Birol Canpolat, babası öğretmen olması dolaysıyla görev yaptığı Ovacık’ta doğdu, Aslen Pülümürlü olan Canpolat, Önce Erzincan Öğretmen lisesinde okumaya başladıktan sonra, babasının tayini nedeniyle liseyi Denizli'de tamamladı. Girdiği ilk üniversite sınavında Marmara Hukuk fakültesini kazandı. Hukuk fakültesini bitirdik den sonra serbest Avukatlık yapmaya başlayan Canpolat kendisine ait hukuk bürosunda 15 yıldan beri serbest avukatlık yapmaktadır.

Bir süre Kartalspor'da As Başkanlık görevlerinde bulunan Canpolat Galatasaray Kongre üyesidir.

Birol Canpolat Dersim ile ilgili açıklamasında, “Dersim’den ayrı olmama rağmen Dersim'le bağlarımı koparmadığım gibi Dersimspor'u da yakından takip ederek maddi ve manevi olarak destekleyerek yalnız bırakmamaya çalıştım” diyor.

Dersimspor’un bugünkü durumunu nasıl görüyorsunuz sorusuna, “Öncelikle yönetici ve başkan kim olursa, olsun Dersimspor'un büyüklüğünün farkında olması gerekiyor. Dersimspor Türkiye'nin 5 büyük kulübünden biridir. Dünyanın neresine giderseniz gidin karşınıza mutlaka Dersimli biri çıkacaktır. Gerek futbol camiasında gerekse de iş hayatında başarılı olmuş Dersim'liler, bağlarını memleketleriyle koparmamışlardır.

Öncelikle Dersimspor'un başarılı olabilmesi için var olan bu büyük potansiyeli Dersimspor'la bütünleştirilmesi gerekmektedir. Bugünkü en büyük sorunumuz Dersimspor'un kurumsallaşamaması ve profesyonelce yönetilmemesidir. Başarısızlığın asıl nedeni ise ortak aklın bir türlü oluşturulmamasıdır. Yönetim öncelikli olarak kulübü halka açmalıdır. 200 kişinin yönetimsel destek sunduğu bir Dersimspor yerine farklı kentlerden farklı mesleklerden yüz binlerce insanın bu sürece dahil edilmesi hem oluşacak ortak aklın daha nitelikli olmasına hem de maddi anlamda daha geniş destek bulmamıza katkı sağlayacaktır” dedi.

Dersimspor’un 3. Lige çıkışından sonra düşüşü nasıl başladı? 

“Dersimspor’un 3. Lige çıkmasıyla birlikte Teknik direktör olarak Ali Eren’in takımın başına getirilmesi doğru bir dersimspor-halka-acilmalidir-(1).jpgtercihti, futbolun içinden gelen şöhretli, futbolu bilen ve Dersim’i seven iyi bir hocaydı. Ali Eren 3. Ligdeki ilk kadromuzu bize normal maliyetinin yarısına kurmuştur. Dersimspor yönetiminin Ali Eren’le kurmuş olduğu iskelet kadroyla Play Off’a kadar gelmiştir. Yönetimin Ali Eren’le kurmuş olduğu iskelet kadroyu bozarak back roundunda hiç bir başarısı olmayan Hayati Palancı ile başlamasıyla birlikte düşüş gelen teknik direktörlerle devam etti.

2. yarıdaki Hakan Çimen’li süreç içerisinde takım dağıtılarak yeni bir takım kurulmuş olmasına rağmen, oluşturulan yeni takım galibiyetler getirip, daha sonra da kritik maçları kaybederek düşmüştür. Teknik direktör Hakan Çimen ilk yarıya oranla daha başarılı olmuş kritik puanlar kazandığı gibi, kritik puanlar da vermiştir.

Bana göre takımın düşüş sebeplerinden biri yönetimin gerçek anlamda lobisinin olmamasından kaynaklanmıştır.

 

Son 5 haftada daha önce 25 puan alan Dardanel’in güçlü lobisiyle ve hakem desteğiyle Dersimspor maçı hariç oynadığı 4 maçı kazanmasıyla birlikte ligde kalmıştır. Bunu da yaptığı güçlü bir lobiyle sağlamıştır. Maalesef ki ülkemizde maçlar sadece saha da kazanılmıyor, ismimizden dolayı zaten istenmeyen bir kulübüz devreye saha dışı etkenlerde girince Dersimspor maalesef ligde tutunamadı.”

 

Dersimspor yeniden nasıl ayağa kalkar?

 

“Öncelikle Dersimspor camiasının birlik ve bütünlük içinde olması gerekir, Dersimspor’un kurulduğu günden bugüne kadar içinde yer alan ve emek veren çeşitli nedenlerle kırılmış, uzaklaşmış herkesin ve kulübe hizmet etmek isteyip te, bu olanağı yakalamayan herkesin tek bir amaç uğruna Dersimspor’un başarısı uğrunda yeniden ayağa kalkarak diriliş sürecini başlatmaları gerekir. Güçlü bir Dersimspor yaratılması için hizmet etmek isteyen parasını ve zamanını ayıran yeni ve güçlü bir yönetimin yaratılması ve oluşturulması her Dersimli için elzemdir.

Gelecek yeni yönetimin eski alışkanlıkları bir tarafa bırakarak, kurumsallaşmayı tamamlaması ve yeni yönetim dağılımını profesyonelce yapılması gerekir. Tüm bunlar yapıldığı zaman başarı kaçınılmazdır.

Dersimspor’un kaynak sorunu yoktur. Vizyonu olan, kendini ispat etmiş, başarıya inanmış, camiayı bir araya getirebilecek, sahip olduğumuz potansiyeli maddi ve manevi olarak kulübe katkı verebilecek ve dönüştürebilecek yöneticilere ihtiyaç vardır. Biz Dersim dışında yaşayan, Dersimsporlular olarak genel kurulda beklentimiz bu saydığımız niteliklere sahip bir yönetim oluşturulmasıdır. Tüm bunlar yapıldığı

takdirde Dersimspor’un önünde hiç bir güç duramaz, yapılmadığı takdirde ise Dersimspor diye bir şey de kalmaz.”

 

Dersimspor ile ilgili sosyal medyadaki tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

“Sosyal medyadan yaşanan tartışmalar Dersimspor’a zarar verdiği gibi kalbi Dersimspor’da atan milyonlarca Dersimli ve Dersim sevdalılarının, Dersimspor’dan uzaklaşmasına sebep olmaktadır.

Dersimspor’a hizmet etmiş her birey değerlidir. Gerek yeni, gerekse de eski yönetim elinden geldiğince Dersimspor’a en iyi hizmeti vermek için emek harcamışlardır. Bu nedenle eleştiri boyutunu aşan kişilerin onuruna, şerefine ve haysiyetine varacak kadar hakareti içeren söylemleri kullananlar ve bel altı vuran kişiler bilmelidirler ki kulübe fayda değil zarar veriyorlar. Göz ucuyla Dersimspor’u takip eden ve katkı sağlamak isteyen diasporadaki Dersimliler bu tarz tavırlardan sonra uzaklaşmaktadırlar.

Ortada bir başarısızlık varsa hesap sorulacak yer, sosyal medya değil, genel kuruldur. Yönetiminde ortada bir başarısızlık varsa ki, var, bir an önce kongre kararı alıp, güven tazeleyerek yeni yol haritası ile teknik heyetini belirleyerek yeniden işe başlamalıdırlar.”

 

Sonuç olarak Dersimspor ile ilgili son sözleriniz?

 

“Son sözlerimi bir örnek vererek tamamlamak istiyorum. Denizli /Tavas ilçesinin 2 bin nüfuslu kızılcabölük kasabasının takımı 3. Ligde yer alıyorsa Milyonlara yaklaşan bir taraftar potansiyeli olan Dersimspor’un amatör lige düşmesi hepimiz için acı bir durumdur. Artık bireylerin birbirleriyle uğraşmak yerine, mevcut enerjilerini Dersimspor’un başarısına harcamalarını istiyorum.

Dersimspor’un ihtiyacı olan şey, Dersimspor’dan menfaat bekleyenleri değil, Dersimspor’a katkı verecek kadroları Dersimspor ile buluşturulması gerektiğidir. Artık kurumsallaşmasını tamamlamış, kendi ekonomisini yaratmış, alt yapısını ve tesisleşmesini tamamlamış bir Dersimspor yaratmak, üyesinden, yöneticisine kadar hepimizin boyunun borcudur. Sportif başarıdan önce halletmemiz gereken en büyük problem bunlardır. Bütün bunları tamamladığımızda Sportif başarı kendiliğinde gelecektir.”

 

KENAN KANDİL