DUVARLARIMIZDA BAHAR TEMİZLİĞİ VAKTİ GELDİ

 

İşyeri duvarlarımızda bahar temizliği yapma zamanı geldi de geçiyor bile. Bildiğiniz üzere, Vergi Usul Kanunun 5’nci maddesinde getirilen hükümler ile “Gelir Vergisi mükellefleri (kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek, şekilde asmak zorundadırlar”  İbaresi herkesin “af kanunu” ya da torba yasa diye bildiği, 6111 sayılı Kanun’un 82’nci maddesiyle “Gelir vergisi mükellefleri (kazancı basit usulde tespit edilenler) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar” şeklinde değiştirilmiş ve bu değişiklik, 6111 sayılı Kanun’un yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

 

Yürürlük tarihi 25 Şubat 2011 olmasına rağmen bu konu şu günlerde, yani 2010 yılı vergi levhalarının tasdiki zamanında önümüze gelmiştir. İlgili kanun maddesine istinaden çıkarılan VUK 408 no’ lu tebliği ile yeni usul ve esaslar belirlenmiştir.

 

408 no’ lu tebliğe göre vergi levhaları İnternet Vergi Dairesi’nden elektronik ortamda, gelir vergisi mükelleflerince 1 Nisan- 31 Mayıs, kurumlar vergisi mükelleflerince de 1 Mayıs – 31 Mayıs tarihleri arasında alınıp yazdırılacaktır. Bu döneme ait yani 2010 yılı beyannamelerine münhasır olmak üzere tüm mükellefler için vergi levhasının yazdırılması gereken süre 1 Haziran – 30 Haziran 2011 tarihleri arası olarak belirlenmiştir. Yeni işe başlayanlar ise, işe başlama tarihini müteakip bir ay içerisinde vergi levhalarını internet vergi dairesinden almak zorundadırlar. Tabi ki internet vergi dairesine giriş şifreniz var ise bunu alabilirsiniz yok ise yetkili meslek mensupları bunları sizin adınıza alarak, size teslim edeceklerdir.

 

Vergi levhalarının işyerinde bulundurulmadığının tespiti halinde her bir tespit için VUK’nun 353/4 maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası (2011 yılı için 170 TL) kesilecektir. 

 

Özet olarak vergi levhamızın, yukarıda belirtilmiş olan onay sürelerinde, internet vergi dairelerinde onaylatılarak yazdırılması ve bu çıktının işyerlerinde muhafazası gerekmektedir. Dolayısıyla bu levhaları duvara asma zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak vergi yoklama memurları tarafından istenildiği zaman gösterilmek üzere kolayca bulunabilecek bir yerde tutulması gerekmektedir.

 

Zaten elektronik ortama geçmiş olan mali idare, mükelleflerin birçok bilgisine sahiptir. Elektronik ortamda onaylatmış olduğumuz beyannameler, mali idare tarafından bir tuşa basılış kadar kısa bir sürede önlerine gelmektedir. İşyerine asmadığımız bir levhanın da yazıcı çıktısı alınıp istenildiğinde gösterilmesi manasızlaşmıştır. Mali idarenin, mükellef olup olmadığımızın kontrolünü de bu levha ile yapması gibi komik bir düşüncesi yoktur her halde. Dolayısıyla işlevini yitirmiş olan bu levhanın tamamen kaldırılması daha uygundur. Bu sayede birçok angarya ile muhasebe ve müşavirlikten çok, vergi memuru durumuna düşürülmüş mali müşavirlerin sırtından küçük de olsa bir yük alınmış olacaktır. Bu da meslek mensupları ve mükellefler tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.   

 

            Vergi levhası haricinde 22 no.lu KDV Genel Tebliği ile fiyatlarını KDV dahil olarak belirleyen mükelleflere getirilmiş bulunan işyerlerine “FİYATLARIMIZA KATMA DEĞER VERGİSİ DAHİLDİR” şeklinde levha asma mecburiyeti de, bu Tebliğin yayımlandığı 23 Mayıs 2011 tarihi itibariyle kaldırılmış bulunmaktadır.

 

Öte yandan Sosyal Güvenlik cephesinde ise,  çalıştırılan personelin sigortalılık durumlarını gösteren sigortalı hizmet listesi de aynı şekilde asma mecburiyeti 6111 sayılı kanunun 40. Maddesinde yapılan değişikliğe istinaden 25.02.2011 tarihinden itibaren kaldırılmıştır. Bu tarihten sonra işverenler tarafından çalıştırılan personel ile ilgili sigortalı hizmet listesinin duvarda asılı bir şekilde gösterilmesine ihtiyaç bulunmamaktadır.

            Bu işverenlerce çalıştırdıkları personelin ücretinin gizliliği açısından iyi gibi görünmekle beraber, çalışan personelin sigortalılık durumunu kontrolü yönünden kötü olmuştur. Bu durumu umarım işverenler, işçilerin aleyhine kullanmazlar.

YÜKSEL GÜLEÇ

S.M.M.M.

MS DESTEK SMMM LTD.ŞTİ.

([email protected])