

Alanda incelemelerde bulunan Avukat Cihan Söylemez, Cumhuriyet savcılıklarının konuyla ilgili resen soruşturma başlatması gerektiğini söyledi.

Alanda binlerce kemik parçası bulunduğunu dile getiren Avukat Söylemez, “Burada Cumhuriyet savcılarının resen harekete geçip bölgeye gelip keşif yapması gerekiyor, Adli Tıp Uzmanları ve Antropologlar eşliğinde. Köylüler kazı yaparak kemiklere zarar verebilir. Uzmanlar tarafından kemikler tasnif edilip, rapor edildikten sonra dini merasimlere uygun defni için ailelere teslim edilmeli. Şu anda devlete düşen en büyük vazifelerden biri budur. Devletin bu yarayı sağaltması gerekiyor. Buna ideolojik yaklaşmamak gerekiyor. Hozat Cumhuriyet Başsavcılığını resen göreve çağırıyoruz” dedi.

anit_ic1-001.jpg

VERASET İLAMI KATLİAMI DOĞRULUYOR

Hozat Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 15/12/1938 yılında verdiği veraset ilamı kararı da 24 kişinin askerler tarafından öldürüldüğünü doğruluyor.

Katliamda öldürülen Turabi Baran’ın sağ kalan kızı Rane Baran’ın Hozat Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı veraset davasında verilen kararda babasının “askeri harekat” sırasında öldürüldüğü belirtiyor.