Tunceli merkeze bağlı Alacık Köyü’nde yaptırılan mezarlığın açılışına gitmek isteyenler sabahın erken saatlerinden itibaren polis ve jandarma tarafından engellenirken, engellemelere tepki gösteren ve aralarında HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Belediye Eşbaşkanları Mehmet Ali Bul, Nurhayat Altun’un da bulunduğu ile çok sayıda yurttaş Sanat Sokağı’nda bir araya gelerek Seyit Rıza Meydanı’na kadar protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Buradaki açıklamada konuşan BDP İl Eşbaşkanı Ergin Doğru, polis ve asker engellemesine tepki göstererek, “Yarın saat 11’de bir araya gelip şehitliğe gideceğiz. Buradan duyuruyoruz. Askerine de duyuruyoruz saat on birde şehitliğimize gidip bu halkın özgürlük çiçeklerini sahipleneceğiz” dedi.

tepki_ic-001.jpg

HDP’Lİ VEKİL ÇELİK: “YETKİLİLER AÇILIŞTAN HABERDARDI”

Açıklamada konuşan HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, açılıştan yetkililerin haberdar olduğunu iddia ederek, “İl başkanımız, il yönetimimiz, merkezi yöneticilerimiz valiyle emniyetle gerekli görüşmeleri yapmış, resmi izin üzerinden şehitliğimizin açılışı 25’ine programlanmışken bu iyi niyet görülmemiştir, yasaklanmıştır. İş İçişleri Bakanlığına, Başbakanlığa havale edilerek halkın meşru demokratik hakkı gasp edilmiştir. Biz anayasal ve yasal olarak seyahat etmenin, cenazeyi sahiplenme hakkına sahibiz. Bu haklarımız Türkiye Cumhuriyeti’nin faşist zihniyeti tarafından alıkonuşmuş, gasp edilmiştir. Kınıyorum. Gün boyu valiyle, içişleri bakanıyla olan görüşmelerimizde iyi niyet göstermelerini istediysek de onlar kaygılarını, kuşkularını değil düşman hukukunu bize kusmuşlardır” diye konuştu.

Açıklamanın ardından katılımcılar sessizce dağılırken, Tunceli-Erzincan karayolu henüz ulaşıma açılmadı.