Ak Parti İl Başkanlığında düzenlenen toplantıda konuşan İl Başkanı Erkan Eroğlu, Dersim’de yaşananların tarihte emsaline az rastlanan bir zulüm olduğunu belirterek, “1937-1938 yılında Dersim halkına yapılanlar, tarihte emsali az bulunan bir zulümdür. Bu zulme bilerek veya bilmeyerek sessiz kalanlar dilsiz şeytan, zulme alkış tutanlar ise iblistir.

Dersimliler 1937 yılında ellerindeki silahları götürerek devlete teslim etmişlerdir. Seyit Rıza kendisi Erzincan’a giderek teslim olmuştur. Buradan Elazığ’a götürülerek sözde yargılanmış, oğlu ve arkadaşlarıyla beraber 15 Kasım 1937 günü insafsızca idam edilmiştir.

Dersimliler isyan etmişse, 1938 yılında kaç çatışma çıkmış, kaç kişi ölmüş, kaç kişi yakalanarak yargılanmıştır? Cevap hiç kimse!

Dersimlilerin kimseye kini yoktur. Aksine, tıpkı o günlerde olduğu gibi bu günlerde de ağızlarından salya akanların Dersimlilere kini bulunmaktadır.

Suç işleyen, isyan eden, çağrı üzerine kendisi gidip teslim olur mu? Oğlunu cellada kendi eliyle teslim eder mi?

Silahsız kalan ve hemen hemen hiçbir asayiş sorunu kalmayan Dersimlilere asıl büyük katliam planlı ve programlı şekilde 1938 yılında yapılmıştır. Devletçe büyük bir hazırlık yapılarak, baharla beraber ordu adeta bir kasırga gibi Dersim halkı üzerine sürülmüş, yaşlı, genç, kadın, erkek, çocuk, bebek demeden önüne gelen, ulaşabildikleri herkesi hunharca katletmiştir.

İnsanları uçurum kenarlarına toplayıp topluca kurşuna dizmiş, hınçlarını alamamış bu kez cansız cesetleri uçuruma yuvarlamışlardır. Dersim’in birçok köyünde bu katliamlardan kalan toplu mezarlar bulunmaktadır.

Katliamdan kurtulanlar ülkenin dört bir yanına tehcir edilmiş, yaban ellerde kaderleriyle baş başa bırakılmıştır.

Ana babaları katledilen küçük kız çocukları trenlere bindirilerek değişik illere gönderilmiş asker ailelerine hizmetçi olarak verilmiştir. Bunlar geriye kalan yaşamlarını sefalet, hasret ve ıstırapla geçirmiş, birçoğu yaşadığına pişman edilmiş, cehennemi öbür boyu yüreklerinde taşımıştır” dedi.

İL BAŞKANINDAN BAHÇELİ’YE TEPKİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Dersim’le ilgili sözlerine tepki gösteren İl Başkanı Erkan Eroğlu, “Dersim dağları ceylana, kuşa, çiçeğe sırt vermiş ancak Akbabaları barındırmamış, tarih boyunca alçaklar, çakallar ve tahsilatçılar çıkmamıştır. Dersim’den dostlar çıkmıştır. Dersim’den Koçyiğitler çıkmıştır. Dersim’den canlar çıkmıştır. Dersim’den aslanlar çıkmıştır. Ve salyalılara rağmen çıkmaya da devam edecektir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Dersim konusunda gösterdikleri hassasiyet nedeniyle teşekkür eden İl Başkanı Erkan Eroğlu, 23 Kasım günü Tunceli’yi ziyaret etmesi beklenen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ziyaretine ilişkin de şunları kaydetti: “Bizleri gelip ziyaret etmeleri ve Dersim’deki açıklamaları bence tarihi bir süreçtir. Ve bu barış sürecini taçlandıracaktır. Barış süreci 21. Yüzyılın projesidir. Devrim niteliğinde bir açılımdır. Bu yolda emeği geçen başbakanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Çünkü Dersim’in bu barış sürecine herkesten daha fazla ihtiyacı var. Dersim Halkı olarak iki yıldır yaşadığımız huzur ortamını kaybetmek istemiyoruz, sürekliliğini istiyoruz. Bu şehirde dileriz ki barışın devamlığıyla ilgili, kardeşliğin devamlılığıyla ilgili çok güzel günler olacaktır. Biz de elimizden geldiğince iyi bir karşılama hazırlayacağız. Bütün Dersim Halkını davet ediyoruz. Sayın Başbakanımızla hep birlikte olalım. Gelin canlar bir olalım. Yüreklerimizi bir tutalım, bu kervana katılalım. Dersim için güzel yarınlar için hep birlikte bu yolda yürüyelim.”

15 Kasım 1937 tarihinde Seyit Rıza’nın yanı sıra Oğlu Resik Hüseyin, Şexanlı Aşiret Reisi Seyid Hüseyin, Yusufan Aşiretinin Reisi Kamer’in oğlu Fındık, Demanan Aşiretinin Reisi Cebrail’in oğlu Hasan, Kureyşan Aşiretinden Ulkiye oğlu Hasan ve Mirza Ali’nin oğlu Ali idam edilmişti.

İdam edilenler için bugün Türkiye’nin bir çok yerinde anmalar gerçekleştirilecek.