Bayram tatilini fırsat bilerek Diyarbakır’dan Ovacık ilçesinde ki Munzur Gözeleri’ni görmek isteyen Mehmetcan Demiral (22), Baran Aslantaş (22) ve Azad Demiral’ın (21) içinde bulunduğu otomobil, üç gün önce Tunceli- Ovacık kara yolunun 40’ıncı kilometresindeki Aşağı Torunoba mevkisinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu Munzur Çayı’na uçtu. 

Ovacık karayolunda özel bir otomobilin Munzur Çayı’na düşmesi sonucu kaybolan 3 genç, AFAD, AFAD gönüllüsü, UMKE, Diyarbakır ile Tunceli Jandarma Su Altı Arama Kurtarma Timi, Munzur Arama Kurtarma (MUDAK), Elazığ, Şanlıurfa, Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü Su Altı Amirliği, İl Emniyet Müdürlüğü, Belediye İtfaiye, ANDA Arama Kurtarma, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi, Milli Eğitim Arama ve Kurtarma, Gençlik Spor Müdürlüğü ve farklı kurumlardan oluşan 1000 kişilik ekiple aranıyor. Skorsky tipi helikopter ve Jandarma ile Emniyet’e ait 15 drone da havadan destek veriyor.

MUNZUR SON 40 YILIN EN YÜKSEK DEBİSİNE ULAŞTI

Debisi çok yüksek olduğu için her yıl birçok kişinin boğulup hayatını kaybettiği Munzur Nehri DSİ Bölge Müdürlüğü verilerine göre debisi 193 metreküp kadar ulaştı. Munzur Vadisi Milli Parkı içinde akan Munzur Nehri su seviyesi 1983 yılından bu yana yani son 40 yılın en üst seviyesine kadar çıktı. 

Ayrıca, yapılan ölçümlerde Munzur çayının sıcaklığının 7 derece olduğu da öğrenildi.

15 AYRI BÖLGEYE AYRILDI

Tunceli valiliği kordonesinde arama çalışmaları zorluklara rağmen devam ederken otomobilin suya düştüğü bölgeden Uzun Çayır Baraj gölüne kadar toplamda 60 kilometrelik alan 15 sektöre ayrıldı ve ekipler bölgelere dağıtıldı. Debisi yüksek ve görüş mesafesi olmayan Munzur’da, ekipler su kenarında keşif yaparken, dronlarda  havadan keşif yapıyor. Uzunçayır Baraj Gölü kısmında ise 6 botla su üzerinde tarama yapılıyor. 

Şuana kadar yapılan aramalarda sadece 3 gence ait bir mont, araçlarına da ait tampon ve jant Munzur Çayı’nda bulundu.

‘MUNZUR ÇAYININ DEBİSİ ÇOK YÜKSEK’

Vali Mehmet Ali Özkan, Munzur Çayı'nın debisinin bu yıl çok yüksek olduğunu belirterek, ""Bilindiği üzre bundan 3 gün öncesnde Munzur Nehri'ne 3 gencimiz araçlarıyla birlikte düştü. Ekiplerimiz ilk ihbarı aldıklarında tüm ekipmanlarıyla birlikte sahada arama kurtarma çalışmalarına başladılar. Şu an yaklaşık 40-45 km'lik bir alanda sektörleme dediğimiz bir hat üzerinde - ki 15 sektör olarak belirledik- 1000'in üzerinde arama kurtarma ekibiyle birlikte arama kurtarma çalışmalarına devam ediyoruz. Jandarma, emniyet personelimiz, AFAD, gönüllülerimiz ve tüm ekiplerimiz saha üzerinde yayılmış vaziyette çalışmalarına devam ediyorlar. Tabii Munzur Nehri son zamanlarının en yüksek debisine haiz şu anda. Ki işimizi en çok zorlaştıran hususlardan bir tanesi Munzur Nehri'nin zaman zaman 190 metreküpe kadar ulaşan debisi. Tabii şu ana kadar yağışların da azalmasıyla birlikte debide biraz da olsa düşme var. İnşallah kısa zamanda gençlerimize ulaşır, ailelerine teslim ederiz” dedi. 

‘BU MEVSİMDE ARAMA KURTARMA FALİYETİ YÜRÜTMEK ÇOK ZOR’

Munzur Arama Kurtarma Derneği başkanı Mehmet Bidav, suyun derbisinden dolayı arama çalışmalarının zorlukla yürütüldüğünü belirterek, “ Bu mevsimde arama ve kurtarma faaliyeti yürütmek çok zor. Şuanda DSİ’den aldığımız verilere göre Munzur’un debisi 193 metre küp. Bu veriye en son 1983 yılında ulaşılmıştı yani son 40 yılın en yüksek verisi. Bundan dolayı su altında aramalar yapılamıyor. Bölge 15 sektöre ayrıldı, 45 kilometre Munzur Çayı, 15 kilometre de Uzun Çayır Baraj Gölü’nde aramalar yapılıyor. Botlarla su üzerinde keşifle