Törene Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’nun katılmalarını ilimiz açısından çok önemsiyor ve takdire şayan buluyorum.

Ancak Akademik açılış programında Üniversitemiz Rektörünün yapmış olduğu konuşmalarının Alevilik ile ilgili bölümlerini video kayıtlarını dinlerken büyük bir şaşkınlık ve üzüntü yaşadım. Bu şaşkınlığım ve üzüntüm öyle bir noktaya ulaştı ki, hani bir halk deyimi der ya; adeta “Kanım dondu.”

Şunu belirtmek isterim ki İlimizin Cemevi Başkanı, Dedelerinden biri ve yine bir Alevi Ocak mensubu olmamali-ekber-yurt-(2).jpg münasebetiyle Alevilik hususunda ciddi bir hassasiyet taşıyor ve bu hususu da hasseten sizlerle paylaşmak istiyorum.

Munzur Üniversitesi Rektörünün konuşmasında Alevilik ile ilgili konuşma bölümünü aynen aktarıyorum.

“ 15’e yakın Araştırma Görevlimiz Alevilik noktasında çalışmalar yapmak üzere lisansüstü eğitimlerine devam ediyor. Hedefimiz de Alevilik konusunda Tunceli özelinde misyonumuzun bu konuda ön plana çıkmasıdır…’’

Şimdi Sayın Rektör e bu konuşmaları çerçevesinde şu soruları sormak istiyorum;

1-      Konuşmanızda bahsettiğiniz ve Alevilik noktasında çalışmalar yapmak üzere lisansüstü eğitimlerine devam eden 15 akademisyen kim. Lütfen bu isimleri açıklar mısınız?

2-      Bu 15 akademisyenin Alevilikle ilgili hangi konularda çalışmalar yaptıklarını ve tez çalışmalarında Alevilikle ilgili hangi konuları işlediklerini açıklayabilir misiniz?

3-      Bu 15 akademisyenin lisansüstü eğitim yaptığı Üniversiteleri ve tez danışman hocalarının kimler olduğunu açıklayabilir misiniz?

4-      Yapmış olduğunuz konuşmanızda Üniversitenin il özelindeki misyonunun özelliklerinden birinin Alevilik olduğunu belirtiyorsunuz. Sayın Rektöre Allah Aşkına soruyorum: Alevilik ile ilgili sizin görev süreniz içerisinde hangi bilimsel projeyi gerçekleştirip tamamladınız? Alevilik ile ilgili çok nadiren sırf dostlar pazarda görsün mantığı ile bir kaç etkinlikte görünmek dışında hangi akademik yayın ve etkinlik sizin görev süreniz içinde gerçekleştirildi?

5-      İlimizde Alevi inanç ve Kültürünü yaşatmakla mükellef Cemevlerinin ve Alevi STK’larının hangi programlarına katkı sundunuz ve ne kadarına katıldınız? Bölge Alevileri için kutsal sayılan Tunceli özelinde kaç Alevi Ocağı ve ziyaretine giderek oradaki ziyaretçi canların duygularına ortak oldunuz?

6-      Kaç Alevi Kanaat Önderine hasta ziyaretine veya taziyesine gittiniz? Geçen yıl genç yaşta vefat eden Hozat’ımızın Cemevi Başkanının cenazesine katılmayı bırakın bir çelenk bile neden göndermediğiniz? ( O başkanımızın da sizin davetlerinize hep katılmış olmasına rağmen) hala hafızalarımızda ve üzüntüsü hala içimizde.

Yukarıda da belirttiğim gibi bu hususta açıklama yapmamın sebebi İlimizde bir cemevimizin başkanı ve dedesi olmam yine bir Alevi İnanç ve Kanaat önderi olarak Alevilik hususunda bir temsiliyetim ve sorumluluğumun olmasıdır. Geçtiğimiz yıl Hozat Cemevi Başkanımızın vefatı sonrasında yazmış olduğum yazımda Sayın Rektöre bir çağrım olmuştu. O çağrımı yineliyorum. Lütfen neredeyse hiçbir şey yapmadığınız Alevilik konusunu istismar etmeyin. Özellikle ilimize gelen devlet büyüklerimizin huzurlarında yapmış olduğunuz bu  “ADEMİK UYDURMALARINIZA” bir son veriniz. Ya Alevilik konusunda da gerçekten dile getirmeye değer bir şeyler yapıp ve bu yaptıklarınızı anlatınız; ya da yapmadıklarınızı yapmış gibi insanlara sunmayınız. Amacınız her ne ise bilmiyorum ama Aleviliği amacınıza basamak yapmanıza bir Cemevi Başkanı ve bir Alevi Kanaat ve İnanç Önderi olarak müsaade etmemizi bizden beklemeyiniz.

        Son olarak Üniversitemizin yeni akademik yılının tüm çalışan ve öğrencilerine hayırlı olmasını diliyorum. Ancak bu temenniyi dilerken bile burukluk yaşıyorum. Çünkü birçok bölümün Üniversite Senatosunun birkaç gün evvel almış olduğu kararla kapatıldığını öğrendim. İnşallah gelecek yıllarda büyüyen ve gelişen bir Munzur Üniversitesi’ni görürüz. Kapatılan üniversite değil.

Saygı ve Muhabbetlerimle….

Ali Ekber YURT

Cemevi Başkanı