Oysa Dersim’de oynanan müsabakalara baktığımızda çocuklarımız, gençlerimiz ve kadınlarımız spora olan büyük ilgisini, tribünlerde yerini alarak göstermişlerdir.

Nitekim bu ilgiye rağmen çocuklarımızın ve gençlerimizin spora olan büyük ilgisi hep görmezden gelinerek, yok sayılmışlardır.

Adı var olan, kendisi olmayan Dersim Amatör ligine baktığımızda, ihmaller yüzünden yıllardan beri aşağıdaki şekilde bir tablo, devam etektedir.

İŞTE DERSİM AMATÖR LİGİ TABLOSU

Dersim Amatör liginde 2011 - 2012 sezonunda oynayan takımların isimlerin bakıldığında Ovacık Belediye Ulaşspor, Yeni Hozatspor, Tunceli Üniversitesi ve Pertekspor şeklinde 4 takım arasında oluştu.

Dersim Amatör ligi 2012 - 2013 sezonunda Ovacık Belediye Ulaşspor, Yeni Hozatspor, Tunceli Gençlik spor, Pertekspor ve Tunceli Dağcılık spor kulübü ile 5 takım arasında oluştu.

Dersim Amatör ligi 2013 – 2014 sezonunda Ovacık Belediye Ulaşspor, Yeni Hozatspor, Tunceli Üniversitesi, Pertekspor ve Tunceli Dağcılık spor kulübü arasında 5 takım arasında oluştu. Ancak 2013 sezonunda Tunceli Üniversitesi ligden ihraç edilmesiyle bu sayı tekrar 4 düşmüştür.

Dersim Amatör ligi 2012 - 2013 sezonunda Ovacık Belediye Ulaşspor, Yeni Hozatspor, Tunceli Gençlik spor, Pertekspor ve Tunceli Dağcılık spor kulübü ile 5 takım arasında oluştu.

Dersim Amatör ligi 2012 - 2013 sezonunda Ovacık Belediye Ulaşspor, Yeni Hozatspor, Tunceli Gençlik spor ve Pertekspor kulübü ile 4 takım arasında oluştu. Geçen yıllara göre 5 takım olan bu sayı, tekrar 4 düştü.

Dersim Amatör ligi 2014 - 2015 sezonunda Ovacık Belediye Ulaşspor, Yeni Hozatspor, Tunceli Gençlik spor ve Pertekspor kulübü ile 4 takım arasında oluştu.

Dersim Amatör ligine baktığımızda yıllar geçmesine rağmen kulüplerimizin sayısı 5 parmağı geçmeyecek şekilde devam etti. Bu tablo memleketimiz için bir utanç kaynağıdır.

Oysa Dersim 8 ilçeli olan bir şehrimiz olmasına rağmen 5 parmağı geçmeyecek şekilde temsil edilmesi, sporda Dersim’in çocuklarına ve gençlerine bir şeyler verilmediğinin de bir göstergesidir.

Ayrıca ilçelerimizin bir takımı olan Pertekspor’un adı değiştirilip, Dersim62 spor olarak değişmesinden sonra bu sayı üçe kadar düşmüştür.

Dersim’de amatör kulüp sayısını artırmak yerine ilçemizin bir spor kulübünü yok etme anlayışı ile Amatör kulüp sayısı düşürülmüştür.

BU TABLONUN OLUŞMASINA NEDEN OLAN SEBEPLER

Bu tabloya bakıldığında gerek ilimizin belediyesi, gerek ilimizin gençlik İl spor müdürlüğü, gerek ilimizin Amatör kulüpleri federasyonu, gerekse de ilimizin sivil toplum örgütlerinin futbola ve diğer spor dallarına bakışı açısını da göstermektedir.

Bu tablo göstermiştir ki, hiçbir kurum ve kuruluş, Dersim’de sporun gelişmesine hiçbir katkı sunmamışlardır.

Şimdi soruyorum; Tunceli Amatör spor kulüpleri federasyonu ne iş yapmaktadır?

Şimdi soruyorum Tunceli İl gençlik spor müdürlüğü ne iş yapmaktadır?

Şimdi soruyorum; Tunceli il ve ilçe belediyeleri Dersim’de sporun gelişmesine nasıl bir katkıda bulunmuşlardır?

Şimdi soruyorum; Tunceli il ve ilçe kurumunun en tepedeki yetkilileri, elindeki yetkilerle spora ne gibi katkı sunmuşlardır?

İşte bu tabloya bakıldığında, Dersim Amatör liginde; Mazgirt, Pülümür, Nazımiye ve Çemişgezek ilçelerimiz yok sayılarak devam edilmiş, bugünlere kadar gelinmiştir.

Geldiğimiz bu noktadan 2020 yılına doğru giderken bu tablonun değişmesi için hiçbir gayret gösterilmediği gibi, bu tablonun değişmemesi için ısrar edilmektedir.

Bu yapıyı ve tabloyu devam ettirmek demek, İl ve ilçelerimizdeki çocuklarımıza ve gençlerimize en büyük kötülüğü yapmak demektir.

Artık bu yapıyı el birliğiyle dur diyerek, hep birlikte bu duruma el koyup, Dersim’in genelinde sporda yeni bir anlayış geliştirip; örgütlenerek, çocuklarımızı ve gençlerimizi geleceğe hazırlamalıyız.

En tepedeki kurumun yetkilerinde olan müdürlükler ile yetkili kurumlar görev bilinciyle hareket edip, Dersim’in tüm ilçelerinde Amatör kulüpleri oluşturarak, Dersim’in tüm ilçelerini Amatör ligine taşımalıdırlar.

DERSİM’DE SİVİL TOPLUMUN SPORDAKİ BAŞARISI

Sivil Toplum olarak ortaya çıkan Dersim Akademispor, sporda yeni bir anlayış geliştirip, sporun tüm dallarına el atıp, sporun tüm dallarıyla ilgilenen çocukları ve gençleri bünyesine katarak sahip çıkmıştır.

Dersim Akademispor yeni ortaya çıkan sivil toplum hareketi olarak kendine düşen bu görevi başarılı bir şekilde yapıp, başarılı sonuçlar alarak, Dersim adını Türkiye’de duyurmayı başarmıştır. Bu başarı çocuklarımıza ve gençlerimize öz güven kazandırarak hedefleri olan bir gençlik yaratmıştır. Dersim Akademispor’u başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum.

Ayrıca Futbol’da sivil bir hareket olarak ortaya çıkan Cengiz Plaza spor okulları Dersim’de futbolun alt yapısını oluşturarak kulüplerimize futbolcu göndererek, başarılı bir çalışma göstermektedirler.

Cengiz Plaza Futbol okulundaki çocukların ve gençlerin çalışmalarına bakıldığında, büyük bir heyecanla çalışıp, hedefi olan gençliğin yetişmesine büyük katkı sunmaktadırlar.

Cengiz Plaza spor okulunu bu yöndeki çabalarından dolayı kutluyorum.

Sivil toplumun başlattığı bu yapıyı Belediyeler ile birlikte şehrimizdeki tüm yetkili kurumlar aktif bir şekilde hareket ederek tüm ilçelerimizi amatör lige taşımalıdırlar.

OLUMSUZ BU YAPIYA DUR DEMENİN ZAMANINDIR

Dersim valisi Sayın Tuncay Sonel’in yıllardır süre gelen 4 ve 5 takımdan oluşan Dersim Amatör liginin yapısına dur diyerek, ilçelerimizin tümünü Amatör lige kazandıracak etkin tedbirleri alarak hayata geçirmelidir.

Bugüne kadar böyle gelmiş, böyle gitmemelidir. Bu yapıyı mutlaka değiştirip, gençlerimizi ve çocuklarımızı geleceğe hazırlayacak etkin tedbirleri mutlaka almalıyız.

Şehirlerin spordaki alt yapısı Amatör liglerdir. Amatör ligleri olmayan bir şehirde, sporun gelişiminde söz edilemez.

Bu nedenle Sporda gelişmeyen çocukların ve gençlerin hedefi olamaz.

 Hedeflere odaklanan nesiller, ülkeleri hayatın her alanında geleceğe hazırlarlar.

Ülke hedefleri olan nesillerle, hedefe varır.

Dersim Amatör ligi böyle gelmiş, böyle gitmemelidir.

KENAN KANDİL