Adıyaman 1954 spor ile Dersimspor arasında 22.10.2017 tarihinde oynan maçta Dersimsporlu futbolcular ile Hakeme sinkaflı sözlerle taciz ederek, sahaya yabancı maddeler ve pet şişelerle saldırılarda bulunmuşlardı. Ayrıca da bir grup Adıyamanlı taraftarların kapalı tribün karşısındaki açık tribünler bölümünde, Dersimspor taraftarların bulunduğu misafir tribünlerine tel örgüler üstünde atlamak suretiyle gelmelerini güvenlik güçlerinin araya girmesiyle ölümlere varacak bir faciayı önlemişlerdi. Olayların büyük çapta olması ulusal basınında dikkatini çekmiş ve haber konusu olmuştu.

Yaşanan bu olaylardan ardından kulübün saha kapatmaya varacak AFDK’nın karar almasından korkan Adıyaman 1954 spor kulübü yöneticileri, 26.10.2017 tarihinde Ankara’ya giderek Adıyaman milletvekili TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’la, ardından da Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile görüşmeler gerçekleştirmişlerdi.

Yapılan görüşmenin ardından Adıyaman 1954 spor kulübü 26.10.2017 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada; “Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak ile gerekli görüşmeleri gerçekleştirerek maddi ve manevi tüm kapıları aralayan TBBM Başkanvekilimiz Ahmet Aydın’a Adıyaman adına şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

AFDK Amatör Futbol Disiplin Kurulu 30.10.2017 tarihinde vermiş olduğu kararla, skandal bir karara imza atmıştır.

AFDK Amatör Futbol Disiplin Kurulu kararı şöyle: “Adıyaman 1954 spor Klb. Hakkında; 22.10.2017 tarihinde oynan Adıyaman 1954 spor – Dersimspor, Spor Toto Bal müsabakasında çirkin ve kötü tezahüratta bulunması nedeni ile ihtar cezası, ayrıca saha olayları nedeni ile 3.500 TL para cezası verilmesine.”

Bu ziyaretlerin ardından sonra böyle bir karar çıkması manidardır.

AFDK tarafından verilen bu kararın ardından sonra Türkiye’de ve yurtdışında yaşayan Dersimliler, karara büyük tepki gösterdiler.

Dersimspor - M.Yeşilyurt Bld.spor ile 08.10.2017 tarihinde oynanan maçta, kötü ve çirkin tezahürat olmamasına rağmen, sahaya beş taneyi geçmeyecek şekilde pet şişe atılmasına saha olayları denerek  6.000 TL para cezası, 1 maç saha kapat ceza vermişti.

AFDK Amatör Futbol Disiplin Kurulu 18.10.2017 tarihinde Dersimspor kulübüne vermiş olduğu karara ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı: “Dersimspor Klb. Hakkında; 08.10.2017 tarihinde oynan Dersimspor – M. Yeşilyurt Bld. Spor, Spor Toto Bal müsabakasında çıkan saha olayları nedeni ile 1 maç seyircisiz oynama cezası ve 6.000 TL. Para cezası verilmesine.”

AFDK Amatör Futbol Disiplin Kurulu, Dersimspor’a vermiş olduğu kararla, Adıyaman 1954 spor kulübüne verdiği karar arasında derin çelişkiler bulunmaktadır.

Federasyon, emsal teşkil edecek verdiği kararlarına uymamasını, Dersimliler ile Türkiye kamuoyuna nasıl izah edeceği merak konusu oldu.

AFDK Amatör Futbol Disiplin Kurulu vermiş olduğu çelişkili kararlar konusunda açıklama yapmaya davet ediyorum.

Konuyla ilgili görüştüğüm Dersimspor Başkanı Murat Aran; kararı duyduğunda şaşkına döndüğünü, kararın adil ve hakkaniyetli olmadığını, federasyonun Dersimspor ve Adıyaman 1954 spor kulübüne verdiği cezalarda çifte standart uyguladığını; kararı kınadığını, verilen bu cezayı Dersimliler’e izah edemediğini, Ayrıca federasyon almış olduğu bu kararla, tribün terörünün yolu açtığını ve federasyonun böyle bir karar vermesine sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Dersimspor taraftar grupları, verilen çelişkili kararları sayfalarında paylaşarak federasyonu protesto etti.

KENAN KANDİL