Türkiye’de sadece Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde yetişen Tıp, kozmetik ile ilaç sanayiinde kullanılan Aloe Vera Bitkisi Tunceli Üniversitesi Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Çakılcıoğlu tarafından ilçedeki termal otele ait serada yetiştirildi.

Tunceli Üniversitesi tarafından yürütülen projenin ön çalışması kapsamında alınan fideler, Pertek Termal Otel’e ait seraya dikildi. Bir yıl süren çalışma sonunda dikilen fideler 50 ile 60 cm boyuna ulaşırken, Tunceli Üniversitesi Aloe Vera Bitkisinin seralarda yaygın şekilde üretilmesi amacıyla Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına konuyla ilgili proje sunmaya hazırlanıyor.

Bitkinin serada yetişmesini sağlayan ve bitkinin bakımını da kendisi yapan Tunceli Üniversitesi Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Çakılcıoğlu, Aloe Vera Bitkisi’nin Güney Afrika kökenli olduğunu belirterek, “Ülkemizde özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi’nde doğal ortamda yetişiyor. Bu bitki Tunceli için nimet olabilir. Burada büyük çapta üretim olursa Tunceli’ye ekonomik getirisi olacaktır. Bunun için uğraşıyoruz. Bir yıldır Pertek Termal Otelin serasında yetiştirdik. Bitki, 40-50 cm kadar büyüdü. Demek ki bu bitki sera ortamında da rahatlıkla yetişebiliyor. Süs bitkisi olarak da kullanılan bu bitki bu amaçla da satılabilir” dedi.

Bitkinin yüzyıllara dayanan bir geçmişinin olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Çakılcıoğlu, “Bitki, çok yıllık bir bitki. Yapraklarının içerisinde bulunan jel, tıp ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor. Milattan önce bin 500 yılında eski Mısırlılar özellikle yara, yanık ve enfeksiyon tedavisinde kullanıyorlardı. Bitki, insan vücudu için gerekli olan 22 amino asidin 20 tanesini bünyesinde barındırıyor” diye konuştu.

Proje çalışmasına ilişkin bilgi veren Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ise; “Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu’nda botanik, bitki konusunda deneyimli öğretim üyelerimizin yaptığı çalışmalar sonucunda kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisinde kullanılan ve halk arasında sarısabır olarak bilinen Aloe Vera kaktüs bitkisinden 10 tane yetiştirildi” dedi.

DAP İdaresi Başkanlığının çalışmaya ilişkin kendilerinden proje istediğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, “DAP İdaresi Başkanı Sayın Adnan Demir, pilot yetiştirme serası olarak 300-400 metrekarelik alanda sera yaparak proje sunun destekleyelim dedi. Bunun pilot çapta yetiştirildiğini gördükten sonra da birkaç dönümlük seralarda jeotermal enerjinin de suyunu da kullanarak yetiştirmeyi planlıyoruz. Değerli endüstriyel bir bitki. Avrupa’da, Amerika’da; gelişmiş batılı ülkelerde ürününüzü çok rahat pazarlayabilirsiniz. Tunceli’de Pertek iskelesi ile Çemişgezek iskelesi arasındaki arazide bunun yapılabileceğini düşünüyorum. İnşallah bunu sağlarız yöremize bir girdi sağlamış oluruz” diye konuştu.

aloe-vera_ic.jpg

aloe-vera_ic1.jpg

aloe-vera_ic2.jpg