Kalp hastalıkları, akciğer kanseri, vücuttaki başka kanserler (gırtlak kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri, rahim kanseri v.b.) bronşit gibi pek çok hastalığın sigara içimine/tütün kullanımına bağlı olarak meydana geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Sigara dumanından pasif etkilenim ya da pasif içicilik; başkalarının içtiği sigara, puro, pipo, nargile, gibi yanan tütün ürününden kaynaklanan dumanın solunmasıdır. Pasif içiciler de sigara içenlerle benzer sağlık risklerine sahiptir. Bebeklerde ani ölüme, solunum yolu hastalıklarına, gebelerin bebeklerinde düşük doğum ağırlığına, gebelerin erken doğum yapmaları gibi sorunlara neden olur.

Tütün kullanımı önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 15 yaş üzeri nüfusta 1,5 milyar kişi tütün kullanmakta ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 6 milyon kişi ölmektedir. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması (2012) verilerine göre ülkemizde toplam olarak 14,8 milyon kişi (%27,1) tütün ürünü kullanmakta ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 100 bin kişi ölmektedir. Bu tüm ölümlerin %23’ünü oluşturmaktadır.

Ülkemizde tütünle mücadelede ilk yasal düzenleme 1996 yılında yapılmıştır. 2004 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kabul edilen Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Kanun’da değişiklikler yapılarak kapsamı 2008 yılında genişletilmiştir. 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun tütün kontrolünün her basamağını (başlamama, içenlerin bırakması ve sigara dumanından pasif etkilenimin önlenmesi) kapsamaktadır. Bu Kanun ile Temmuz 2009 tarihinden itibaren kamuya açık kapalı alanlarda (lokanta, kahvehane, bar ve kafeler dahil) tütün kullanımı yasaklanmıştır.

Tütünün tehlikelerini/risklerini bilen sigara içicilerinin/tütün kullanıcılarının çoğunluğu bu davranışlarını terk etmek istemektedirler. Sigara içen bireyler bırakmayı kendi kendilerine başaramadıklarında sağlık çalışanlarının yardımını alabilirler. Sağlık çalışanlarının desteği/yardımı bu konudaki başarıyı arttıran bir katkıdır. Ülkemizde Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı hizmetleri verilmekte ve sigara bırakma poliklinikleri sigarayı bırakmak isteyen kişilere hizmet sunmaktadır. İlimizde de Tunceli Devlet Hastanesinde ve Ovacık İlçe Entegre Hastanesinde uzman hekimlerce sigara bırakma polikliniklerinde hizmet verilmekte ve yazılan ilaçlar ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında sağlıklı yaşam aracı ile stant kurulumu yapılarak sigara ve sağlığa zararları, sigara bırakma yöntemleri hakkında bilgilendirme, broşür dağıtımı ve bireysel karbonmonoksit (CO) ölçümleri yapıldı.

TUNCELİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ