Dünyayı kasıp kavuran, CORONAYLA, savaş, bütün dünyada, bütün şiddetiyle, sürmektedir. Bu büyük savaştan, korunmak için Dünya sağlık Örgütlerinin, bilim adamlarının, belirlediği kurallara, tedbirlere, uyarak, elbirliği yapılarak, savaş sürmektedir. Bu savaş yalnız, bizim değil, bütün dünyanın, ortak savaşıdır. Tarihte, bütün dünya savaşlarında, yangını, savaşı, çıkaran, yayan, düşmana karşı, öldürücü darbeyi, vurmak için, müttefikler, güç birliği yapmışlardır. Yaşanan, bu üçüncü dünya savaşında da, bütün müttefikler, insanlar, kuruluşlar, bütün Dünya, bir araya gelerek, güç birliği yaparak, savaşı sürdürebileceklerdir.
        CORONA Canavarını, yenmek, kovmak için, yapılması gerekli tedbirlerin, başında, Dünya, Sağlık uzmanlarının, bilim adamlarının, belirlediği, ölçülerde, sağlıklı bir şekilde, alınması gerekli tedbirlere, kurallara uymaktır.
           Birinci kural, öncelikli tedbir, MASKE takmak, maskeleri, günlük yenileyerek, temiz, tutarak takmaktır. Yeni Valimizin, başkanlığında toplanan PANDEMİ koordinasyon kurulunun, aldığı kararlarda, 30 Haziran tarihinden itibaren, maske takmak, zorunlu olduğu halde takmayanlara, her seferinde, 900 TL para cezası kesilecektir. Bu para cezası, herkesin ödemeyeceği kadar büyük, Bir cezadır. Bu yazıyı yazarken, bir ara sokağa çıkıp, sokağın nabzını tuttum. Özellikle gençlerin büyük çoğunluğu, maskesizdi.
         Yine sağlık uzmanlarının, belirlediği, önemli, İkinci koruma, virüs, def olup, gidinceye kadar, bir araya gelinmelerde, özellikle, kapalı yerlerde, toplantılarda, törenlerde, kalabalık yerlerde, alışveriş merkezlerinde, piknik alanlarında,  maske takmanın yanında, bir araya, gelmelerde, mesafe koymak, yakınlaşmalardan, sarılmalardan, uzak durmaktır. Sokağın nabzını tutmak için çıktığımda, lokanta ve kahvelerde, baktım. Hemen hepsinde Masada oturmalarda, mesafe koyulmadan. Yüz yüze, âdeta kol kola, oturulmaktaydı. Virüs ağızdan çıkan damlacıklardan yayıldığından, bu açıkçası, virüse davetiye çıkarmaktır.
           Pandemi kurulunun aldığı kararlara göre, 30 Temmuza kadar, törenler, toplantılar, konserler, gösteri yürüyüşleri, karşılamalar, anmalar, bildiri dağıtmalar, festivaller, gibi benzer organizasyonlar, asgari düzeyde yapılacaktır.
           Üçüncüsü, koruma, temizliğe, önem vermek, günlük temizliği, özellikle de sabunla el yıkamanın, aksatılmadan yapılmasıdır.
           Dördüncüsü, en önemlisi, en ufak, benzer, bir sağlık şikâyetinde, test yaptırıp, varsa, o, mikrop bulaşmışsa, gerekli sağlık tedbirlerini, aldırmak, yayılmasını, önlemektir. Bunu da hastaya bırakmadan, sağlık kuruluşları, hastaneler, yapmalıdırlar.
            Son zamanlarda, çok sayıda vatandaşlardan, test yaptırmayla, ilgili şikâyetler aldım. Vatandaşların iddiasına göre, sağlık şikâyetleri olup hastaneye, acil servise, başvuran, ateşi olan hasatlarda, test yapılmamakta, hasta olmayan, mahallelerdeki, rast gele, sağlıklı, genç insanlarda, test yapılmaktadır.
   İddia, önemliydi. İddiayı, Tunceli’de, sağlığın başındaki sağlık Müdürüne, ilettim. Sordum. Yaptığı açıklamada, bilim kurulunun, uygun bulduğu, tüm olası vakalara, test uygulanmaktadır. Bakanlığın paylaştığı, TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu.) tarafından belirlenen adreslere,  rastgele, örneklem, seçimi ile hane ziyaretleri yapılmakta, hanede belirlenen kişilere, test yapılmaktadır. Bu tarama şeklinin, bakanlık tarafından, ulusal, yerel, basınla, paylaşıldığını, ifade ettiler.
              Sayın Sağlık Müdürünün, açıklaması, vatandaşların şikâyetlerine, haklılık payı kazandırmaktadır. TÜİK in, belirlediği, Rast gele, adreslerdeki sağlıklı kişilere, test yapılmaktadır. Hastaneye, özelliklede, acil servise, başvuran, ateşi olan hastalara da, mutlak test yapılması gerekirken, bu testler, çoğunlukla, yapılmamaktadır. Bu da, virüs taşıyan hastaların, tespitini, zorlaştırmakta, hastalığın, yayılmasını, artırmaktadır. Şüphesiz ki en sağlıklısı, sağlık şikâyeti olan hastalara, öncelikle, test yapılmasının, hastalığı, tespit etmede, yayılmasını önlemede, en sağlıklı yol olmasıdır. Rast gele, yöntemle, Günlük vaka sayısı, düşük çıkabilir. Bundan, çok daha önemlisi,  hastalığın, yayılmaması, için, sağlık kuruluşlarına, başvurularda, şikâyeti olan hastalara, test yapmak, varsa, vakaları tespit etmek, Yayılmasını, önlemek için, tedbirler, almaktır. Bu yöntem, bir süre vaka sayısını, yüksek gösterse de, alınacak tedbirlerle, virüsün yayılması, önlenebilir. Hatta yok edile bilir.
              CORONA ile savaşta, doğru yol, doğru mücadele, izlenirse, herkes sağlık, bilim adamlarının, önerileri doğrultusunda, koruma kurallarına uyarsa, aksatmazsa,  ortak mücadele, dayanışma, sağlanırsa, paylaşılırsa, CORONA belası, yapışacak insan, bulamayacaktır. Yok, olup gidecektir.
               Yaklaşık 4 Ay oldu. CORONA saldırısında, Dünyada, milyona yakın insan öldü. , Milyonlarca insan, CORONAYA, yakalanıp hastanelerde, aileleri ile birlikte, acı çektiler. Birçok sağlık görevlisi, görevlerini yaparken, salgınla mücadele ederken, hayatlarını kaybettiler. Alınan tedbirlere rağmen, gitmeyen. Yok, olmayan, ha bira dönüp, dönüp, saldıran bu bela, bu canavar, herkesin gözü önünde saldırılarını sürdürmektedir. Hala ondan, habersiz, ondan korkmayan, onu umursamayan,  sokakta, kapalı yerlerde, maskesiz, aksırıp, tıksırıp, cirit atan, genç insanlar, çok.
              30 Temmuz sonrası uygulanacak il Pandemi Kurulu kararları gereğince, bu keyfiliklere izin verilmeyecek. Israr edenlere, kurallara uymayanlara, para cezası, hatta hapis cezası da verilecektir.
               İlimize, İller arası dolaşım serbestliği sonucu, yurt içinden, yurt dışından, büyük şehirlerden, çokça insan geldi. Onun sonucunda, CORONA vakalarının, arttığı söylenmektedir. Umarız söylentiler doğru çıkmaz, ilimiz, korumalı, duyarlı, illerden biri olarak kalır. Konumunu Sürdürür.
                    Sayın Belediye Başkanımızda, insanlara, misafirlerine, gösterdiği yakın, sıcak, ilgiden, bu virüsü kapmış olmalıdır. Giderek iyileştiği evde, tedavisinin yapıldığı haberi, hepimizi sevindirmiştir.
                  Tekrar geçmiş olsun.
Yazıyı bitirmiştim. Kapıdan içeriye elinde ÖZGÜR DERSİM Gazetesi olan maskeli tanıdık bir okurum geldi. (Bak hocam, gazete yazıyor. Artık maske takmayanlara, 900 lira ceza kesilecekmiş. Çok büyük ceza, Sıkıysa bundan sonra takmasınlar” dedi. Gazeteyi sallayarak, gülerek, gitti.
                Ben de güldüm.

Fikri TAŞ