İnsanlığa büyük acılar yaşatan, büyük kayıplara yol açan, bütün insanlığı, ev hapsine mahkûm eden, Bir cihan savaşı kadar dünyayı topyekûn savaşa sokan, KORONA CANAVARINA karşı, savaş bütün cephelerde, bütün hızıyla sürmektedir. Bazı cephelerde, sevindirici haberler gelse de müttefik güçler henüz son darbeyi vuramadılar.
   Cephelerde savaş bütün gücüyle sürerken, savaşı bir anda durduracak KORONA ATOM bombası çalışmaları da bütün gücüyle bütün ülkelerde sürmektedir. İkinci Dünya savaşı, Atom banmasının bulunması ile son bulmuştu. Umarız en kısa zamanda KORONA atom aşısı bulunurda insanlık bu büyük savaşı bütün cephelerde kazanarak tarihe gömerler.
    Ülkemizde, bu savaşı kazanmanın ancak bilimle olabileceğine inana, bilinçli çalışkan sağlık ordusunun başındaki SAĞLIK BAKANI, donanımlı, yeterli kaliteli personelle, aynı yeterlilikte, donanımlı sağlık kurumları hastanelerle bu savaşta büyük başarı gösterdi. Takdir aldı.
   Ülke çapında özellikle sağlık alanında yeterli kaliteli personelle, alt yapı ile yapılan başarılı çalışmalar, ülkemizi bu afetten, bu felaketten, büyük ölçüde korudu. Hayatımda hep saygı duyduğum toplumu şekillendiren öğretmenler gibi toplumum sağlığını koruyan yaşamın güvencesi olan sağlık çalışanlarına, hep saygı duydum. Yazılarımda zaman zaman onlardan övgüyle bahsettim.
     Sağlık ordusunun başındaki komutanda ordusunu başarılı bir şekilde yöneterek büyük övgü takdir aldı.
     Bütün bu başarılı, çalışmaları gölgeleyen yanlışlıklar da oldu. Yanlış adımlar da atıldı. Bir ülke kadar nüfusu olan, kıtalararası adeta köprü görevini yapan ülkemizde İstanbul da, zamanında tedbirler alınmadı. Dünyanın her yerinden uçaklar. Virüs taşıyan yolcuları ile İstanbul’a indi. Kalktı. İstanbul’a gelen virüs taşıyanlarda illere dağıldılar. Umreden gelenlerin binlercesi karantinaya alınmadan evlerine kaçırıldılar. Uyarılara aldırış etmeyen bilinçsiz insanlar, maskesiz, mesafesiz, sokakları, parkları, alışveriş merkezlerini, mesken etmeye devam ettiler. Etmektedirler.
    Ülkede bütün bunlar yaşanırken, ilimizde TUNCELİ DE, bu tarihi süreç, Tunceli Halkının kültürüne yakışır sağlıklı bir şekilde sürmektedir. Evlerimizde göz hapsinde tutulmamıza rağmen bu savaşta üstümüze düşeni yaptığımız için şikâyetçi değiliz. Gazeteci kimliğimizle bize yansıyanların doğruluğunu merak ederek İlimizde bu savaşı başarılı bir şekilde yürüten Hatta komutanı sayılan Sayın Valimizi aradım. Her zamanki nezaketi ile uzun, ayrıntılı açıklamalarda bulundu.
    Kamuoyunda da en çok merak edilen vaka sayısıydı. Sayın Valimiz, bu sayının korkulacak boyutta olmadığını 8 pozitif hastanelik vaka dan 5 hasta geçen hafta 2 hastada daha toplam 7 hasta tedavi edilerek taburcu edilmişlerdir. Birinin tedavisi halen sürmektedir. ENTÜBE hastamız yoktur. Karantinaya alınan köyde karantina kaldırılmıştır. Hastaların 7 si dış illerden gelmiştir. Biri ilimizde ikamet etmektedir.
   Sayın Valimiz, Cumhur Başkanlığının, İç İşleri, Sağlık Bakanlıklarının genelgeleri doğrultusunda Tunceli Merkez ve 7 ilçemizde geçerli olmak üzere, İl HIFZISIHHA Meclisi tarafından alınan kararlara vatandaşların titizlikle uymasını istemektedirler.
    İlçeler arası yolcu taşıma ulaşım 30 Nisana kadar yasaklanmıştır. İl giriş ve çıkışları, emniyet Jandarma görevlileri tarafından kurulu kontrol noktalarında kontrol edilmektedir.
   Tunceli’ye gelecek tüm turizm turlerı30 Nisana kadar ertelenmiştir.
  ÇİFT PLAKA UYGULAMASI yapılarak trafikte rahatlama sağlanmış. Hava kirliliği bir ölçüde azda olsa önlenmiştir.
   İl dışında inşaat sektöründe çalışanlar 30 Nisana kadar Tunçelli’ye gelmeleri yasaklanmıştır.
   İşlemelerde tekstil fabrikasında çalışanlar SOSYAL MESAFEYİ koruyarak çalışacaklardır.
  Marketler, ve ticari işletmeler,30 Nisana kadar promosyon, indirim ve çekiliş yapamayacaklardır.
  Sayı Valimizin verdiği bilgiye göre tespit edilen 2450 ailenin sabah kahvaltıları akşam yemekleri sebze meyve ihtiyaçları, hemen her türlü ihtiyaçları İL HIFSISIHA Meclisi görevlileri tarafından günlük olarak karşılamaktadır. İlde kurulu VEFA SOSYAL DESTEK Gruplarında çalışan görevlilerde, personel çalıştıran işletmelere, PERİ TEKSTİL FABRİKASININ ürettiği valilik emrine verdiği, 200 bin maskeyi dağıtmaktadırlar.
    İlimizin tek istihdam sağlayan 200 e yakın ailenin ekmek kapısı PERİ TEKSTİL FABRİKASI bu tarihi savaşta Bir Tuncelili olarak üstüne düşeni yapmış. Ürettiği 200 Bin maskeyi karşılıksız olarak Tunceli Halkına dağıtılması için hibe etmiştir. Ne demişler. Hemşerilik, insanlık bu dar günler içinmiş
    Bir başka hemşerilerimiz Hakan ÖZERLE Erdal Güntaş 600 ÜZER KOLİ yardım yaparken, Ozan YILDIZ hemşerimiz. İki ay boyunca 62 ailenin günlük yemek ihtiyacını karşılayacakmış.
 Yine Sayın Valimizin ifadesiyle 70 yataklı MUNZUR DOĞA oteli ile 120 yataklı PERTEK TERMAL OTELİ sağlık personeline tahsis edilmiştir.
   Sayın Valimiz, MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASINA katılarak bir maaşını bağışlamıştır.
  Sayın Valimiz samimi bir ifadeyle  ‘Tunceli Halkını, güzel şehrini, MUNZURUNU çok seviyorum. Tunceli Halkı, kültürlü, duyarlı bir halktır. Siz hemşerilerimden istediğim. Rehavete kapılmayalım. Duyarlı olalım. Evlerimizde kalalım. Zorunlu olmadıkça çıkmayalım. Dedi.’ İsrarla.
Hemşerimiz Sayın Valimize, bu tarihi süreçte yapılanları bizlerle kamuoyu ile paylaştığı için teşekkür ettim.
    NAZIM HİKMET yaklaşık 70 yıl önce bu günleri görmüş, olacak ki Sağlık çalışanları için dizmiş.
      Kocaman gözlüklerinle,
      Beyaz gömleğinle, bir laboratuvarda
      İnsanlar için öleceksin.
      Hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için.
      Hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken
      Hem de en güzel en gerçek şeyin,
      Yaşamak olduğunu bildiğin halde
  Alkışlar. Teşekkürler, BÜYÜK ŞAİR.

FİKRİ TAŞ