Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde adaylarını ince eleyip sık dokuyarak seçtikleri yönündeki sözlerine sert tepki gösteren Özel, “Cumhurbaşkanı Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bir açıklamada bulundu. Diyor ki 31 Mart için göstereceğimiz tüm adaylar için Milli İstihbarat Teşkilatı’nın, jandarma istihbaratın, polis istihbaratın bütün belgeleri önümüze geliyor. İnce eleyip sık dokuyoruz diyor. İncel eleyip sık dokumakta bir beis yok. Geçen sefer de çok ince eleyip sık dokudu dünya kadar FETÖ’cü çıktı.

Ama burada esas sorun cumhurbaşkanının parti devleti ya da devlet partisi itirafıdır.

Ne demek bir partinin aday adaylarıyla ilgili MİT çalışacak, JİTEM çalışacak, emniyet istihbarat çalışacak. Önüne rapor getirecek. Böyle bir şey gerekiyorsa bu hizmet bütün partilere verilmekte midir? Verilmediğine göre başka partilere bu tip raporlar gitmediğine göre hangi akıl bu aday listelerini devletin memurlarına yollamakta, devletin memurlarını, devletin kurumlarını Adalet ve Kalkınma Partisi’nin aday adayları için istihbarat dosyaları hazırlatmaktadır” dedi.

Bu lafı herhangi bir ülkenin cumhurbaşkanı, iktidar partisinin başkanı söylese o dakika istifaya davet edilir, istifa eder diyen Özel, “Demokrasi bu kadar çiğliği hazzetmez. Demokrasi bu kadar haksızlığı bu kadar eşitsizliği hazmetmez. Recep Tayyip Erdoğan’ı bu sözlerine açılık getirmeye, sorularımıza cevap vermeye davet ediyoruz. Bunu Fransa’da, Almanya’da, İngiltere’de, dünyanın herhangi bir demokrasisinde iktidar partisi itiraf etse hükümet düşer. Hepimizin vergileriyle maaşları ödenen devlet memurları nasıl Ak Parti’ye hizmet eder, nasıl Ak Parti’nin adaylarının belirlenmesinde Tayyip Erdoğan’a dosya, rapor hazırlar. Bunun hesabını vatandaşımız soracaktır. Anayasada gensoru imkanımız elimizden alınmıştır ancak bunları milletin vicdanına gensoru olarak soruyoruz” diye konuştu.

MECLİS BAŞKANI YILDIRIM’A İSTİFA ÇAĞRISI

31 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Meclis Başkanı Binali Yıldırım’a istifa çağrısında bulunan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bugün ölümünün üçüncü yıldönümünde Kamer Genç’in mezarının başındayız. O bütün ömrü boyunca meclisi yönetirken de 1980 sonrası o darbe anayasası yazılırken de meclis başkanvekili sıfatıyla meclisi yönetirken de bir milletvekili olarak da anayasaya bağlılık vurgusu yapmıştır. Bugün meclis başkanı anayasada açıkça yazmasına rağmen aday olmuş, partisinin toplantılarına, meclis içinde ya da dışında katılamaz yasağına rağmen istifa etmemekte, anayasayı çiğnemektedir. Buna Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de tepki gösterdik. Tunceli’de, Nazımiye’de iki metre karın altında Kamer Genç’in mezarının önünde bir daha davet ediyoruz. Ey meclis başkanı aklını başına topla derhal istifa et. O koltukta seni oturtmazlar. İstanbullular anayasayı çiğneyen bir insanın yüzüne dönüp bakmayacaklar. Anayasaya saygısı olmayanın kente saygısı olmaz. Vatandaşa saygısı olmaz. Bugün herkesin gözü önünde anayasayı çiğneyen yarın İstanbul’da ihaleleri nasıl şeffaf bibr şekilde yapacak. Nasıl vatandaşa eşit hizmet üretecek. Nasıl olacak da olacak bütün kurallara uyacak. Anayasaya uymayan, yasalara, yönetmeliklere nasıl uyacak. Meclis Başkanı Binali Yıldırım Nazımiye’den, Tunceli’den sana sesleniyoruz. Anayasaya uy istifa et” diye konuştu.

ÖZEL, “İSTİFA EDEN MECLİS BAŞKANI ÖRNEĞİ VAR”

Daha önce partisinden genel başkan adayı olduğu için istifa eden meclis başkanı olduğunu hatırlatan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Araştırdık örnek de var Binali Bey. Yıl 1970 Ferruh Bozbeyli meclis başkanı aynı senin gibi. Ama partisinde genel başkanlık yarışına girecek. Anayasanın maddesi aynen o gün de var. ve diyor ki anayasa benim meclis içinde ve dışında siyasi faaliyet yapmamı partimin toplantılarına katılmamı yasakladığı için Adalet Partisi’nin genel başkan adayı olacağım için partisinden istifa ediyor. Ve daha sonra da kendisi ayrı bir parti kurmak suretiyle siyasete devam ediyor. Ama meclis başkanlığını bırakıyor. Ferruh Bozbeyli’nin 1970’de meclis başkanlığını bıraktığı tarihte anayasadaki madde aynı. Binali Yıldırım diyordu ya örnek yok. Meclis başkanlığında örneği yok diyordu. Aha örnek de çıktı. Örnek de tamam olduğuna göre sıra istifa dilekçesini imzalamaya geldi” şeklinde konuştu.

Açıklamasının sonuç bölümünde YSK Başkanı Sadi Güven’i eleştiren CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, “Güven diyor ki 100 tane 100 yaşından büyük seçmenin kaydını dondurduk. Günaydın Sadi Güven. İyi ki CHP var, CHP varsa herkes için var. En çok da Sadi Güven'i görevine davet etmek için var ama her şeye rağmen 50 bin seçmenin kaydının dondurulması, verdiğimiz mücadelenin önemini gösteriyor. Takip etmeye, araştırmaya, tespit etmeye, tespitlerimizin de takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.