Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Demokratik Halkın Partisi’nin (DEHAP) düzenlediği bir konser öncesi yaptığı konuşma nedeniyle para cezasına mahkum edilen Sanatçı Ferhat Tunç’un Türkiye’de adil yargılanmadığı gibi ifade özgürlüğü hakkının da çiğnendiğine hükmetti.

Bianet’ten Erol Önderoğlu’nun haberine göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6 ve 10. maddelerinin ihlal edildiğine kanaat getiren AİHM, bugün (10 Şubat) duyurduğu kararında Türkiye’nin sanatçıya, 3 bin 250 Avro manevi tazminat ve bin Avro da mahkeme gideri olmak üzere toplam 4 bin 250 Avro (yaklaşık 12 bin TL) ödemesine hükmetti.

AİHM’in özet kararında, Tunç’un Kürt olduğu için ayrımcılığa uğradığı şikayetine dair bir açıklama bulunmuyor.

Türkiye’nin demokratik olmadığını ifade etmişti

Tunç, 4 Ağustos 2003 tarihinde konser öncesi Türkiye’nin özgür ve demokratik olmadığını ifade ederek Kürt hareketine desteğini dile getirmişti.

Polisin konser sırasında sözleri tutanağa geçirmesi sonucu Tunç hakkında, konuşmayla Valiliğin konser izin kapsamının aşıldığı ileri sürülerek dava açılmıştı.

Asliye Ceza Mahkemesi’nin para cezasına mahkum ettiği sanatçı, 8 Aralık 2003’te kararı hem temyiz etti hem de duruşma istedi. 30 Mart 2004 tarihinde mahkeme, her iki talebi de geri çevirince Tunç’un tek çaresi AİHM’e başvurmak oldu.