1983 yılında 3. Ligde mücadele eden Tuncelispor’un 1990 yılında amatör kümeye düşmesiyle birlikte Tunceli’de profesyonel anlamda oynayan kulüp kalmamıştı.

Çetin Aran, Tunceli’de profesyonel anlamda takımı olmaması nedeniyle bir grupla beraber 2009 yılında dönemin valisi Mustafa Taşkesen’i ziyaret ederek şehirde futbol kulübünün yeniden canlandırılması ve kurulması yönünde talepte bulunmuşlardı. Dönemin valisi Mustafa Taşkesen, bu ziyareti anlamlı bularak kulüp kurulmasına sıcak bakmış ve kurulacak kulübün ismi de “DERSİMSPOR OLSUN” diyerek Dersim isminin yasağını da resmi olarak ortadan kaldırmıştı. Vali Taşkesen’in vermiş olduğu bu karar kentte büyük heyecan ve sevinç yaratmıştı.

Vali Mustafa Taşkesen çözüm süreciyle başlayan dönemde kurulan Dersimspor adının aynı zamanda “AÇILIMIN TAKIMI” yani barışın, kardeşliğin ve çözümün bir parçası olarak da görmüştü.

O günlerde vali Mustafa Taşkesen’le yapılan görüşmelerde bugünleri işaret eden bir konuşma gerçekleşmiş, yapılan konuşmalarda Dersimspor kulübü bir Türkiye mozaiği Kürdü, Lazı, Arabı, Çerkezi, Alevisi, Sünnisi gelerek Dersim’de top oynayacak demişlerdi. Bugün geldiğimiz noktaya bakıldığında Dersimspor’da Türkiye mozaiği oluşmuş Kürdü, Lazı, Arabı, Çerkezi, Alevisi, Sünnisi, Dersimspor’da gururlu bir şekilde “ DERSİMSPOR ARMASINI “ öperek futbolunu oynamaktadırlar.

Barışın ve kardeşliğin simgesi olan Dersimspor adının vermiş olduğu rüzgarla yaşanan bu heyecan, kulüp başkanlığına Erdal Güntaş’ın gelmesiyle ikinci bir heyecan yaratmış, iki heyecanın bir arada yaşanmasıyla birlikte kulüp başarıdan, başarıya imza atarak kendini 3. Ligde bulmuştu.

Dersimspor Başkanı Erdal Güntaş Dersimspor’a başarıyı yaşatmış ama kulübü kurumlaştırmadan erken bırakması nedeniyle, gelen yönetimlerinde 3. Ligde işleyişi ve bürokrasiyi bilmediklerinden dolayı başarısız kalmış, Dersimspor kendini Bölgesel amatör ligde bulmuştu.

Dersimspor Başkanı Murat Aran’la ligde düştüğü dönemlerde yaptığım görüşmede, yönetim olarak başarısız olduklarını kabul etmiş ama yapılan haksız ve kötü niyetli eleştirileri de kabul etmediklerini söylemişti.

Dersimspor Başkanı Murat Aran, “öncelikle belirtmek isterim ki, kulüp gelirleri olmayan, sadece federasyondan gelen cüzi miktarlarda gelirleri olan, Dersimliler’in ve bizlerin ellerinin taşın altına koyarak yürütülen bir kulüp olduğunu, kulübe gelirken gerçek amacının kurumsal bir Dersimspor yaratarak, tesisleri ve alt yapısı olan, tüm branşlarda yarışan bir kulüp yaratmak hedefiyle” kulübe başkan olduğunu ancak gelinen noktada Dersimspor’u 3. Ligden düşürerek başarısız olduğunu ve başarısızlık yaşadıkları dönemde çok şeyi yaşayarak öğrendiğini ve hatalardan ders çıkartarak Dersimspor’u bugünlere taşıdıklarını, 3. Ligden düşen Dersimspor’u bırakmanın kolaycılığa kaçacağını, “takımı düşürdüğümüz gibi edindiğimiz tecrübe ve deneylerden yola çıkarak hak ettiği yere çıkarmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız” demişti.

Dersimspor Başkanı Murat Aran çözüm sürecinin olduğu dönemde barışın ve kardeşliğin gelişmesi için “AÇILIMIN TAKIMI” olarak adlandırılıp, “zor bir dönemde kurularak, Dersimspor adının aldığı, Barışın ve kardeşliğin takımı Dersimspor’u ismine yaraşır bir şekilde yaşatacağız” demişti.

Geldiğimiz bu noktaya bakıldığında, Dersimspor’un zor bir süreçten geçerek kurulduğunu, Dersimlilerin yapacaklar tek şeyin Dersimspor’u kurumlaştırıp, denetlenebilir hale getirerek kurumlaştırmaktır.

Kurumsallaşan Dersimspor yönetimine, Dünya’ya ve ülkeye yayılan Dersimliler’den oluşan, yönetimler oluşturarak Dersimspor’u bir marka haline getirmektir.

Dersimspor’u denetlenebilir bir kurum haline getirmediğimiz takdirde ve yine Dersimspor’u rant kapısı olarak gören kişilerin elinde kurtarmadığımız sürece, göz göre, göre yok etmeye mahkum edeceğiz. Rantçı zihniyetlerin amacı Dersim adını ve Dersimspor’u yok etmeye çalışılmakta olup; Rantçıların bu oyununu Dersimliler olarak hep birlikte bozup, Dersim adını ve Dersimspor’u sonsuza dek yaşatarak gelecek nesillere kurumsallaşan bir takım olarak miras bırakmalıyız.

Ayrıca yönetimlere kızarak farklı tavır takınıp, en zor dönemde takımını hem içeride, hem dışarıda yalnız bırakmak gerçek bir taraftarlık değildir, yönetimler gelip, geçicidir, kalıcı olan Dersimspor’dur. Gerçek taraftarlık her koşulda takımının yanında iyi günde sevinen, kötü günde acısını yüreğinde hisseden taraftar, gerçek taraftardır.

62 Pertekspor’da, Dersim’in bir parçası ve Dersim’in bir takımıdır. 62 Pertekspor ligde büyük sıkıntılar yaşayan kulüplerimizden biridir. Bu nedenle büyük sıkıntılar yaşayarak bugünlere gelen kulübümüzü hep birlikte yaşatmalıyız. Kulübe sahip çıkarak büyük destek veren Başkan Hakan Özer’in yaptıkları da unutulmamalıdır.

Ancak 62 Pertekspor ismi değiştirilmemeli Pertek’in değeri olan bu kulüp ismiyle birlikte yaşatılmalıdır. 62 Pertekspor ismi yaşatıldığı takdirde tüm Dersimliler bölünmeden Dersim’in bir parçası olan 62 Pertekspor’u hem içeride, hem deplasman maçlarında yalnız bırakmayacakları şeklindedir.

Çözüm sürecinin simgesi olan barışın ve kardeşliğin takımı Dersimspor’la, zor bir dönemde geçerek bugünlere gelen 62 Pertekspor maçının barışa ve kardeşliğe hizmet edecek şekilde taraftarlarımızın hep birlikte, beraberce izlemelerini dileyerek, iki takımımıza da başarılar diliyorum.

KAZANAN DERSİM OLSUN

 (Dönemin Valisi Mustafa Taşkesen’e ait ifadeler, 2009 yılına ait Sabah ve Yeni Şafak Gazetesi’nden alınmıştır.)

KENAN KANDİL