Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü sınırları içinde 2014 yılında yapımına başlanan ve 23 milyon 572 bin 630 liraya mal olan Akpazar Ovası Sulaması Birinci Kısım İnşaatı 2017 yılında tamamlandı. Proje kapsamında Obuzbaşı, Kayacık, Eğitli (Elmalık), Karabulut, Güneyharman, Kuşçu, Kepektaşı ile Akpazar merkezde bulunan 16 bin 370 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı.

Geçici kabulün yapıldığı dönemde tarımsal amaçlı sulama kooperatifinin kurulma aşamasında olması nedeniyle DSİ Genel Müdürlüğü'nün aldığı karar doğrultusunda sulamanın işletme faaliyeti ihaleyle 3 yıllığına bir firmaya verildi.

ÜRETİCİLER, SU ZAMANINDA VERİLMEDİĞİ İÇİN CİDDİ ZARARA UĞRADIKLARINI SÖYLÜYOR

Sulama işletmesinin bu yıl suyu geç verdiğini belirten üreticiler ciddi zarara uğradıklarını söyleyerek, bu zararın karşılanmasını istiyor.

img_6312.jpg

12 yıldan bu yana Akpazar'da 35-40 dönümlük alanda patlıcan, biber, domates ve karpuz ekimi gerçekleştirdiğini ifade eden İsrafil Arslan, "Fideleri, Antalya'dan satın aldım. İlgili işletme 1 Nisan tarihinde sulama suyunu verecekti. Ancak su ancak 5 Mayıs tarihinde verildiği için fidelerimiz kurudu. Su verilmesinin ertesi günü de patlak verdi. Ekebildiğim alanları ise tankla su götürmek suretiyle sulayabildim. Karpuz, kavun fideleri kurudu. İlçe tarım müdürlüğünün bu konuda tuttuğu bir de rapor var. Devletimiz buraya ciddi bir yatırım yaptı. Ancak sulama ihalesini alan firmanın eksikleri yüzünden ciddi kayba uğradık. Teknik elemanları yetersiz. Şu anda sırf benim zararım 150 bin lira civarında" dedi.

Kendisi dışında da mağdur üreticiler bulunduğunu dile getiren Arslan, "Burada arpa, buğday, pancar ekimi gerçekleştiren üreticiler var. İşçi ve gübre maliyetlerine bir de getirdiğimiz fidelerin kuruması eklendi.  Ciddi bir mağduriyet yaşanıyor. Yapılan bu tesiste doğmamış çocuğun hakkı var. Lütfen zararların tanzimi ve bir daha benzeri mağduriyetler yaşanmaması için adım atılsın" diye konuştu.

img_6302.jpg

Arpa, buğday ve şeker pancarı ekimi yapan Kenan Kaya isimli üretici ise; "Suyun zamanında verilmesi gerekiyordu ancak bu yapılmadı. Su verilince de tesiste patlaklar meydana geldi. Buradaki üretim sulu olduğu için ciddi mağduriyetler yaşandı" dedi.

img_6366.jpg

Kurutmalık domates ekimi yapmayı planladıklarını söyleyen Bülent Açıkgöz ise; "Bizler hem bölgemize hem de üreticiye ciddi getirisi olan ürünler ekmek istiyoruz. Bölgede sulama yapan firma geçen yıldan beri patlak olan boruları tamir etmedi. İki ay öncesinden kendilerine bu konuda uyarıda bulunduk. Bu bölgede ciddi şeker pancarı üretimi mevcut. İlgili firmanın var olan arızaları ivedilikle gidermesi ve bir daha bu sorunların yaşanmaması için çalışma yürütmesini bekliyoruz" diye konuştu.

img_6236-001.jpg

img_6262.jpg

img_6303.jpg