Türkiye Kano Federasyonu, Tunceli Belediyesi ve Munzur Adrenalin Doğa Sporları Kulübü işbirliği ile Munzur Çayı’nda “Akarsu Kano Slalom Temel Eğitim Kampı” düzenleniyor. 2 Temmuz tarihinde başlayan kampa Tunceli’nin yanı sıra Erzincan ve Elazığ’dan farklı yaş gruplarından 30 sporcu katıldı.

Rize ve Artvin’den 6 antrenör eşliğinde akarsuda kanoda düz durma ve dengeyi sağlama ve slalom tekniklerini öğrenen kursiyerler, Temmuz ayı olmasına rağmen Munzur Çayı’nın azgın sularında yaptıkları antrenmanlarla profesyonelleri aratmadı.

MUNZUR ÇAYI SU SPORLARIYLA ANILMALI

munzur-cayi-kano-(2).jpgEğitim kampına ilişkin bilgi veren Türkiye Kano Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Mehmet Başköylü, “15 günlük kısa bir sürede iyi sporcular yetiştirdiğimizi düşünüyorum. Küçük yaş grubunda önemli başarılar alabilecek sporcular yakaladık diyebiliriz. Bu da Tunceli için bir umut. Bunlar belki de ileride milli takıma çıkacak sporcular. Munzur Çayı’nın sadece kano için değil diğer su sporları için de ciddi bir akarsu potansiyeli var. Munzur’un adı artık sularının soğukluğuyla, doğal güzellikleriyle değil su sporlarıyla da anılmalı” dedi.

Tunceli’nin çeşitli illerinde benzeri organizasyonlar düzenlediklerini belirten Başköylü, “Ancak Munzur Çayı su soğukluğu, debisi, yüksekliğiyle Yaz aylarında çok önemli. Burada bazı değişikliklerle on iki ay boyunca faaliyet yapılabilir. Su seviyesi ve temizliği uygun. Türkiye Kano Federasyonu olarak bu konuda gerekenleri yapacağız. Kamplara devam edeceğiz. Organizasyon yaparsak teşvik yarışları düzenlemeyi planlıyoruz” diye konuştu.

YAPAY PARKUR YAPILMASI LAZIM

Türkiye Kano Federasyonu İl Temsilcisi ve Munzur Adrenalin Doğa Sporları Kulübü Başkanı Nazım Arslan da daha önce kız takımıyla kano yarışlarına katıldıklarını ifade ederek, “Bu kamp sayesinde Kanoda önemli başarılar yakalayacağımızı düşünüyorum. Milli takıma ve uluslararası yarışlara ilimizden de sporcular katılacağına inanıyorum. Munzur Çayı daha önce rafting için kullanılıyordu. Buranın kano için de inanılmaz bir parkuru var. Yapay bir parkur yapılmasını bekliyoruz. Bu konuyu sayın valimizle paylaştık ve kendisi de olumlu bakıyor. Parkur yapılırsa yılın on iki burada antrenman yapma şansımız olacak” şeklinde konuştu.

Kano Antrenörü Nasil Özkan “Burada çocukların gelişimi için elimizden geleni yaptık. Yetenek taraması yaparak rapor hazırladık ve federasyona göndereceğiz. Umarım buradaki çocuklar başarılı olur” dedi.

KATILIMCILAR DA MEMNUN

ronya-tas.jpgKano kampına katılan 10 yaşındaki Ronya Taş, “Babam bana burada kano kursu açılacağını söyledi çok sevindim ve kursa başlamaya karar verdim. Yaklaşık 14 gündür eğitim görüyorum. Birçok şey öğrendik. İlerletmeyi de düşünüyorum. Hedefimde olimpiyatlara katılmak var” dedi.

Bedirhan Odak, “kampa Pertek ilçesinden katılıyorum. 15 gündür burada eğitim alıyoruz. Eğitimlerimiz haftanın her günü var. 4 saat boyunca sudayız. Hocalarımız bire bir ilgileniyor bizlerle. Munzur Nehri’nde daha çok spor ve aktivite yapılması çok iyi oluyor. Amacımız boşa zaman harcamak değil sadece milli takım forması giymek. Burası çok güzel bizler de rahatlıkla sporumuzu yapıyoruz” diye konuştu.

Gülbahar Erdoğan, “1 aydır bu sporu yapmaya çalışıyorum. Rize ve Artvin’de kano yarışlarına gittik. Hocalarımız bizleri destekliyor.  Bize yardımcı olabilmek adına temel eğitim kampımıza geldiler.  Çok iyi bir atmosfer yakaladık burada.  Çevre illere göre çok şanslıyız bu konuda. Bizim Munzur’umuz var akıyor gürül gürül. Munzur nehri tüm su sporlarına elverişli. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerindeki öğrencilerin 9 kilogram ağırlığında karbon kürekler var. Bizim kullandıklarımız ise 18 kilogram. Ağırlık nedeniyle yeterince hızlı hareket edemiyoruz. Onların ki hafif olduğu için daha rahat hareket ediyorlar. Bir de bizim gelişmemizi istiyorlarsa buraya yapay parkur yapılması lazım. Burada yarışlar olsa memleketimiz daha iyi tanınacak.  Bizler elimizden gelenin en iyisini yaparak ilimiz tanıtmak istiyoruz. Herkes bilsin buranın ne kadar güzel bir şehir olduğunu” şeklinde konuştu.

Haber: Ozan YILDIRIM, Celil Burak AĞAR

munzur-cayi-kano-(2)-001.jpg