Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen Konferans, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın himayesinde, “Demokratikleşme ve Sürdürülebilir Kalkınma” ana temasıyla düzenlenmekte.  219 bildiri özeti alınan kongrede 109 bildiri tam metin olarak sunulacak. Kongre’ye, Türkiye’nin değişik illeri ile Malezya, İsveç, İrlanda, Singapur, Litvanya ve İngiltere gibi 12 ülkeden gelen 20 dolayında davetli konuşmacı iştirak etti

Konferansa, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi ve Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Selim Köşger, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Tunceli Üniversitesi Rektörü ve Ajans Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ubeyde İpek, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, akademisyenler, Fırat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Üyeleri, diğer kalkınma ajanslarının temsilcileri, yerli ve yabancı pek çok misafir katıldı.

Konferansın açılış konuşmalarını Ajans Genel Sekreteri Mesut Öztop, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger ve Başbakan Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz gerçekleştirdi. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz gerçekleştirdiği konuşmada kalkınma adına Ajanslarla beraber diğer kurumların da önemli görevler üstlendiğini belirterek kalkınmanın 4 bileşeni olan ekonomi, sosyal yapı, çevre ve yönetişim unsurlarını paylaştı. Konferansın kalkınma alanında önemli bir paylaşıma vesile olacağını belirten Yılmaz, organizasyon için Fırat Kalkınma Ajansı ve Bingöl Üniversitesine teşekkür etti.