Köylüler 20 yıl aradan sonra yeniden harap haldeki köylerine döndü. Şu anda 6 ailenin geri dönüş yaptığı köyde ev olmadığı için insanlar çadırlarda kalıyor.

Köy sakinleri, devlet yetkililerinden köylerinin yol, elektrik, içme ve sulama suyu gibi sorunlarının çözülmesini beklediklerini ifade ediyor.

25 haneli Gözen Köyü, 1994 yılında civar köylerde de olduğu için askerler tarafından bombalanarak köylüler göçe zorlandı. Hayatta kalmak için göç etmek zorunda kalan köylülerin bir bölümü Dersim merkeze yerleşirken bir bölümü de Türkiye’nin başkaca illerine göç etti.

Son zamanlarda Kürt Sorununun demokratik çözümü konusunda atılan adımlar köylülerin 20 yıl aradan sonra köylerine geri dönmesini de beraberinde getirdi. İlk etapta 6 aile köylerine döndü. Ancak harap haldeki köyde ev olmadığı için aileler kurdukları çadırlarda kalıyor. Küçükbaş hayvancılık ve kümes hayvancılığıyla uğraşan köylüler devlet yetkililerinin bir an önce sorunlarının çözümü yolunda adım atmasını bekliyor.

koy_ic-001.jpg

Cemile Toraman isimli köylü, devletin köylerini bombalamasının ardandan köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirterek, 20 yıl sonra köylerine döndüklerini ancak ev olmadığını söyledi. Toraman, ev yapılması halinde köylerinde sürekli kalmayı planladıklarını dile getirdi.

Ani Koca isimli köylü de 20 yıl boyunca büyük çileler çektiklerini dile getirerek, şu an köylerinde mutlu olduklarını ancak ev, yol, elektrik ve su gibi sorunlarının çözümünü beklediklerini söyledi.

Köy Muhtarı Şah İsmail Toraman, köylerinin bombalanmasının ardından göç ettiklerini ve insanların birbirlerine hasret kaldıklarını ifade ederken gözyaşlarına hakim olamadı.

1990’lı yıllara kadar köylerinin Tunceli’nin başta et olmak üzere ihtiyaçlarının yüzde 90’ını karşıladığının altını çizen Muhtar Toraman, ancak şimdilerde bu üretimden eser kalmadığını ifade etti.

Köydeki bütün meyve ve ceviz ağaçlarının kuruduğunu söyleyen Toraman, bunun susuzluk yada kullanılan kimyasal bir maddeden kaynaklanmış olabileceğini dile getirdi.

koy_ic1-001.jpg

Barış sürecinin devam etmesi halinde herkesin köye dönmek istediğini belirten Toraman, “Devlet kurumlarına dilekçeler verdik. Yol, köprü, menfez, sulama ve içme suyu konusunda. Köyümüz üç afete maruz kaldı. Köyde güvenlik bir yer belirlenip altyapısı tamamlanarak yerleşime açılmasını bekliyoruz” dedi.

İŞADAMINDAN DESTEK SÖZÜ

Dersimli İşadamı Erdal Güntaş’ın köye yerleşmeleri halinde inşaat malzemesi konusunda yardımcı olacağı sözünü verdiğini belirten Köy muhtarı Şah İsmail Toraman, “Geçen gün köyümüze gelen Erdal Bey bizlere söz verdi. Köyünüze geri dönerseniz sağlam yerde ev yaparsanız 10-12 haneye malzeme konusunda ben yardımcı olacağım sözü verdi” diye konuştu.

Köy sakinlerinden Ali Rıza Sert, Musa Kıt, Hakkı Çetinkaya ve Veysel Sarı da 20 yıl önce yaşadıkları göç nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, harap haldeki köylerini tanımakta güçlük çektiklerini dile getirdi.

Dersim merkeze 34 kilometre mesafede bulunan Gözen Köylüleri, devletin baskısıyla 20 yıl önce boşalttıkları köylerinin altyapı başta olmak üzere bütün sorunlarının çözümünü beklediklerini ifade ettiler.