Önlü, konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na Cumhurbaşkanı Fuat Oktay tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde 33 kişinin yakılarak katledildiği Sivas Katliamı'ndan dolayı cezaevinde bulunan Ahmet Turan Kılıç'ın kalan cezasının Türkiye Anayasasının 104. Maddesinin 16. Fıkrası hükmü uyarınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldığını hatırlatan Milletvekili Alican Önlü, “2000 yılında Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak" suçundan idam cezasına hükmedilen Ahmet Turan Kılıç'ın cezası, idam cezasının kaldırılmasının ardından müebbet ağır hapse çevrilmişti. Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte Ahmet Turan Kılıç serbest bırakıldı.

Bilindiği gibi Cumhurbaşkanlarının Anayasal olarak ‘sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak’ yetkisi bulunmaktadır. Bu yetki Anayasa’nın 125/2. Maddesi gereğince yargı denetimine kapalıdır.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) paylaştığı son verilerine göre, 220 bin kapasiteli Türkiye cezaevlerinde şu anda yaklaşık 280 bin kişi bulunmaktadır. Bunlar arasında 457’si ağır olmak üzere 1334 hasta mahpus bulunmaktadır. 2017 yılı başından 2019 yılı sonuna kadar cezaevlerinde 44 hasta tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiği bilinmektedir.

Cezaevlerinde binlerce ağır hasta tutuklu ve hükümlünün olduğu dönemde, Sivas katliamı gibi Türkiye toplumunun hemen hemen her kesiminde derin yaralar açmış, unutulması çok zor toplumsal travmalara sebep olan katliamın ve 33 kişinin ölümünden sorumlu Ahmet Turan Kılıç’ın Cumhurbaşkanının yetkisiyle serbest bırakılması toplumun adalet duygusunu yok etmiştir.  Bilindiği gibi 2012’de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sivas Katliamı davasının zaman aşımına uğraması ile bazı sanıklar hakkında dava düşürülmüştü. Mahkemenin zaman aşımı kararına o dönemin Başbakanı olan Erdoğan, ‘hayırlı olsun’ demişti” ifadelerini kullandı.

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yanıt istedi:

1-            33 kişinin yakılarak öldürüldüğü Sivas Katliamının en önemli sorumlularından Ahmet Turan Kılıç’ın affedilme gerekçesi ve kriteri nedir? İnsanlık suçu işleyenler hakkında bu tür bir yetkinin kullanılmasının toplumun vicdanını sızlattığını ve adalet duygusunu zedelediğini düşünüyor musunuz?

2-            Binlerce ağır hasta tutuklu ve hükümlü varken, birçoğunun ölüme terk edildiği bir dönemde Ahmet Turan Kılıç’ın başvurusunun kabul edilmesi siyasi bir karar mıdır?

3-            Ahmet Turan Kılıç’ın sağlık raporunda ölümcül bir hastalıktan bahsedilmekte midir? Bu raporu kamuoyuna açıklayacak mısınız?

4-            Ahmet Turan Kılıç’ın serbest bırakılmasından sonra şu an hala Sivas Katliamından dolayı mahkum olmuş kaç kişi cezaevindedir? Bu kişilerden af başvurusunda bulunanlar var mıdır?

5-            Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı süresi boyunca af edilmesi için kaç mahkum başvuruda bulunmuştur? Bu başvuruların kaçı değerlendirmeye alınmıştır?

6-            Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedilen tutuklu ve hükümlüler hangi suçları işledikleri için cezaevine konulmuştur?