İlk yarının tamamlanmasıyla birlikte, Bal ligini bütünüyle ele alarak Dersimspor kaybettiği ve kazandığı müsabakalarda eleştirdiğim hususları toplayıp, yeniden kamuoyu ile paylaşarak haber konusu yaptım.

3. Ligden düştükten sonra moral çöküntüsü yaşayan Dersimspor’da tüm futbolcuları kulüpten ayrılmış dağınık bir takım görüntüsü vardı.

Dağınık ve moral çöküntüsü içinde Bal ligi sezonuna başlayan Dersimspor, düşüş şokunu atlattıktan sonra teknik direktör arayışlarına başlamış, teknik direktör Birol Berkem’le anlaşmıştı. Bal ligi öncesi Birol Berkem’le yeni transferler ve takımın geleceğiyle ilgili bir röportaj gerçekleştirmiştim.

Teknik direktör Birol Berkem’le gerçekleştirdiğim röportajda, Nasıl bir Dersimspor, nasıl bir takım? şeklindeki soruma “Dersimspor’da oluşturmak istediğim takım, mücadeleyi hiç bırakmayan, temposu yüksek, aynı zamanda karakterli oyunculardan oluşan bir ekip” sözleri bugünkü yeni Dersimspor’u tarif eder nitelikteydi.

Teknik direktör Birol Berkem Dersimspor’da transfer çalışmaları konusundaki soruma verdiği cevapta : “ Transfer çalışmaları yönetim kurulumuzla koordineli bir şekilde yürütülüyor. Önümüzdeki günlerde anlaştığımız futbolcular kamuoyuna açıklanacak ve imzalar atılacaktır” sözleri transferlerin Dersimspor yönetimiyle birlikte yaptıklarını işaret etmişti. 

Dersimspor sezona teknik direktör Birol Berkem’le birlikte yeni kadrosuyla 31 Temmuz 2017 tarihinde Erzurum Palan Otelde kamp yaparak başlamış, yeni futbolcular kampta birbirlerine kısa zamanda uyum sağlamış ve iyi bir kamp dönemi geçirmişti.

Dersimspor ilk hazırlık maçını 13.08.2017 tarihinde Erzurum'da, Ağrıspor'la oynamış, maçı 1-0 kazanarak Bal ligi öncesi umut vermişti. Ancak Dersimspor ilk ciddi sınavını Ziraat Türkiye kupasında 22.08.2017 tarihinde vermiş, karşılaştığı Muşspor FC kulübüne 3-1’lik skorla yenilerek kupaya veda etmesine, Özgür Dersim Gazetesi’nde yazdığım yazıda “DERSİMSPOR'DA KABUS YİNE BAŞLADI” şekliyle tehlikenin o günlerden geldiğini görmüş, bu konuya dikkat çekmiştim.

2. kamp çalışmalarını Erzurum Palan Otelde devam eden Dersimspor, BAL ligi 3. Grupta mücadele eden Rize Kendirli Belediye spor’la 27.08.2017 tarihinde oynadığı hazırlık maçında 1-1’lik skorla berabere kalmasına o günkü Özgür Dersim Gazetesi’ndeki yazımda “KAMPTAKİ DERSİMSPOR, LİGE HAZIR DEĞİL” şeklinde tehlikeyi görmüş, bir kez daha dikkat çekmiş ve Dersimspor yönetimi ile teknik heyeti uyaran bir yazı kaleme almıştım.

Özgür Dersim Gazetesi’nde 31.08.2017 tarihinde kaleme aldığım “DERSİMSPOR LİGE HAZIR DEĞİL” başlıklı manşet haberimde “Dersimspor 1. Kamp döneminde Ağrıspor 1970 kulübüyle oynadığı maçı 1-0 kazanarak umut yaratmış, 2. Kamp döneminde Ziraat Türkiye kupasında karşılaştığı FC Muşspor’a 3-1 yenilerek var olan umudu hayal kırıklığına çevirmişti. Son oynan ve 75 dk. süren Rize Kendirli Belediye spor maçı 1-1 berabere sonuçlanmış, takım umut vermemiş ve tıpkı geçen yıl 3. Ligdeki savunma ve forvet hastalığının bu yılda var olduğu, gol atamadığımız gibi, basit goller yemeye devam ettiğimizdir” diyerek Dersimspor yönetimi ile teknik heyeti Bal ligi öncesi uyarmıştım.

Dersimspor Bal ligi öncesi Tunceli Atatürk stadyumunda 10.09.2017 tarihinde Diyarbakır Bağlar Belediyespor’la oynadığı hazırlık maçını 1-0’lık skorla, 13.09.2017 tarihinde Elazığ Yolspor’la oynadığı hazırlık karşılaşmasını 2-0’lık skorla kazanmasına rağmen tehlikeyi görmüş ve uyarılarımı o günde kaleme alarak yazmıştım.

Dersimspor’un Tunceli Atatürk stadyumunda 10.09.2017 tarihinde Diyarbakır Bağlar Belediyespor’la oynadığı hazırlık maçını 1-0’lık skorla kazandığı müsabakayla ilgili Gazetede kaleme aldığım “DERSİMSPOR GOL YOLLARINDA SORUN YAŞIYOR” başlıklı manşet yazımda “Dersimspor, Bağlar Belediye spor’la oynadığı hazırlık maçında güzel bir oyun çıkardığını ve Dersimspor’un gol yollarında halen sıkıntı yaşadığı” şeklinde uyarılar yapmıştım.

Dersimspor 13.09.2017 tarihinde Elazığ Yolspor’la oynadığı hazırlık karşılaşmasını 2-0’lık skorla kazanmasına rağmen, tehlikeyi görerek “DERSİMSPOR KAZANDI GİBİ “ manşet başlıklı Gazete haberimde “Dersimspor mutlak surette özelliklede forvete takviye yapması gerekiyor. Bunu yapmadığı takdirde gol yollarında sorun yaşayarak, hedeflediği şampiyonluğu ancak rüyasında görür” diyerek gol yollarındaki sorunu görmüş, forvete mutlak suretle takviye yapılması gerektiğini yazmış ve uyarmıştım.

Dersimspor hazırlık dönemiyle birlikte yaptığı hazırlık maçları sürecinde eksikliklerini söyleye, söyleye Bal ligi sezonu başladı ama eksiklikler hep görmezden gelinerek ciddiye alınmadı.

Dersimspor Bal ligine 24.09.2017 tarihinde Tunceli Atatürk stadyumunda Elazığ Hasar Hankendispor maçıyla başlamış, karşılaşmayı 4-0’lık skorla kazanmış olmasına rağmen, takımı eleştirmiş müsabakayla ilgili 25.09.2017 tarihinde gazetede kaleme aldığım “DERSİMSPOR GOLLERLE GÜZEL“ başlıklı manşet yazımda “Dersimspor’un diğer bir sorunu ise forvetteydi. Forvet sorunu bu maçta da kendini gösterdi. Brezilya’lı transfer forvetteki bu açığı umarım doldurur” şeklinde yazımda Luiz Ricardo’nun yeterli olup, olmayacağı yönünde tereddütle yaklaşmıştım.

Ayrıca Dersimspor, Hasar Hankendispor maçıyla ilgili takımın olumlu bulduğum yönlerini Gazetede kaleme aldığım yazımda “Dersimspor hazırlık pasları yaparak rakip kaleye gelmesi, oyunu kanatlara taşıyarak gol araması, toplara hakimiyetinde heyecan ve panik yapmayarak pasların isabetli bir şekilde aktarılması, saha içinde yardımlaşmaları, Dersimspor’un takım olma yolunda olduğunu göstermişti. Sahada izlediğim Dersimspor maçın ikinci yarısının 60. ve 70 dakikalarında bir duraklamanın ardından tekrar toparlanarak, ilk yarıdaki güzel oyununa geri dönerek, organize ataklarına tekrar devam etti.” şeklinde olumlu yönlerini yazmış ve desteklemiştim.

Dersimspor Bal ligi 2. haftasında 01.10.2017 tarihinde deplasman da Hanefi Mahçiçek stadyumunda 1920 Maraşspor’la oynadığı karşılaşmayı 0-1’lik skorla kazanmış olmasına rağmen, takımı eleştirmiş müsabakayla ilgili 02.10.2017 tarihinde gazetede kaleme aldığım “DERSİMSPOR 1920 MARAŞSPOR’DAN ZORLA 3 PUAN ALDI. “ başlıklı manşet haberimde takımı forvet ve defans konusunda “İlk yarıda Dersimspor tek kale oynamasına rağmen forvette iş bitirici golcü olmamasından dolayı gol atma konusunda bayağı zorlanmıştı. Forvette oynayan Jonas Suka, 1920 Maraşspor iki defans oyuncusunun markajından kurtulmadığından dolayı Dersimspor gol atmada çok zorluk yaşadı. Dersimspor teknik heyetinin bu durumu göz önünde bulundurarak etkin tedbirleri mutlaka almalıdırlar” şeklinde uyarmıştım.

Ayrıca 1920 Maraşspor maçında, Dersimspor defansında sorunları görmüş ve kaleme aldığım yazımda “Dersimspor defansının ters vuruşla topu kaleye geri pas olarak göndermesi ve kalecinin topu eliyle alması hatalıydı. Verilen pas, geri pas olmamasına rağmen iyi niyetli olmayan hakemler tarafından ceza atışı olarak verilebilirdi” yeklinde defans hatalarını dile getirmiştim.

Dersimspor Bal ligi 3. haftasında 08.10.2017 tarihinde Tunceli Atatürk stadyumunda Malatya Yeşilyurt Belediyespor’la oynadığı karşılaşmayı yüksek tempolu oyunuyla 1-0’lık skorla kazanmıştı. Müsabakayla ilgili 09.10.2017 tarihinde gazetede kaleme aldığım “DERSİMSPOR GALİBİYET SERİSİ DEVAM EDİYOR“ başlıklı manşet haberimde, takımı yüksek tempolu güzel oyunundan dolayı övmüştüm.

Dersimspor Bal ligi 4. Haftasında bay geçmesiyle birlikte üçte, üç yapan teknik direktör Birol Berkem’li Dersimspor oynadığı 3 karşılaşmada sonunda, 3 galibiyet, attığı 6 gole karşılık kalesinde gol görmeyerek 9 puanla lider durumdaydı.

Ancak Dersimspor yönetimi ile teknik direktör Birol Berkem’le yaşanan sorunlar nedeniyle İstifa haberi kamuoyunda şok etkisi yaratmış, lider durumda olan bir takımın teknik direktörünün istifa etmesi kamuoyunda soru işaretlerini beraberinde getirmişti.

İstifa ile ilgili Dersimspor Başkanı Murat Aran’la yaptığım görüşmede ; “teknik direktör Birol Berkem’le takımın oyun sistemi ve geleceğiyle ilgili anlaşmazlığa düştüklerini, şampiyonluk konusunda kaygıları olduğunu, bu gerekçeyle anlaşmazlığa düştükleri” şeklinde nedenler ileri sürmüştü.

İstifa ile ilgili Dersimspor teknik direktör Birol Berkem’le yaptığım görüşmede ; “Dersimspor’da yönetimsel ciddi sorunlar yaşandığını, kendisine verilen sözlerin yerine getirilmediğini ve bu nedenlerden dolayı ayrılmak zorunda kaldığını “ belirten açıklama yapmıştı.

Lider durumda bir takımı bırakan Teknik direktör Birol Berkem Ligin 3. Haftasına damgasını vurmuş, teknik direktör anlamında bir dönem daha kapanmış, teknik direktör Bülent Güllü’yle yeni bir dönem başlamıştı.

Dersimspor, Bal ligi 5. Haftasında deplasmanda Adıyaman Atatürk stadyumunda, Adıyaman 1954 spor’la 22.10.2017 tarihinde Pazar günü oynadığı olaylı maçı 2-0’lık skorla kaybetmişti. Maçta galibiyetten çok, olaylar konuşulmuştu.

Adıyaman 1954 spor maçıyla ilgili Gazetede “SAHADA DERSİMLİ FUTBOLCULARA SALDIRI “ başlıklı manşet yazımda, “Dersimspor’un büyük umutlarla transfer ettiği golcüsü Brezilyalı Luis Ricorda’nun pozisyonları değerlendirmediği ve ağır kaldığı ilk maçta umut vermediğini gözlemledim. Bütün olumsuzluklara rağmen takımın iyi futbol sergilediğini, ileri uç oyuncuların yüzde, yüzlük gol pozisyonlarından yararlanamadıklarından dolayı yenilgiyle ayrıldılar” şeklindeki haberim gol yollarında sorun yaşayan Dersimspor’un forvetteki boşluğu Luiz Ricardo’yla dolduramamıştı. Dersimspor, Adıyaman 1954 spor maçında forvetsizlik sorunu nedeniyle yenilmişti.

Dersimspor Bal ligi 6. haftasında 29.10.2017 tarihinde Tunceli Atatürk stadyumunda Siverek Belediyespor’la oynadığı karşılaşmayı yüksek tempolu oyunuyla 2-1’lik skorla kazanmıştı.

Maçla ilgili gazetede “DERSİMSPOR, SİVEREK KARŞISINDA ZORLANDI” başlıklı yazımda, “Dersimspor maçı kazanması rağmen özellikle orta sahada etkili olmaması nedeniyle, takımında tutuk kalmasına neden oldu. Büyük umutlarla transfer edilen Brezilya’lı Luiz Ricardo halen bekleneni bu maçta da vermeyerek, forvette hayal kırıklığı yaratmıştı.” Şeklinde takımın olumsuz yönlerini yazmıştım.

Dersimspor, Bal ligi 7. Haftasında deplasmanda Şehit Kamil Belediyespor stadyumunda, Şehit Kamil Belediyespor’la 05.11.2017 tarihinde Pazar günü oynadığı karşılaşmayı 1-4’lik skorla kazanmıştı.

Maçla ilgili gazetede “GÜLLÜ, TRİBÜNDE KAZANIYOR” başlıklı manşet yazımda “Dersimspor defansı ile orta saha arasında kopukluk yaşandığını, defansın ve kalecinin birkaç pozisyonda ciddi hatalar yaptığını ve şampiyonluğa giden Dersimspor’un bu tür hatalar yapmaması” şeklinde eleştirmiştim.

Dersimspor Bal ligi 8. haftasında 12.11.2017 tarihinde Tunceli Atatürk stadyumunda Elazığ Yolspor’la oynadığı karşılaşmayı yüksek tempolu oyunuyla 5-0’lık skorla kazanmıştı.

Maçla ilgili gazetede “İŞTE DERSİMSPOR, İŞTE TARAFTAR” başlıklı manşetimde “Dersimspor takımının oyunun başında tutuk bir oyun sergilediği, tutuk oyunu nedeniyle Elazığ Yol spor’un, Dersimspor’un üzerine ciddi bir şekilde geldiği ve Yol spor’un yüzde, yüzlük goller kaçırdığı, bunların birinin gol olması halinde durumun farklı bir boyut alacağı şeklinde gözlemim oldu. Dersimspor defansının, Yolspor maçında da ciddi hatalar yaptığını bundan dolayı yüzde, yüzlük gollerle karşı, karşıya kaldığı şeklinde gözlemim oldu. Ayrıca Dersimspor takımı Yolspor maçında orta sahada basit top kayıpları yaşadığı” şeklinde takımı eleştirmiştim.

Dersimspor, Bal ligi 9. Haftasında, deplasmanda Batı Park stadyumunda, K. Maraş Erdağ Dumlupınar spor’la 18.11.2017 tarihinde Pazar günü oynadığı karşılaşmayı 1-3’lik skorla kazanmıştı.

Maçla ilgili gazetede “DERSİMSPOR “BAL’LI” GİBİ BİR GALİBYET ALDI” başlıklı manşet yazımda” Dersimspor takımı diğer maçlarda olduğu gibi yüksek tempolu oyununu bu maçta da sergileyerek, oyununu tümüyle galip gelmek üzerine kurmuştu. Dumlupınarspor oyunu ne kadar yavaşlatmaya çalıştılarsa, Dersimspor’un yüksek tempolu oyunu karşısında oyunu bir türlü yavaşlatamadılar.” Takımı başarılı oyununda dolayı överek desteklemiştim.

Ancak Dersimspor takımı deplasmanda aldığı bu galibiyete rağmen, maçta önemli defans hataları yapmış ve ciddi tehlike sinyalleri vermeye başlamıştı.

Dersimspor Bal ligi 10. haftasında 29.11.2017 tarihinde Tunceli Atatürk stadyumunda 62 Pertekspor’la oynadığı karşılaşmayı 0-3’lık skorla kaybetmişti.

Maçla ilgili gazetede “GALİP GELENİN SEVİNDİĞİ, YENİLENİN ÜZÜLDÜĞÜ DERBİ MAÇI” başlıklı manşet yazımda “Dersimspor diğer maçlarda olduğu gibi oyunun başlarında tutuk bir oyun sergilemiş, maçın ilerleyen dakikalarında Dersimspor kendini toparlamasına rağmen fırsatları değerlendiremediğinde dolayı ilk yarıyı 0-0’lık skorla tamamlamıştı. Dersimspor ikinci yarıda Ali Mesut ile Mehmet Güleri oyundan almasıyla orta sahada boşluk yarattı rakip 62 Pertekspor bu durumdan yararlanarak golleri rahatlıkla bulabildi ve buldu.” Şeklinde eleştiri yazımda teknik direktör Güllü bu maçı adeta 62 Pertekspor’a ikram ederek liderlik yarışında önemli bir yara almıştı.

Dersimspor - 62 Pertekspor maçında orta sahası olmayan Dersimspor, galibiyeti kendi eleriyle 62 Pertespor’a hediye etmiştir.

Dersimspor, Bal ligi 11. Haftasında deplasmanda Malatya Yeşiltepe stadyumunda, Malatya İnönü Üniverstesi spor’la 03.12.2017 tarihinde Pazar günü oynadığı karşılaşmayı 1-2’lık skorla kazanmıştı.

Müsabakayla ilgili gazetede “DERSİMSPOR FUTBOLCULARINA TAŞLI SALDIRI” başlıklı manşet yazımda “Dersimspor orta sahası Ali Mesut ile Turan Ekici takımı bir çok defa gol pozisyonuna sokmasına rağmen gol bulmaması, forvet sorunu bu maçta kendini gösterdi.” Şeklinde forvet sorununu bu maçta da dile getirmiştim.

Dersimspor Bal ligi 10. haftasında 10.12.2017 tarihinde Tunceli Atatürk stadyumunda 11 Nisanspor’la oynadığı karşılaşmada 1-1’lik skorla berabere kalmış, liderlik yarışında önemli 2 puan kaybetmişti.

Müsabakayla ilgili gazetede “DERSİMSPOR İLK BERABERLİĞİ KENDİ SAHASINDA ALDI” başlıklı manşet yazımda, “ Dersimspor orta sahada kaybettiği basit toplarla, kendi kalesinde ciddi tehlikeler yarattı.” Şeklinde takımı orta saha konusunda uyarmıştım.

Dersimspor, Bal ligi son Haftasında deplasmanda Araban şehir stadyumunda, Araban Belediyespor’la 17.12.2017 tarihinde Pazar günü oynadığı karşılaşmayı 2-0’lık skorla kaybetmişti.

Müsabakayla ilgili gazetede “SEYİRCİSİZ MAÇ, SEYİRCİLİ MAÇA DÖNÜŞTÜ” başlık manşet haberimde “Dersimspor geçen maçlarda olduğu gibi, bu maçta da orta sahada top kaybından dolayı tehlike yaşamış, yaşadığı bu tehlikede kalesinde gol olmuştu. Dersimspor’lu Roy, bu maçta gol anlamından bir üretkenlik geliştirmemiştir. Roy’un bireysel iyi oyunu galibiyete yansımıyorsa, bireysel becerisinin de bir anlamı yoktur.” Şeklinde takımı orta saha ve Roy konusunda bir kez daha uyarmıştım.

Bal liginin ilk devresi sonuç bölümünde; Dersimspor’un Birol Berkem’le başlattığı yüksek tempolu mücadeleci takım görüntüsünü kabullendiği, 90 dakika mücadele ederek enerjisini koruyan bir takım görüntüsü verdiği, teknik direktör Bülent Güllü’nün başlamasıyla birlikte hücuma dönük yüksek tempolu oyununu sürdürdüğü, ancak orta sahada sistem değişikliğine gitmesi, takımda zafiyet yaratmış, orta sahadaki zafiyeti nedeniyle kritik maçlarda yenilgiler almıştı.

Dersimspor hazırlık maçlarında yaşadığı gol sorununu ciddi biçimde görmeyerek, forvette sorun yaşanmış, yaşanan bu sorun orta sahaya, ardından da defansa yansıyarak takımın bütününü etkilemiştir.

Dersimspor yönetimi forvet sorununu Brezilya’dan getirttiği Luiz Ricardo’yla çözmeye çalıştıysada, bu futbolcunun ağır ve isteksiz oyunu kritik maçlarda takımın sonunu hazırlamıştı.

Dersimspor’u yenilgiye götüren etkenlerin başında orta sahada yaşanan basit top kayıpları nedeniyle kritik olan maçları bu şekilde kaybetmişti.

Dersimspor maçları sonrasında görüştüğüm, teknik direktör Bülent Güllü ile rakip teknik direktörlerin değerlendirmelerinde; Dersimspor defansı ile orta sahada kopukluk olduğu yönünde ortak bir görüş hakimdi. Teknik direktör Güllü bu kopukluğu çözmek istediyse de bu sorunu bir türlü çözmeyi başaramamıştı.

Dersimspor defansı İdris Ata’nın sakatlanması nedeniyle defansta sorunlar yaşamış, bu sorunlar kapatılmaması nedeniyle, uyum sorunu yaşayarak defans kritik olan maçları uyumsuzluk nedeniyle kaybetmişti.

Yeni teknik direktörü Özgür Vurur forvette yaşanan gol sıkıntısı ile birlikte, orta saha ve defans hattındaki kopukluğu çözüp, yüksek tempolu oyununu devam ettirdiği takdirde, Dersimspor hayal ettiği şampiyonluğu gerçekleştirebilir.

Ayrıca Dersimspor’un başarılı kanat oyuncusu 11 sırt formalı Can Göksuzoğlu’nun gönderilmesi eksikliğini ileriki maçlarda takım olarak hissedecektir. Umarım hissetmez.

Sezonun ikinci devresinde iyi bir kamp dönemi geçirmesi dileğiyle, Dersimspor’a şampiyonluk yolunda başarılar diliyorum.

KENAN KANDİL