CHP’li Şaroğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Hayvanlara karşı işlenen suçların caydırıcı olabilmesi için Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması gerektiğine değinen Şaroğlu, “Hayvanlara karşı işlenen öldürme ve eziyet fiillerine karşı cezai yaptırımları öngören maddelerin, Türk Ceza Kanunu kapsamına alınabilmesi için Adalet Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütülmekte midir?” diye sordu.

Milletvekili Şaroğlu, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Sokak hayvanlarına şiddet ve işkence haberleri her geçen gün artarak devam etmektedir. Ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan kedi ve köpeklerin bacakları kesilerek vahşice ölüme terk edilmeleri vakalarına son olarak Antalya’da bir yavru kedinin ateşe atılarak öldürülmesi ve sosyal medya üzerinden papağana yapılan işkence görüntüleri eklenmiştir. Hayvanlara işkence bir yaşam hakkı ihlalidir. Yaşananlar, toplum sağlığını olumsuz etkilemekte ve kamu vicdanını yaralamaktadır. Böylesi şiddet eğilimi olan faillerin bir an önce yargılanması ve rehabilite edilmesi gerekmektedir.

Türkiye’de hayvanların haklarını korumaya yönelik 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince hayvana eziyet, tecavüz ve hayvanı öldürme fiilleri ‘kabahat’ olarak tanımlanmaktadır. Ancak hayvanlara karşı işlenen suçların, caydırıcı olabilmesi için Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması gerektiği bilinmektedir.

Hayvanları Koruma Kanunu Yasa Tasarısı, 24. yasama döneminde TBMM Çevre Komisyonu’nca gündeme alınmış, Baroların hayvan hakları komisyonları, sivil toplum örgütleri ve hayvan hakları aktivistlerinin katılımı ile müzakere edilerek, birçok madde üzerinde görüş birliğine varılmış ancak kanunlaştırılamayarak, kadük kalmıştır. Yaşanan bu olaylar, hayvanları korumaya yönelik yasal düzenleme eksikliğini yeniden gündeme getirmiş olup, buna dönük yasa taslağının ivedilikle Meclis gündemine alınması elzem olmuştur.”

Şaroğlu, konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:

Bakanlığınızın bu konuda bir çalışması bulunmakta mıdır?

Hayvanlara karşı işlenen öldürme ve eziyet fiillerine karşı cezai yaptırımları öngören maddelerin, Türk Ceza Kanunu kapsamına alınabilmesi için Adalet Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütülmekte midir?

Ülke genelinde yaşanan eziyet, tecavüz ve öldürme vakalarının takibi noktasında, bakanlığınız tarafından inceleme ve soruşturma başlatılmakta mıdır? 2018 yılı itibariyle bununla ilgili yapılan işlem sayısı kaçtır?”

hayvan_iskence_cesiz_kalmayacak2.jpg