Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Önlü, önergesinde konuya ilişkin şunları kaydetti: “Basına ve kamuoyuna yansıyan iddialara göre Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik ile Bitlis Eren Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sevim Erdem’in birlikte yazdıkları “II. Abdülhamid Döneminde Dersim Sancağındaki İdari Yapı ve Ulaşım Ağı” başlıklı makalelerinde, 1892 tarihli Mamuretülaziz (Elazığ) vilayetine ait salnameden (yıllık) gerçekleştirdikleri doğrudan alıntıda “Kürt” kelimesini “adi” olarak çevirmişlerdir.

Bilindiği gibi bu tür “ırkçılık” içeren “sözde çeviri” hataları Kürtler ve Alevilere ilişkin yapılan araştırmalar ya da kaynak çevirilerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Daha önceleri de farklı makalelerde “ensest” gibi kelimeler “Kızılbaş” olarak çevrilmiş ve kamuoyunun gündemine gelmişti. Yine 2018 yılında Eğitim Sen’in yaptığı incelemeler sonucu Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 11-14 yaş arasındaki çocuklara şeriat ve cihat propagandası yapılan, Alevilere hakaretlerin yer aldığı ve günümüz yaşamının “cehennemlik” sayıldığı bir kitap dağıttırdığı ortaya çıkmıştı. Çeviri konusunda uzmanların değerlendirmelerinde, İbrahim Yılmazçelik ve Sevim Erden’in birlikte yazdıkları makalenin kaynak gösterme noktasında tutarsızlıklar içerdiği ve bağlamdaki muğlaklıklar nedeniyle toplumsal infiallere yol açabileceği vurgusu yapılmıştır.”

Önlü konuya ilişkin şu sorularına yanıt istedi:

1-            Kürtler ve Aleviler başta olmak üzere Türk ve Sünni olmayan toplumlara ilişkin ırkçı ifadeler içeren araştırmaların denetimleri hangi kurul ve yapılar tarafından yapılmaktadır?

2-            Kürtler ve Alevilere yönelik ırkçı ve ayrımcı ifadeler içeren kaç makale bugüne kadar tespit edilmiştir? Bu makaleleri hazırlayanlar hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?

3-            Bugüne kadar ırkçı ve ayrımcı ifadeler geçen kaç makale yayından kaldırılmıştır?

4-            Kürtlere yönelik ırkçı ve ayrımcı ifadeler kullanan İbrahim Yılmazçelik ve Sevim Erden hakkında yürütülen bir soruşturma var mıdır? Varsa bu soruşturma hangi kapsam ve içerikle yürütülmektedir?

(Haber Merkezi)