Avrupa Birliği’ne aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan IPARD projesini TBMM gündemine taşıyan CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, başlıca geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve arıcılık olan ve önemli bir işsizlik ve göç sorunu yaşayan Tunceli’nin hibe desteği alacak olan 42 il içerisinde bulunmadığına dikkat çekti.

CHP’li Şaroğlu, konuyla ilgili Bakan Pakdemirli’ye soru önergesi vererek, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından IPARD kapsamında hibe desteklerinden faydalanacak olan 42 il hangi kriterlere göre belirlenmiştir” diye sordu.

Şaroğlu, Bakan Pakdemirli'den şu sorulara yanıt istedi:

1-  Tunceli ilimiz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen hibe desteklerinden etkin bir şekilde yararlanmış mıdır? Yararlandı ise bu kaç çiftçiye ve ne kadar düzeyde gerçekleşmiş midir?

2-   Tarımsal desteklemeler kapsamında Tunceli iline 2020 yılı itibariyle verilen sertifikalı tohum kullanım desteği ne kadardır?

3-  Bakanlığınızca genç çiftçilere dönük gerçekleştirilen proje kapsamında, Tunceli ilinde köye dönüş hibesine başvuruda bulunan genç çiftçi sayısı kaçtır? Bunlardan kaçına ve ne düzeyde destekte bulunulmuştur?

4-  Bakanlığınızca; tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri sektörlerinde, 2010 yılı itibariyle Tunceli ilimize dönük verilen destekler nelerdir? Bunların yıllara göre dağılımı nasıldır?

5-  Konumu itibariyle zengin endemik bitki türlerine ve florasına sahip olan ilimizde, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği konusunda yapılan çalışmalar nelerdir?

6-  Tunceli’de, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü açılması düşünülmekte midir?