Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Polat Şaroğlu, Araştırma Görevlileri ile kadro dereceleri üçüncü derecenin üstünde olan Doktor Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlilerine yeşil pasaport verilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Polat Şaroğlu, Pasaport Kanununda değişiklik öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifin gerekçesinde, “Meslekleri gereği bilimsel araştırma yapabilmek, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, yayın, tasarım, sergi, patent gibi etkinliklere katılabilmek amacıyla gerçekleştirdikleri yurt dışı seyahatlerinde serbest dolaşım yapabilmeleri önem taşımaktadır” denildi.

Teklifin yasalaşması halinde Araştırma Görevlileri ile kadro dereceleri üçüncü derecenin üstünde olan Doktor Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlilerine hususi damgalı pasaport verilecek.

Şaroğlu'nun verdiği kanun teklifin detayları şöyle:

5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin (A) fıkrasının birinci bendinde “Hususi damgalı pasaportlar; (Değişik birinci fıkra: 22/8/1989 - KHK - 378/1 md.) (…)(3) birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. “ hükmü yer almaktadır.

Anılan kanun hükmü uyarınca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak değişik sınıf ve unvanlarda memur statüsünde görev yapmakta olan personelden hususi damgalı pasaport alacakların; birinci, ikinci veya üçüncü derecede kadroların birinde bulunması gerekmektedir.

Araştırma Görevlileri ile kadro dereceleri üçüncü derecenin üstünde olan Doktor Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlileri bu uygulamanın dışında kalmakta ve yurt dışı seyahatlerinde bürokratik sürece tabi tutulmaktadırlar.

Meslekleri gereği bilimsel araştırma yapabilmek, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte  proje, yayın, tasarım, sergi, patent gibi etkinliklere katılabilmek amacıyla gerçekleştirdikleri yurt dışı seyahatlerinde serbest dolaşım yapabilmeleri önem taşımaktadır.

Öte yandan, doçent ve profesörlere tanınan bu yasal haktan, bu meslek gruplarının yararlanamaması bir fırsat eşitsizliği de yaratmaktadır.

Bu doğrultuda hazırlanan kanun teklifi ile ilgili mevzuatta değişiklik öngörülmüştür.