Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Milletvekili Alican Önlü, kentte 150’ye yakın maden projesi bulunduğunu belirterek, “60 kilometrelik uzunluğa sahip Munzur dağlarının tamamının maden sahası olarak ilan edildiği ifade edilmektedir. Yine Munzur Gözeleri’ni de içine alan Munzur Milli Parkı’nın bir bölümünde bir şirkete maden arama ruhsatı verildiği iddia edilmektedir.

1971 yılında Milli Park ilan edilen Munzur Vadisi, Milli Parkı 42 bin hektarlık alanı ile Türkiye’nin en büyük Milli Parklarından birini oluşturmaktadır. Türkiye’nin en zengin biyolojik çeşitlilik alanlarından birini oluşturan Munzur vadisi Milli Park alanında 1600 bitki türü tespit edilerek kayıt altına alınmış olup, bu bitkilerden 293 çeşidi Türkiye’ye ve 55 bitki türünün ise Munzur dağlarına özgü olduğu kayıtlara geçmiştir. Munzur Vadisi Milli Parkı aynı zamanda Türkiye’nin en önemli yaban hayatı sahasını oluşturduğu gibi Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşamlarını Koruma Sözleşmesine göre koruma altında olan pek çok türe de ev sahipliği yapmaktadır. (Kurt, tilki, ayı, kınalı keklik gibi türlerin yanında dağ keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, su samuru, çil keklik, keklik, kaya kartalı gibi) Doğal ortamda sadece Munzur suyunda yaşamını sürdürebilen Kırmızı Benekli Munzur Alabalığı endemik bir türdür. Birçok uzman ve çevre örgütü bu projelerin hayata geçirilmesi durumunda yeraltı ve yüzey sularının etkileneceğini, yaban hayatının zarar göreceğini, suda yaşayan canlıların yok olacağını, bölgedeki bitki çeşitliliğin çok ciddi bir şekilde zarar göreceğini belirtmektedirler” ifadelerine yer verdi.

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:

1-            Munzur dağlarının tamamı ve Munzur Gözelerini de içine alan Munzur Milli Parkı’nın bir bölümüne maden arama ruhsatı verildiği doğru mudur? Doğru ise bu ruhsatlar hangi tarihte, hangi alanları kapsayacak şekilde, hangi şirketlere verilmiştir?

2-            Munzur dağlarında yapılması planlanan maden ocakları için herhangi bir ihale yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi koşullar aranmış ve kaç şirket bu ihaleye katılmıştır?

3-            Munzur dağlarında ve Munzur Milli Parkında yapılması planlanan maden aramaları için ÇED raporu istenmekte midir?

4-            Hâlihazırda Dersim’de hangi bölgelerde maden araması yapılmaktadır? Dersim’de faal biçimde maden araması yapan şirketler hangileridir?

5-            Dersim coğrafyası içerisinde kaç maden ocağı bulunmaktadır? Bu maden ocaklarından hangi türde madenler çıkarılmaktadır?

6-            Geyiksuyu’ndaki maden projesine ilişkin açılan davanın bilirkişi raporunda yöredeki bitki çeşitliliğinin Hollanda’dan fazla olduğu ve İngiltere’dekine eş değer olduğu belirtilmiştir. Bu arama ruhsatları sonrasında açılacak olan madenlerin zararlarına yönelik bakanlık olarak ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

7-            Maden araması için ruhsat verilen bölgeler, Tunceli Valiliği tarafından ‘özel güvenlik bölgesi’ olarak ilan edilen yerler arasında mıdır?