Bir takımın yönetiminde liderlik sorunu varsa, bir takımın teknik heyetinde liderlik sorunu varsa, bir takımın, takım içinde liderlik sorunu varsa, o takımda başarı beklemek hayal kurmakla eş anlamlıdır.

Yukarda belirttiğim temel sorunların üçü de Dersimspor kulübünde var olan sorunlardı, bu üç sorundan dolayı takım başarılı olamamıştır.

Dersimspor’u izlediğim ve takip ettiğim maçlarda bu sorunlar belirgin olarak kendini göstermiş ve bu nedenle başarılı olmamıştır.

Dersimspor yönetimi kulübe liderlik yapamayarak, kulübe liderlik sorunu yaşatmıştır. Lidersizlik sorunu yaşayan Dersimspor, bu nedenle kendini BAL liginde görmüştür.

DERSİMSPOR’UN YÖNETİM DÜZEYİNDEKİ LİDERLİK SORUNU

Dersimspor yönetimi teknik heyet üzerinde yeterince etkili olmayarak takımı teknik heyetin inisiyatifine bırakmış, başarısızlığın hesabı zamanında ve yerinde sorulmayarak bir sonraki başarısızlığın yolunu açmıştır.

Yönetim Dersimspor’un uğradığı haksızlıkları federasyon düzeyinde zamanında sormayarak, kulübün puan kayıplarının yolunu açarak, kulüp sanki yönetimsiz ve sahipsizmiş gibi bir algıyla, puan kayıplarının önü açılmıştır.

Yönetim futbolcuların üzerinde zamanında ve yerinde yaptırımlar uygulamayarak, takımı futbolcuların keyfi tutumuna terk etmiştir.

Yönetim kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğine zamanında ve yerinde müdahale etmeyerek, kamuoyunda takımın güçsüz olmasına ve psikolojik açıdan takımı etkilenmesine neden olmuştur.

Yönetim taraftarlarla zamanında diyalog kurmaması nedeniyle tribünlerdeki hâkimiyetini kaybetmesi, kötü tezahüratların önünü açarak, kulübün federasyondan çok sayıda para cezası alarak, maddi açıdan zora sokmuştur.

Yukarda eleştirdiğim nedenlerden dolayı, lidersiz Dersimspor’a dünyanın en pahalı transferlerini, dünyanın en iyi kadrosunu kursanız bile, lidersiz bir Dersimspor’da başarı beklemek hayalcilik olur.

Dersimspor yönetimi, öncelikli olarak takıma, teknik heyete, futbolculara ve taraftarlara liderlik yapısını düzelterek, mevcut sorunu acil olarak çözmelidir. Bu sorunu çözmediği sürece, hiçbir sorununu çözemez ve çözmediği gibi de takımı tekrar 3. Lige değil, süper amatör ligine kadar götürür.

Dersimspor yönetimi yukarda belirttiğim sorunları çözdüğü takdirde önünde hiçbir güç duramaz. Tıpkı Erdal Güntaş dönemindeki gibi başarıyı tekrar yakalar.

Çünkü Erdal Güntaş gerçek anlamda Dersimspor’a liderlik yapması ve liderliğin vermiş olduğu güç ve rüzgârla takımı 2. Ligin kıyısına getirerek başarılı olmuştur.

DERSİMSPOR’UN TEKNİK HEYET DÜZEYİNDEKİ LİDERLİK SORUNLARI

Dersimspor’a Murat Bölükbaşı ve Mehmet AK dışında, lider özellikleri olmayan, teknik heyetlerin getirilmesi başarısızlığın yolunu açmıştır. Yönetim gelen teknik heyetlerden hesap sormaması nedeniyle teknik kadro rahat bir şekilde davranışlar sergileyerek başarısızlığın yolunu açmıştır. Gelen teknik heyetler Dersimspor futbolcuları üzerinde etkili olamadıkları gibi, takım içinde var olan sorunları çözmeyerek başarısızlığı beraber getirmiştir. İdmanlarda izlediğim Dersimspor bir iki pas idmanları yaparak maçlara hazırlanmıştır. Bu bana göre kritik bir dönemdeki takım için yetersiz çalışmaydı. Hayati Palancı, Mehmet Birinci ve Hakan Çimen lider özellikleri olmayan teknik direktörlerdi. Lider özellikleri olmayan teknik direktörler futbolcular üzerinde etkili olamadıkları için başarılı olmadılar.

Örnek verecek olursak Hakan Çimen döneminde kadro tümüyle yenilenmesine rağmen başarılı olamamış ve takım ligden düşmüştür.

Bir yıl önce benzer sorunla karşılaşan Teknik direktör Mehmet AK, Dersimspor’a gelmiş mevcut başarısız sonuçlar alan kadroyu bozmadan, başarılı bir kadro haline getirerek takımı PLAY OFF noktasına kadar getirmişti. Mehmet AK’ ı başarıya götüren etken, lider özellikleriydi.

Yeni teknik direktör Birol Berkem lider gibi değil, lider olduğunda Dersimspor’u BAL liginden uzak ara tekrar 3. Lige en kısa zamanda döndürecektir.

DERSİMSPOR’UN FUTBOLCU DÜZEYİNDEKİ LİDERLİK SORUNLARI

Dersimspor takımı içinde lider özellikleri olmayan bir kadrosu vardı. Her ne kadar takım Emrah Dursun ve Koray Kurt üzerinde şekillenmiş olsa bile bana göre yetersizlerdi. Emrah Dursun ile Koray Kurt Dersimspor maçlarında hep yetersiz kalmaları takımının bütününü etkilemiştir. Hatta geçen yıl Dersimspor’un deplasmanda oynadığı, Silivrispor maçında ÖZGÜR DERSİM GAZETE’sinde yayınlanan yorumumda “ Dersimspor liderini arıyor, liderini bulduğu gün başarılı olacaktır “ şeklinde eleştiri yapmış ve lider oyuncuların yetersizliğinde bahsetmiştim. Ama o gün lig yeni başlaması nedeniyle bu sözlerim havada kalmış, yenilgiler peş, peşe gelerek devam etmiş, hiçbir tedbir alınmamıştı. Eğer bu sözlerim o gün ciddiye alınmış olsa idi, bugün Dersimspor farklı bir yerde olacaktı.

Yukarıda da belirttiğim gibi Dersimspor yönetimi kulübe gerçek anlamda lider olduğunda, Yeni Teknik Direktör takıma gerçek anlamda liderlik yaptığında, Dersimspor takım içinde libero, orta saha ve forvet liderini bulduğunda başarının yolunu açmış olacaktır.

Ayrıca Dersimspor alt yapısını mutlaka ve mutlaka kurmalıdır. Çünkü alt yapı Dersimspor’un geleceğidir. Dersimspor geleceğini, bugünden inşa etmelidir.

DERSİMSPOR’UN KURTULUŞU, DERSİMLİ GENÇLERİN VE ÇOCUKLARIN ELLERİNDEDİR

DERSİMSPOR LİDERLERİNİ BULDUĞU GÜN BAŞARILI OLACAKTIR.

KENAN KANDİL