Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun, ildeki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı açıklama Belediye’de gerçekleşti.

Gün nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, 5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü olarak kutlanmasının tarihsel sürecine değindi.

5 Haziran’ın devlet tarafından da çeşitli etkinliklerle kutlandığını kaydeden Yıldırım, ancak kendilerinin bugünü çevreyi korumak adına mücadeleyi yükseltme günü olarak algıladıklarını söyledi.

Çevreyi en çok tahribata uğratanın baraj, HES ve madencilik projelerini hayata geçiren devlet olduğunu ifade eden Yıldırım, Dersim’deki duruma da değindi.

Dersim’de 25 baraj ve HES projesi olduğunu kaydeden Yıldırım, bunlardan bir bölümünün bittiğini, bir bölümünün inşaat aşamasında bir bölümünün ise, sürecinin devam ettiğini dile getirdi.

aciklama_ic-001.jpg

Devam eden hukuksal süreç hakkında da bilgi veren Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, “Türkiye’de 40 milli park var ve ilk defa Munzur Vadisi Milli Parkı için üstün kamu yararı kararı alındı. Bu kararı maalesef İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü bütünleşik sentez raporuna dayanarak aldılar. 10 üniversite tarafından hazırlanan 9 rapor sadece Konaktepe’nin etkilerini değerlendiren raporlardır. Diğer veriler hiçbir şekilde raporda yer almadı. Bu konudaki hukuksal süreç devam ediyor. AKP Hükümeti iktidara geldiği günden bu yana doğal alanlara, koruma alanlarına savaş açmış durumda. Bunu mevzuat değişiklikleri ve fiili uygulamalarıyla gösteriyor” dedi.

Açıklamasında ildeki madencilik faaliyetlerine de değinen Yıldırım, baraj, HES ve madencilik projelerinin hayata geçirilmesi halinde ilde insan ve canlının kalmayacağını söyledi.

YILDIRIM, “OLUMLU GELİŞMELER DE OLUYOR”

Yürüttükleri hukuki mücadelede olumlu gelişmeler de olduğunu dile getiren Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, “Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi olarak Kemah Çevre Platformu ve Erzincan’daki hukukçularla yürüttüğümüz hukuksal mücadelede Sivas İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu yürütmeyi durdurma kararı Erzincan için ilk. Bunun Erzincan’daki baraj ve HES mücadelesinde farkındalık oluşturması açısından önemli olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Kemah’ta yapılması planlanan barajın Munzur Havzası’na de etkisinin olacağını kaydeden Yıldırım, “O alanda Dersim kültürünün arkaik yanları var. Bölgede çok fazla Alevi inanç alanı mevcut. Dünyanın ilk karayolu olan Urartu Karayolu burada. Kemah Barajı yapılmış olsaydı bu tarihi ve kültürel varlıklar sulara gömülmüş olacaktı. Hukuksal süreci kararlılıkla takip etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Anayasa’nın 56. Maddesini devlete çevreyi koruma yükümlülüğü verdiğini söyleyen Yıldırım, “Ancak maalesef bizler devlete ve sermayeye karşı çevreyi korumak zorunda kalıyoruz. Bu kırıma hep birlikte dur demek zorundayız” dedi.