Kürt siyasi tarihinde önemli bir dönemin temsilcisi olan Demokratik Halk Partisi'nin (DEHAP) kurucuları arasında yer alan ve bir dönem DEHAP Genel Başkanlığı görevini de yürüten ve yaşamını yitiren Mehmet Abbasoğlu'nun cenazesi Dersim'de yüzlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi. Abbasoğlu'nun cenazesi Dersim'de bulunan Cem Evi'ne götürülerek burada dini vecibeleri yerine getirildi. Yerine getirilen dini vecibelerin ardından yüzlerce kişi cenazeyle birlikte Sanat Sokağı'nda yapılacak olan cenaze törenine yürüdü. Yürüyüşte "Bu halk seni unutmayacak Abbasoğlu" pankartı taşındı.

Sanat Sokağı’nda düzenlenen cenaze törenine, Abbasoğlu’nun yakınları, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, Siirt Belediyesi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, Akdeniz Belediye Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Dersim Belediye Eş Başkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, HDP Dersim Milletvekili adayları Edibe Şahin ve Alican Önlü, DBP Muş Milletvekili Demir Çelik, DBP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Rojava Genel Koordinasyonundan Hüseyin Yılmaz, HDP, DBP, DHF, EMEP, PARTİZAN, KjA Aktivistleri, PM üyeleri ve yurttaşlar katıldı.

Cenaze töreninde demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan DBP Dersim İl Eş Başkanı Melek Dolaz, yaşamını yitiren Abbasoğlu'nun demokrasi özgürlük ve eşitlik mücadelesinde hep en ön saflarda olduğunu söyleyerek, mücadelesini en ağır şartlarda sürdürdüğünü ve bir an olsun kendisini geri çekmediğini belirtti.

abbsaoglu_ic.jpgDolaz'ın konuşmasının ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, Abbasoğlu'nun son derece özverili, Fedakar ve yaşamın her alanında kendilerine nasıl yaşamalı konusunda bir yaşam öğrettiğini söyleyerek; " Mehmet abimizin hayatı bir direniş hayatıydı. Mehmet Abi hem Dersim'in hem de Amed'in direnişlerinde ortaklaşan bir insandı. Onu ilkeli yapan buydu. Bugün bu iki şehir bir evladını kaybetti. Onun hakkını her zaman yaşatacağız. Umarım o da bize hakkını helal etmiştir. Ama ona bu zulmü yapanlara hakkını helal etmeyecektir" dedi.

Anlı, Abbasoğlu'nun cezaevinde kaldığı ve ona yapılan 5 yıllık yaşam mahrumiyetini hiç bir zaman kabul etmeyeceklerini belirterek; "Bizler, eğer Mehmet Abimizin ailesi uygun görürse onun ailesinin bir parçasıyız. Mehmet abi, ilkeli bir yaşam nasıl olurunun mimarıydı. Ve diyoruz ki, bu halk senin bayrağını yerde bırakmayacaktır" diye konuştu.

Anlı'nın ardından konuşan Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ise, tüm Dersim halkına baş sağlığı dileyerek; "Gerçekten böylesi günlerde böylesi Fedakar yoldaşları anlatmak çok zordur. Mehmet abi özü gibi yaşadı. Öyle bir mücadele kişiliği vardı ki, yıllarca hasta olduğunu bir an olsun bile dillendirmedi. Bir an olsun demokratik mücadelesinden geri durmadı. Ondan çok şey öğrendik. En zor şartlarda bile halkın savunucusu oldu. Mehmet abi haksız bir şekilde cezaevine atıldı. Mehmet abi az ve öz konuşurdu. Buradan söz veriyoruz. Mehmet abi, bayrağın asla yere düşmeyecek. Senin ideallerini sahiplenerek her gün yaşatacağız" ifadelerini kullandı.

Bakırhan'ın konuşmasının ardından konuşan Rojava Genel Koordinasyonu Hüseyin Yılmaz ise şunları dile getirdi: "En kalbi duygularımla Dersim halkının başı sağ olsun diyor ve Amed'de yapılan katliamı lanetliyoruz. Abbasoğlu her şeyden önce Kürt özgürlük mücadelesine kendini adamış, açlığı ve yoksulluğu göze alan onurlu bir insandı. 22 yıllık bir tanışmışlığımız vardı. Hiç bir zaman kişisel menfaatlerini kullanan bir insan değildi. Biz Abbasoğlu'ndan sadeliği ve devrimciliği öğrendik. Bize bıraktığı mirasın devam ettiricisi olacağız.”

Konuşmaların ardından Abbasoğlu'nun cenazesi Atatürk Mahallesi’ndeki asri mezarlıkta toprağa verildi.