Daha önce bu köşede dile getirmiştim. Gözelerde hayata geçirilmesi için düzenlenen MUNZUR GÖZELERİNİ İYİLEŞTİRME PROJESİNİN İHALESİ Bayındırlık Müdürlüğü tarafından yapılmıştı. İhaleyi Tuncelili bir iş adamı müteahhit % 18 indirimle almıştı.
   Gerekli düzenlemenin, çalışmanın yapılabilmesi için GÖZELER, geçici bir süre ziyaretçilere kapatıldı.
   Ovacık ta, sosyal medyada tepkiler, oldu. Gözelere, kutsal mekâna, iş makinalarının gireceği, çalışma yapacakları söylentisi, tepkileri artırdı.
   Munzur Gözeleri DERSİM Halkının çok önemli bir kutsal mekânıdır. Kutsallığı ünü, bütün ülkede, hatta dünyada, ünlenmiş. Yayılmıştır. Onun içinde hemen her yıl, yurt içinden yurt dışından binlerce ziyaretçisi olur. Son yıllarda ziyaret akını o kadar yoğunlaştı ki, gözelerde mum yakacak yer bulmak bile zorlaştı. Bu büyük akının sonucu, ister istemez büyük ölçüde kirliliğe yol açtı. Giderek herkesin özellikle Ovacık Halkının paylaştığı, yetersiz bakımsız bir mekân oldu.
    Bütün dünyada koruma altındaki kutsal Mekânlarda, millî Parklarda, artan ziyaretçi akını göz önünde bulundurularak, ziyaretçilerin rahat edebilmeleri için ihtiyaç duyulan tesisler, kurulmuş, düzenlemeler yapılmıştır. Hacı Bektaş Veli, kutsal bir mekândır. Orada, ziyaretçilerin konaklayabilmeleri, rahat edebilmeleri için birçok düzenlemeler yapılmıştır.
   Bizim Kutsal mekânımızda onun kadar ziyaretçi ağırlayan bir kutsal mekândır. Bizim kutsal mekânımızı ta uzaklardan gelenlerle, ziyaret eden ziyaretçileri rahat ettirecek tedbirleri almak görevimiz olmalıdır. İyileştirme projesi, bunun için hazırlanmıştır. Âdeta kaderine terk edilmiş bakımsızlıktan çevre kirliliğinin oluştuğu bu kutsal mekânı düzenli temiz tutmak, kutsal, mekâna verilen önemli büyük bir hizmettir. Görevdir. Bu hali ile bırakılmış olsa, kısa bir sürede o kutsal mekân oturulamayacak, ziyaret edilemeyecek, bir mekân olur.
    Israrla iş makinalarının gözelere gireceği, tahribat yapacağı iddiasını, projeden sorumlu, bilgi sahibi, Bayındırlık Müdürüne sordum. Tepkili bir ifade ile ’bu iddiaların yalan olduğunu ispatlamak için, orada yapılan çalışmaların, herkes tarafından izlenebilmesi için kameralar koyacağız. İnternet bağlantısı ile herkes yapılan çalışmaları izleyebilecektir. Proje iyileştirme, koruma amaçlı düzenlenmiş bir projedir. Birilerinin çıkarı için düzenlenmiş bir proje değildir. Kutsal mekânı korumak ziyaret edilebilir bir mekân yapmak için, düzenlenmiştir. Çevre kirliliğini önlemek için düzenlenmiştir. Kurulacak iki arıtma tesisi ile Munzur Nehrimizde kirlilikten arınacak, Ziyaret mekânından Munzur’a karışan atıklarda Arıtma tesisi ile temizlenmiş olacaktır. Doğal yapıyı bozacak herhangi bir çalışma olmayacaktır. Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak tuvaletler, ziyaretçilerin ihtiyaç duyduğu mahalli yörenin ürünlerinin pazarlanacağı ahşaptan dizili satış yerleri, çocuk bakım odası, Sudan uzakta mutfak, kesimhane, yönetim binası, ziyaretçilerin araçlarının park edecekleri gözelerden uzakta bir park yeri, bunlar yapılırken beton kullanılmayacak. Doğal dokuya dokunulmayacak.’ Dedi. Arkasından ekledi. Hocam bizde buralıyız. Müteahhitte buralı. Bizimde kutsal mekânımızdır. Ona zarar verecek bir işleme izin verir miyiz?’ Dedi.
   Sayın Valimizin bu konu ile ilgili açıklaması, endişeye yer veremeyecek kadar, konuya açıklık getirmektedir. Sayın Valimiz, Açıklamasında,’ Munzur Gözeleri ve çevresinin, mevcut hali göz önünde bulundurularak, KORUMA Amaçlı düzenleme çalışması yapılması gerekmektedir. Aksi halde, sahipsizlik söz konusu alanı birkaç yıl içeresinde kullanılmaz bir hale getirecektir. Bunun yanında Munzur Nehrinin kirliliği giderek artacaktır. Yapılacak çalışmalarda alanda iş makinası çalışmayacaktır. Proje ile Munzur Gözeleri ve çevresi, ilimizin bir değeri olarak korunur bir alan haline getirilecektir. Çalışmalar, TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU denetiminde yapılacaktır. Diyor.
    Kamuoyunda çokça tartışılan bu önemli projeye, ilde, Devletin en üst katı, bütün söylentilere, iddialara, açıklık getirdi. Kefil oldu.
    Dört günlük bayram tatilinde 20 Bin üstünde ziyaretçi kutsal mekânı ziyaret etmişler. Bu yoğunluk, her Zaman, artarak sürecektir. Bu haliyle bırakılırsa, sahip çıkılmazsa, korunamazsa, ziyaret mekânı olmaktan çıkacak kadar kirlenir. Bu bakımsızlık, kirlilik Munzur Nehrimizi de kirletir. Uygulanacak proje bu bakımsızlığa, kirliliğe izin vermeyecektir. Ziyaretçilerin rahat edecekleri, korunaklı, bir mekân olacaktır.
    DERSİM Halkına hayırlı olsun.
+  +  +
SAYIN VALİMİZ HALKLA BULUŞTU.
  Sayın Valimiz, merkez çarşıda, halkla bir araya geldi. Çarşıyı baştanbaşa ziyaret eden, Sayın Vali, esnafla, sokaktaki vatandaşlarla bir araya geldi, Yüzünde maskesi, elinde bir kutu maske, maskesi olmayanlara, maske dağıttı. Uyarılarda bulundu. Hatırlarını sordu. Varsa sorunlarını dinledi. Çaylarını içti.
   Karşılıklı samimi, sıcak, bir buluşma oldu.
    
   .