Maçı takip etmek için İstanbul’dan, Dersim’e gelerek, maç saati öncesi sabah 11 Nisanspor’un konakladığı Şaroğlu Oteline giderek teknik direktör İsmail Doğan’la bir görüşme gerçekleştirdim.

11 Nisanspor takımını ziyarete gelenler arasında Dersimspor’un Şanlıurfa doğumlu, 11 Nisanspor takımının eski futbolcusu Ali Mesut ta vardı. Ali Mesut Cumartesi günü 11 Nisanspor takımının konakladığı otele gelerek hoş geldin ziyaretinde bulunmuştu.

Teknik direktör İsmail Doğan 11 Nisanspor takımı hakkında verdiği bilgilerde; 11 Nisanspor’un mahalli bir kulüp olduğunu, takımın lig başlamadan önce Akçakale Belediyesine bağlı bir kulüp olması yönünde gidip, geldiğini, bu nedenle kulübün dağılma noktasına geldiğini, Kulüp başkanı Mehmet Kollu’nun kulübe tekrar sahip çıkarak, dağılmakta olan kulübü tekrar bir araya toplayarak, başka kulüplere gitmek üzere olan ve takımın iskeletini oluşturan futbolcularla tekrar anlaşıp ; kadrolarını koruyarak ligi hazırlandıklarını söyledi.

Doğan, diğer kulüpler gibi trilyonluk transfer yapmadıklarını, en düşük transferlerinin 5 bin TL, en yüksek transferlerinin ise 35 bin TL olduğunu, toplamda transfer maliyetlerinin 250, 300 bin TL arasında olduğunu söyledi.

Teknik Direktör Doğan, karşılaşma hakkında verdiği bilgilerde Dersimspor takımı hakkında bilgilerinin olmadığını, Dersim’den 1 puanı hedefleyerek geldiklerini söyledi.

Bu görüşmenin ardından 11 Nisanspor takımı Tunceli Atatürk stadyumuna gitmek için hazırlıklar yapmaya başladı.

Saat 13:30 başlayacak maçtan önce, saat 12 itibarı ile Tunceli Atatürk stadyumuna giderek, maçla ilgili hazırlıkları, izleyerek takip ettim.

TRİBÜNDE YANSIYANLAR           

Dersimspor Kızıl Şahinler taraftar grubu saat 12:30 itibarıyla Tunceli Atatürk stadyumuna gelerek tribünde hazırlıklar yapmaya başladı. Saat 13:00’e gelindiğinde Dersimspor taraftarları tribünlerde yerlerini alarak takımları lehinde tezahürat yapmaya başladılar. Saat 13:30 geldiğinde Dersimspor’lu taraftarlar tüm tribinü doldurdular.

Dersimspor’un diğer maçlarında olduğu gibi, çok sayıda kadın taraftar da tribünlerde yerini alarak tezahüratlar eşliğinde takımlarını desteklediler.

Tribünlerde hakeme faullerdeki hatalı kararlardan dolayı küçük çaplı tepkiler gösterildi. Tribünlerde 11 Nisanspor takımına hakarete yönelik herhangi bir tepki gösterilmedi. Tribünlerde küfürlü herhangi sözler söylenmemesi, Dersimspor tribünlerine yakışan bir davranış şekliydi.

Maç sonunda Batı tribünde iki ve üç kişinin olduğu Dersimspor’un iki puan kaybetmesinde dolayı küçük çaplı duygusal, sitemkar bir tepki geldi.

Yapılan bu tepkiler, doğru olmayan  tepkilerdi. Çünkü 11 Nisanspor Bal liginde düşmemek için mücadele veren bir ekiptir. Amacı puan sıralamasında Siverek Belediyespor’un altında kalmayıp, Bal liginde kalarak mücadeleyi hedeflemektedir.

SAHA İÇİNDE YANSIYANLAR

Saha içinde Dersimspor ve 11 Nisanspor takım futbolcuları arasında sakatlanmalarda dolayı küçük çaplı gerginliklere iki takım futbolcularının araya girmesiyle, büyümesine izin vermediler. Sahadaki bu güzel görüntü tribünlere de yansımıştı.

Saha içinde hakemin vermiş olduğu hatalı faullerden dolayı, iki takımın teknik heyetinden zaman, zaman büyük tepkiler geldi.

Ayrıca, maçın 65. Dakikasında Dersimspor ceza sahası dışında serbest atış kazandı. Serbest atışı 26 sırt formalı Fuat Onur kullandı, Fuat Onur’un kullandığı ceza atışı önce kaleciye, ardından direğe çarpan top, geri dönerek, kaleci Abdullah Bilal’de kaldı, topun çizgiyi geçip, geçmediği konusunda saha içinde ve saha dışında kısa süreli tartışma yaşandı.

TEKNİK DİREKTÖRLERİN DEĞERLENDİRMELERİ

Maç öncesi Dersimspor teknik direktörü Bülent Güllü’yle yaptığım görüşmede : “11 Nisanspor iyi bir takım, ancak her maçın zorluk derecesinin bilincinde olduğumuzdan, çalışmalarımızı sıkı bir şekilde devam ederek bu maça hazırlandık. 11 Nisanspor maçında Sabırlı ve arzulu oyunumuzu sahaya yansıtacağız. Her maç bizim için önemli, takım olarak kazanıp, önümüze bakacağız” dedi.

Teknik direktör Güllü, maç sonu yaptığı değerlendirmede : “Maça Arzulu, istekli ve tempolu başladık. Rakip alanda topa daha hakim olan takım bizdik, ve golü erken bulduk. Golden sonra yakaladığımız pozisyonları değerlendiremedik ve yine duran bir toptan gol yedik. Oyunun genelinde 3. Bölgede yakaladığımız pozisyonları değerlendirmedik, Beceri ve üretkenlik ve son vuruşlarda sıkıntılarımız oldu” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Maç öncesi 11 Nisanspor teknik direktörü İsmail Doğan’la yaptığım görüşmede: “Dersimspor takımı hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını ve sahaya çıkıp oyunumuzu oynayacağız. Bu maçta öncelikli hedefimiz beraberliktir” şeklinde açıklamada bulundu.

Teknik direktör Doğan, maç sonu yaptığı değerlendirmede : “Dersim halkının misafirperverliği, Dersimspor yönetimi, teknik heyeti ve futbolcularının maç öncesi, maç sonrası ve maç içinde gösterdikleri üstün misafirperverlikten ve centilmence davranışlarından dolayı çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca Büyük Dersimspor taraftarları 90 dakika boyunca gösterdiği centilmence tezahüratlarından dolayı kendilerine ayrı, ayrı teşekkürlerimi iletiyorum.

Dersimspor’un oynayacağı tüm müsabakalarda başarılar diliyorum” dedi.

 

SCOUT DOĞAN PEKÜR’ÜN MAÇLA İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERİ

“Oldukça iyi geçeceğini düşündüğüm maçta kazanın Dersimspor olduğunu görmek isterdim. Nitekim galip gelemedi. Dersimspor, rakipler konusunda daha çok bilgiye sahip olmalı ve buna göre oyun stratejisi belirlemelidir.”

MAÇLA İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERİM.

Dersimspor diğer maçlarda olduğu gibi, 11 Nisanspor maçında da sahaya mutlak galibiyet için çıktı. Dersimspor golü kanatlardan geliştirdiği ataklarla bulmaya çalıştı ve aradığı golü de Özgür Dükme’nin kanatlardan geliştirdiği atakla buldu. Dersimspor farkı artırmaya çalışırken, 11 Nisanspor’un ender geliştirdiği ataklardan biri kornerle sonuçlandı, aradığı golü duran toptan kornerden buldu.

Dersimspor oyuna Can Göksuzoğlu’nu kesip, ilk 11 de Roy Sevgili ile oyuna başladı. Roy bireysel becerisiyle geliştirdiği ataklar 11 Nisanspor defansı tarafından etkisizleştirildi. Roy bireysel hareketleri ile göbekten 11 Nisanspor ceza sahasına girmesi hatalıydı. Yapılması gereken göbekten değil, kanatlardan atacağı ortalarla sonuç alabilirdi. Nitekim golde kanatlardan gelen bir ortayla olmuştu. Dersimspor’lu futbolcuların göbekten ceza sahasına derin pasları, rakip 11 Nisanspor defansına takıldı. Ayrıca Dersimspor orta sahada kaybettiği toplar, Dersimspor kalesinde ciddi tehlikeler yarattı.

HAKEMLERLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERİM

Hakemler Yücel Büyük, Ali Toraman, Kerem Kalkan üçlüsünün yönettiği maçta, hakemlerin vermiş olduğu faul kararları yerinde değildi. Bu nedenle verilen hatalı kararlara iki takım teknik heyetinde ve iki takım futbolcularından tepkiler geldi. Özellikle Ali Mesut’un yerde topa yönelik hareketine önce faul deyip, sonrada sarı kartı göstermesi yerinde bir karar değildi. Hakemlerin olumlu davranışlardan biri oyunu yavaşlatan hareketlere göz yummamasıydı. Oyunu yavaşlatan 11 Nisanspor kalecisi Abdullah Bilal’e sarı kart gösterilmesi yerinde bir karardı.

TAKIM KADROLARI

DERSİMSPOR: Gökhan Zirekli, Can Özgür, Burkay Ahmet Yazıcı, Fuat Onur, Vedat Taşdemir, Ali Mesut, Turan Ekici, Mehmet Güler, Özgür Dükme, Roy Sevgili, Jonas Suka

11 NİSANSPOR: Abdullah Bilal, Süleyman Can, İlhan Gündem, Hasan Ceylan, İbrahim Yıldırım, Sercan Özdem, Hakan Gümüş, Engin Yağmur, Adem Karahan, Abulkarım Shoaib İbrahim Yıldız

HAKEMLER: Yücel Büyük, Ali Toraman, Kerem Kalkan

Hakemin başlama düdüğüyle oyuna 11 Nisanspor takımı başladı.

Maçın 1. Dakikasında Dersimspor kapalı tribünler bölümünde ceza sahası dışında serbest atış kazandı. Topun başına 7 sırt formalı Özgür Dükme geçti. Topu kullanan Dükme sert vurdu defanstan döndü, topla buluşan 7 sırt formalı Ali Mesut ceza sahası dışında sert vurdu top direğin üstünde az farkla dışarı çıktı.

Maçın 10. Dakikasında Dersimspor kapalı tribünler bölümünde geliştirdiği atakla topla buluşan 7 sırt formalı Özgür Dükme topu rakip alana ortaladı, topa güzel kafa çıkan Jonas Suka, topu ağlarla buluşturarak takımını 1 – 0 öne geçiren gole imzasını attı.

Maçın 12. Dakikasında Dersimspor’lu 21 sırt formalı Roy açık tribünler tarafından geliştirdiği atakla sert vurdu, top kaleci Abdullah Bilal’de kaldı.

Maçın 15. Dakikasında 11 Nisanspor, Dersimspor ceza sahası dışında serbest atış kazandı, serbest atışı 77 sırt formalı Süleyman Can kullandı, sert vurdu top defanstan dönerek korner oldu, kornerden sonuç yok.

Maçın 26. Dakikasında 11 Nisanspor korner atışı kullandı, topa iyi yükselen İbrahim Yıldırım düzgün bir kafa vuruşuyla topu ağlarla buluşturarak durumu 1 – 1 getirdi.

Maçın 40. Dakikasında Dersimspor geliştirdiği atakla ceza sahası dışında topla buluşan 5 sırt formalı Ali Mesut uzaktan vurdu topu kaleci Abdullah Bilal çelerek gole izin vermedi.

Maçın 42. Dakikasında 11 Nisanspor kapalı tribünler tarafından Dersismspor ceza sahası dışında serbest atış kazandı. Topun başına 7 sırt formalı Hakan Gümüş geçti, sert vurdu top defanstan döndü sonuç yok.

İlk yarıda bu ataklardan başka skoru değiştirecek sonuç alınmayınca 1-1 berabere tamamlandı.

İkinci yarı hakemin başlama düdüğüyle oyuna Dersimspor başladı.

Maçın 49. Dakikasında Dersimspor kapalı tribünler bölümünde organize geliştirdiği atakla rakip ceza sahasına girdiler, müsait durumda topla buluşan 4 sırt formalı Jonas Suka anlamsız bir vuruş yaparak top direğin üstünde dışarı çıkıp, takımını yüzde, yüzlük bir golden ettin.

Maçın 51. Dakikasında Dersimspor üst, üste kazandığı korner atışında sonuç alamadı.

Maçın 53 dakikasında Dersimspor’dan 4 sırt formalı Jonas Suka sarı kart gördü.

Maçın 56 dakikasında 11 Nisanspor takımı 7 sırt formalı Hakan Gümüş’le kullandığı korner atışından sonuç alamadı.

Maçın 58. Dakikasında Dersimspor’dan 98 sırt formalı Okan Destügül oyuna girdi, 10 sırt formalı Turan Ekici oyundan çıktı.

Maçın 59. Dakikasında Dersimspor ceza sahası dışında kazandığı serbest atışı 98 sırt formalı Okan Destegül kullandı, sonuç yok.

Maçın 60. Dakikasında Dersimspor’dan 5 sırt formalı Ali Mesut anlamsız bir sarı kart gördü.

Maçın 63. Dakikasında 11 Nisanspor tehlikeli geliştirdiği atağa, Dersimspor defansının zamanında müdahelesi kornerle sonuçlandı, kornerden sonuç yok.

Maçın 65. Dakikasında Dersimspor ceza sahası dışında serbest atış kazandı. Serbest atışı 26 sırt formalı Fuat Onur kullandı, Fuat Onur’un kullandığı ceza atışı önce kaleciye, ardından direğe çarpan top, geri dönerek kaleci Abdullah Bilal’de kaldı, topun çizgiyi geçip, geçmediği konusunda saha içinde ve saha dışında kısa süreli tartışma yaşandı.

Maçın 68. Dakikasında 11 Nisanspor organize geliştirdiği atağa Dersimspor defansı gole izin vermedi.

Maçın 75. Dakikasında 11 Nisanspor yüzde, yüzlük gol pozisyonunda yararlanamadı.

Maçın 76 dakikasında Dersimspor’dan 5 sırt formalı Ali Mesut ile 21 sırt formalı Roy sevgili oyundan çıktı, 11 sırt formalı Can Göksuzoğlu’yla, 89 sırt formalı Luiz Ricardo oyuna girdi.

Maçın 79. Dakikasında 11 Nisanspor’dan 9 sırt formalı Adem Karahan oyundan çıktı, 11 sırt formalı Mazlum Kurt oyuna girdi.

Maçın 81. Dakikasında Dersimspor 11 sırt formalı Can Göksuzoğlu ceza sahası içinde topla buluştu, topu kaleye akıl dolu vuruşu az farkla kale direğinin yanında dışarı çıktı.

Maçın 88. Dakikasında 11 Nisanspor’dan 7 sırt formalı Hakan Gümüş oyundan çıktı, yerine 14 sırt formalı Vedat Kınık oyuna girdi.

Maçın 90. Dakikasında 11 Nisanspor’dan 15 sırt formalı İbrahim Yıldız oyundan çıktı, yerine 18 sırt formalı Süleyman Yeşilkaya oyuna girdi.

Maçın 90 + uzatma dakikalarında 11 Nisanspor kalecisi Abdullah Bilal’in yavaş hareketine hakem sarı kart gösterdi.

Uzatma dakikalarında Dersimspor geliştirdiği ataklarda sonuç alamayınca, ilk beraberliğini kendi sahasında alarak altın değerinde 2 puan verdi.

Bir puan için Dersim’e gelen 11 Nisanspor takımı, aradığı ve hedeflediği beraberliği Dersimspor’dan aldı.

KENAN KANDİL