Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nde 2010 yılında 15 yaşındaki A.K. isimli engelliye cinsel istismarda bulunmak, kişiyi hürriyetinden alıkoymak iddiasıyla Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Rıza Çolak için mahkemeden karar çıktı.

Mahkeme, bahsi geçen her iki suçtan ötürü Çolak’ı toplamda 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Daha önce yurtdışına çıkış yasağı konan Çolak için yakalama kararı da çıkarıldı.

Karar, davayı dört yıldan bu yana takip eden A.K.’nin Avukatları Fatma Kalsen, Reyhan Helin Bulut, Barış Yıldırım ve Kemal Akbayır, davayı takip eden kadın dernekleri ile kamuoyu tarafından da olumlu karşılandı.

AVUKATLAR, KARARI DEĞERLENDİRDİ

Basın mensuplarına konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Fatma Kalsen, 2010 yılında yaşanan olayın ardından çocuk ve kadın hakları noktasında hassasiyet gösteren hukukçular olarak gerekli girişimlerde bulunduklarını ve olayın takipçisi olduklarını söyledi.

Yargılama sürecinin adli tıp kurumu raporlarının zorunlu olması ve bu konuda Yargıtay içtihatları nedeniyle uzadığını ifade eden Kalsen, “Bu nedenle yargılama süreci epeyce uzamıştı. Bunun yanında mağdurenin yaşının tespiti konusunda da ciddi sıkıntı yaşandı. Bir bütün olarak baktığımız zaman yargılamanın uzun sürmesine rağmen sonuçlanmış olması, sanığın Türkiye pratiğinde ender görülen cezaya çarptırılması bizler açısından sevindirici bir husustur. Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği bu kararın umut verici olduğunu örnek olacağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki diğer mahkemeler de bu tip davalarda hassasiyetle hareket eder” dedi.

ceza_ic.jpg

AVUKAT BULUT, “BU TÜR DAVALAR CİDDİYETLE TAKİP EDİLMELİ”

Davanın avukatlarından Reyhan Helin Bulut ise; bu tip davaların kamuoyu tarafından ciddiyetle takip edilmesi gereken davalar olduğunu söyledi.

Cinsel istismar davalarında kadının genelde yalnızlaştırıldığına vurgu yapan Bulut, “Bunun önüne geçmek için kamuoyunun bu tür davaları yakından takip etmesi gerekiyor. Dersim özelinde benzeri olayların yaşandığını biliyoruz. Mahkeme, yaşanan bu olaylar karşısında oluşan kamuoyu tepkisini de dikkate almıştır. Bizler kadın hakları savunucuları, kadın aktivistler olarak bu tür dosyaların yakından takip edilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Sanığın mahkemede, kendisinin ajan olduğunu, devletini; milletini sevdiğini için bu tür iftiralara maruz kaldığını söylediğini hatırlatan Bulut, “Ancak biz biliyoruz ki bu tür dosyalarda sanık ya iftiraya uğradığını söyler ya da vatanını, milletini çok seviyordur. Veyahut da tahrik edildiğini söyler. Bahsi geçen bu olayda mevcut veriler suçun işlendiğini gösteriyor. Yine Sosyal İnceleme Raporu da bunu ispatladı. Dolayısıyla kişinin vatanını, milletini seviyor olması suçu işlemediğini göstermez. Biz, mahkemenin iyi hal indirimini de bu gerekçelere dayandırarak yaptığını düşünüyoruz” dedi.

Bulut, kadın örgütlerinin yanı sıra davaya destek veren erkek meslektaşları Barış Yıldırım ve Kemal Akbayır’a da teşekkür etti.

Mahkum edilen  Rıza Çolak, bir dönem Ovacık İlçesi’nde Ak Parti İlçe Başkanlığı da yapmıştı.