İstanbul’dan, Adıyaman’a maçı izlemek için 18 saatlik yolculuğun ardından Dersimspor kafilesinin kaldığı üç yıldızlı Arsames otele giderek Dersimspor yöneticileri, teknik heyet ve futbolcularıyla bir araya gelerek sohbet etme imkanı buldum.

Dersimspor yöneticileri, teknik heyet ve futbolcuları ağız birliği ederek, öylesine bir inanmışlık vardı ki hep birlikte Dersim’e puanla döneceklerini söylüyorlardı.

Dersimspor yeni teknik direktörü Bülent Güllü ile Arsames oteli önünde sohbet ederken Adıyaman 1954 spor taraftarlardan biri yanımıza gelip, hoş geldiniz dedikten sonra “5 sırt formalı Ali Mesut’u oynatmayın, taraftarlarımızın ona karşı Karaköprü Belediyespor ile 11 Nisan maçında oynadığı dönemde kendisine husumetimiz var”  dedi.

Adıyaman 1954 SK, kendi sayfalarında yazarak paylaştıkları Dersimspor futbolcusu Ali Mesut ile ilgili “Ali Mesut bu taraftar senin 11 Nisan ve Karaköprü’de yaptıklarını unutmadı 10 bin taraftar seni bekliyoruz erkeksen o sahaya Pazar günü çıkarsın” sözlerinde, otel önünde görüştüğümüz taraftarların sözlerini teyit eder nitelikteydi.

Adıyamanlı taraftarın söylediği bu sözler ile Adıyaman 1954 SK taraftar sayfasında Ali Mesut ile ilgili yaptığı paylaşımlar maçta gerginlik olacağının ilk işaretleriydi.

Ayrıca Adıyaman Şehri Yaman taraftar grubu yaptığı paylaşımda “Bugünkü rakibimiz Dersimspor’un 250 taraftarı da tribünde olacak ‘HABERİNİZ OLSUN’ “ kelimeleri, manidar ve üstü kapalı tehdit sözleri miydi?

Tribünlerde 10, 15 bin Adıyaman 1954 spor taraftarına karşılık, 50, 60 kişilik Dersimspor Kızıl Şahinler ile Direniş taraftar grubuyla birlikte Pazarcık’tan gelen taraftarlar kitlesi vardı.

Adıyaman’a, Dersim’den gelen 50 kişilik Dersimspor taraftar grubu tribünlerde yerini aldıktan sonra, tüm Adıyaman “Şehri taraftar grubu” adına Dersimspor taraftarlarına özel hazırlanmış bir çiçek vererek hoş geldiniz diyerek karşıladılar. Yapılan bu davranış futbol adına güzel ve anlamlıydı.

Maç başladıktan sonra verilen bu çiçekler, sahada ve tribünde bulunan Dersimspor futbolcularına ve taraftarlarına saldırıya dönüştü.

sahada-dersimli-futbolculara-saldiri-(3).jpgGerek Adıyaman 1954 SK, gerek Şehri Yaman taraftar grubunun paylaşımları ve de Adıyamanlı bir taraftarın söylediği sözler eylem aşamasına geçmiş, tribünde bulunan Adıyamanlı taraftarlar koro halinde sinkaflı tezahüratları Dersimspor taraftarlarını tahrik ederek gerginlik çıkartmış ve taraftarlar birbirlerinin tribünlerine girmek istediyse de araya güvenlik güçlerinin girmesiyle ölümlere varacak büyük bir gerginlik de önlenmiş oldu.

Taraftarların büyük çoğunluğu maç sonuna kadar sahada bulunan Dersimspor futbolcularına ellerinde pet su şişeleri ile yabancı maddeler fırlatmaları sonucunda isabet alan Dersimspor’lu B. Ahmet Yazıcıya isabet etmesi sonucunda yere yığıldı, bunun yanı sıra özellikle Jonas Suka’ya çok sayıda yabancı madde fırlatarak futbol oynamışına fırsat vermediler. Ayrıca sahaya atılan yabancı maddelerle Dersimspor’lu futbolcuların, futbol oynamasını engellediler. Tribünlerde, adeta tribün terörü yaşandı.

Tribündeki Adıyamanlı taraftarlar ikinci yarıda Dersimspr kalecisi Gökhan Zirekli’nin koruduğu kale arkasındaki top, toplayıcılarını engelleyerek, topun kaleciye verilmemesi yönünde sözler söyleyerek engellediler. Bunun üzerine orta hakem kale arkasına giderek top toplayıcılara ikazda bulundu.

Adıyamanlı taraftarlar öylesine bir öfke vardı ki gerek ilk yarı bitiminde, gerekse de maç bitiminde hakemlere ellerinde ne bulduysalar fırlattılar. Hakemler ancak polis kalkanıyla odalarına götürülebildi.

Ayrıca Adıyamanlı taraftarın yaptığı tahrikler yetmezmiş gibi, sahada bulunan Adıyaman Ajans Press adlı bir basın çalışanı Dersimspor tribünlerine el, kol hareketi ile hakaret etmesi, tribünlerde uzun süre gerginliğe neden olmuştu.

Az sayıda Adıyamanlı Dersim sevdalısı taraftarlar, Dersimspor tribünlerde sessiz bir şekilde maçı izlemiş, olaylar karşısında derin üzüntü duymuşlardı.

Maç sonunda bazı taraftarlar sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda olaydan derin üzüntü duyduklarını ve Adıyamanlı bir kadın taraftar yaptığı paylaşımda “Bir Adıyamanlı olarak utanç duydum yaşananlardan, onlar adına özür diliyorum tüm Dersimspor’lulardan” şeklinde paylaşım yaparak üzüntüsünü paylaştı.

Yaşanan olaylar ilgili bir başka Adıyamanlı taraftarda yaptığı paylaşımda “Merhaba abi bugün ki Adıyaman maçında ben Adıyamanlı olarak söylüyorum, size futbolcularınıza yapılan hakaretler, şiddet olumsuz davranışlar ve hakaretlerden dolayı üzgünüm, yapılanlardan dolayı bütün Adıyaman halkını sorumlu tutmayın, kalbi sizinle olan taraftarlar da var. Koca yürekli Dersimliler spor kardeşliktir, dostluktur” sözleriyle Dersim’e ve Dersimlilere olan sevgisini belirterek paylaşımda bulundu.

Dersimspor yönetimi lisans işlemleri bitmemiş olması nedeniyle Dersimspor yeni teknik direktörü Bülent Güllü maçı sahada değil, tribünde misafir konuk bölümde yönetmek zorunda kalmıştı. Bu durumu fark eden Adıyamanlı taraftarlar teknik direktör Bülent Güllü’ye sözlü tacizde bulunup, pet şişeler fırlatarak maçı telefonla yönetmesine izin vermediler.

Güllü, maç sonunda yaptığı açıklamada; Adıyamanlı taraftarlarında kendisine sözlü tacizde bulunduklarını, atılan pet şişelerden birinin kendisine isabet ettiğini belirtti.

Ayrıca Misafir konuk bölümünde bulunan Dersimspor başkanı Murat Aran ile yönetim kurulu üyesi Hüseyin Can’a da sözlü tacizde bulunmaları sonucunda gerginlikler yaşandı.

Aran maç sonunda yaptığı açıklamada; Adıyaman’a gelirken, Adıyaman’ın dost ve kardeş kulüp olarak görerek geldiklerini, Adıyaman 1954 Sk Başkanı Hüseyin Koca’nın iyi niyetli biri olduğunu, Adıyamanlı taraftarların yaptığını futbol adına utanç verici olduğunu, Adıyaman’da yaşadığımız bu olayın hafızalarda hep kötü olarak anılacağını ve unutulmayacağını ve Adıyaman 1954 spor kulübünün nasıl şampiyon olamadığının da yaşanan olaylardan belli olduğunu belirtti.

Maç bitiminde Dersimspor’un eski futbolcularında, Adıyaman 1954 spor’dan 4 sırt formalı M. Ali Dersimspor tribünlerine gelerek yaşanan olaylardan dolayı üzüntü duyduğunu, taraftarlar adına özür dilediğini belirtti. Dersimspor taraftarları yapılan bu özrü kabul etmediler.

Ayrıca, Adıyaman Emniyet Müdürlüğünün taraftarlarımızla yakın ve sıcak ilgisine teşekkür ediyorum.

Maçla ilgili gözlemlerimde Yeni teknik direktör Bülent Güllü’yle maçla ilgili yaptığım konuşmada, oyun sisteminde değişiklik yaparak başladığını, Yeni Brezilyalı Luis Ricorda’nun oynamasıyla sahada oyuncu değişikliği yaparak 11 numaralı Can Göksuzoğlu yerine, hızlı ve çabuk olması nedeniyle 4 numaralı Suka, 44 numaralı B. Ahmet Yazıcı ile değil, maçın önemli olması nedeniyle tecrübeli ve kontrollü olması nedeniyle 87 formalı Mehmet Ballı’yla oyunda değişiklik yaparak başlayacağını, ilerleyen dakikalardaki duruma göre değişiklik yaparak yine bu oyuncularımızı oynatacağını belirtti.

Kaleci Gökhan Zirekli 3 ve 4 net gol pozisyonuna izin vermezken, duran toplarda yediği goller yüzde, yüz hatalıydı. Kaleci Gökhan’ın şampiyonluk yolunda ilerleyen Dersimspor maçlarında daha dikkatli davranması gerekiyor.

Dersimspor’un büyük umutlarla transfer ettiği golcüsü Brezilyalı Luis Ricorda’nun pozisyonları değerlendirmediği ve ağır kaldığı ilk maçta umut vermediğini gözlemledim.

Bütün olumsuzluklara rağmen takımın iyi futbol sergilediğini, ileri uç oyuncuların yüzde, yüzlük gol pozisyonlarından yararlanamadıklarından dolayı yenilgiyle ayrıldılar.

Saha içinde, saha dışında ve tribünlerde yaşanan gözlemlerimdir.

Maç öncesi açıklanan takım kadroları.

DERSİMSPOR: Gökhan Zirekli, Can Özgür, Mehmet Ball, Fuat Onur, Vedat Taşdemir, Ali Mesut, Özgür Dükme, Mehmet Güler, Jonas Suka Turan Ekici, Luis Ricardo.

HAKEMLER: Eren Türk, Volkan Altuntaş, Şükrü Mert.

İstiklal ve saygı duruşunun ardından hakemin düdüğüyle oyuna Dersimspor başladı.

Maçın ilk atağı 1. Dakikada Adıyaman 1954 spor’dan geldi kaleci Gökhan gole izin vermedi.

Maçın 3. Dakikasında Adıyaman 1954 spor 7 sırt formalı futbolcu Dersimspor defansını geçerek, top takım arkadaşına aktardı kaleci Gökhan Gole izin vermedi.

Maçın 5. Dakikasında Dersimspor ceza sahası dışında serbest atış kazandı. Serbest atışı 10 numara Turan Ekici kullandı, Dersimspor ileri uç oyuncuları serbest atıştan faydalanmadı.

Maçın 9. Dakikasında Dersimspor’dan 4 numaralı Jonas Suka yüzde, yüzlük gol pozisyonunu değerlendiremedi.

Maçın 13. Dakikasında Adıyaman ceza sahası dışında serbest atış kazandı, serbest atışı 10 numaralı sırt oyuncu kullandı, top defansdan döndü.

sahada-dersimli-futbolculara-saldiri-(1).jpgMaçın 16. Dakikasında Dersimspor 7 numaralı Özgür Dükme kapalı tribünler tarafından geliştirdiği atakla ceza sahasına girdi, topu 89 numaralı Brezilyalı luıs Ricardo’ya pas verdi, Ricardo’nun güzel kafa vuruşu kalecide kaldı.

Maçın 18. Dakikasında Dersimspor, Adıyaman 1954 spor ceza sahası dışında serbest atış kazandı. Serbest atışı Turan Ekici kullandı. Sonuç yok

Maçın 21 dakikasında Adıyaman Açık tribün tarafından serbest atış kazandı. Serbest atışı 11 sırt formalı oyuncu kullandı, top kaleci Gökhan’da kaldı.

Maçın 23 dakikasında Adıyaman 1954 49 sırt formalı oyuncu Dersimspor ceza sahası içine girdi, çaprazdan sert vurdu top az farkla dışarı çıktı.

Maçın 25 dakikasında Dersimspor Korner atışı kazandı. Korner atışını 7 numaralı Özgür Dükme kullandı top defanstan dönen toptan ileri uç oyuncuları yararlanmadı.

Maçın 29. Dakikasında Adıyaman korner atışı kazandı. Kornerden gelen topu iyi kullanan Kadri topu Dersimspor ağlarına göndererek durumu 1-0 yaptı.

Maçın 32. Dakikasında Adıyaman geliştirdiği atakta, kaleci Gökhan yüzde, yüzlük gole izin vermedi.

Maçın 34. Dakikasında Adıyaman 1954 spor’dan 10 sırt formalı oyuncu ile Dersimspor’dan 4 numaralı Jonas Suka sarı kart gördü.

Maçın 45 dakikasında Adıyaman 1954 spor’dan 14 sırt formalı futbolcu sarı kart gördü.

İlk yarıda baş gol olmayınca Adıyaman 1954 spor’un üstünlüğüyle kapandı.

İkinci yarıya hakemin başlama düdüğüyle oyuna Adıyaman 1954 spor başladı.

Maçın ilk atağı Adıyaman’dan geldi, ilk atak kaleci Gökhan kaldı.

Maçın ikinci yarısının ilk kırmızı kartını Derismpor’dan Jonas Suka gördü.

Maçın 51 dakikasında Adıyaman 1954 spor, Dersimspor ceza sahası dışında serbest atış kazandı. Serbest atışı Doğukan kullandı. Doğukan 40 metreden kaleci Gökhan’ın öne çıktığını görerek kullandı topu Dersimspor ağlarıyla buluşturarak durumu 2 – 0 yaptı.

Maçın 57. dakikasında Dersimspor kazandığı korner atışında sonuç alamadı.

Maçın 61. dakikasında Adıyaman 1954 spor’un kullandığı korner atışı kaleci Gökhan’da kaldı.

Maçın 63 dakikasında Dersimspor’dan 10 numaralı Turan geliştirdiği atakta ceza sahası dışında düşürüldü. Ceza sahası dışında serbest atışı 10 numara Turam Ekici kullandı sonuç alınmadı.

Maçın 65. dakikasında Dersimspor, Adıyaman 1954 spor ceza sahası dışında serbest atış kazandı. 10 numara Turan Ekici kullandı sonuç yok.

Maçın 73. dakikasında Adıyaman 1954 spor atağına Dersimspor defansı gole izin vermedi.

Maçın 75. dakikasında Dersim geliştirdiği atak, Adıyaman 1954 spor kalecisi gole izin vermedi.

Maçın 80. dakikasında Dersimspor yüzde, yüzlük net pozisyonda yararlanamadı.

Maçın 85. Dakikasında Dersimspor gollük pozisyonunda daha yararlanamadı.

Maçın 90. Dakikalardaki uzatmalarda Adıyaman 1954 spor geliştirdiği atakla kaleci Gökhan’la karşı, karşıya kaldı. Kaleci Gökhan gole izin vermedi.

Maç ilk yarı ve ikinci yarıda atılan gollerle Adıyaman 1954 spor’un üstünlüğüyle tamamlandı.

Adıyaman 1954 spor taraftarlarının verdiği çiçek, Dersimspor’a saldırıya dönüştü.

KENAN KANDİL