Vatan Partisi Basın Bürosu’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Seyit Rıza Heykeli ve isimlerinin kaldırılması amacıyla Tunceli Valiliği ve belediyeye başvuruda bulunulduğu belirtildi.

Valilik ve belediyeye yapılan başvuruların dilekçesinin de paylaşıldığı Vatan Partisi Basın Bürosu açıklaması şöyle:

Vatan Partisi, Tunceli kentimizin Kışla Meydanı’na 29 Temmuz 2010 tarihinde Tunceli Belediyesi tarafından dikilen Seyit Rıza heykeli başta olmak üzere, il sınırları içinde bulunan bütün cadde, sokak, meydan ve diğer tabelalardan Seyit Rıza isim ve sembollerinin kaldırılması için Tunceli Valiliği’ne ve Tunceli Belediyesi’ne başvurdu. 

Seyit Rıza’nın, elebaşılığını yaptığı isyan sonucunda yakalanıp, yargılandığı ve Vatana İhanet ve Halkı İsyana Teşvik suçlarından hüküm giydiği belirtilen başvuru dilekçesinde, “14 Kasım 1937 tarihinde idam cezasına çarptırılmış ve cezası 15 Kasım 1937 tarihinde infaz edilmiştir” denildi. 

Dilekçede Seyit Rıza’nın, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren devletin otoritesini tanımadığı bütün ikaz ve ikna çabalarına karşı feodal beyliğini sürdürmek kararından vazgeçmediği için Mustafa Kemal Atatürk’ün kararlı önderliğinde Dersi Harekatı ile isyanın ezildiği belirtilerek iki talepte bulunuldu.

1. Tunceli sınırları içerisinde yer alan, vatana ihanet ettiği ve halkı devlete karşı silahla isyana teşvik ettiği mahkeme kararıyla tescil edilmiş bulunan Seyit Rıza’yı simgeleyen bütün heykellerin kaldırılması,

2. Tunceli sınırları içerisinde yer alan, Seyit Rıza’nın ismi verilen bütün cadde, sokak, meydan ve her türlü yapı isimlerinin değiştirilmesini, Anayasamızın değiştirilmesi mümkün olmayan devlet ve ülke bütünlüğüne ve Cumhuriyetin esaslarına ilişkin maddeleri ve Terörle Mücadele Yasası’nın hükümleri uyarınca talep edildi. 

Vatan Partisi Genel Sekreteri Sayın Utku Reyhan’ın imzasıyla hazırlanan talep dilekçesi, Kardeşlik Bürosu Başkanı Sayın Arif Doğan tarafından Tunceli Valiliği ve Tunceli Belediyesi’ne teslim edildi.

Vatan Partisi, geçtiğimiz günlerde de Şeyh Sait’in isim ve sembollerinin kaldırılması için Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesine de başvuruda bulunmuştu.