Halkların Demokratik Partisi (HDP) Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, çocuklara yönelik istismar olaylarının araştırması için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Milletvekili Alican Önlü tarafından verilen önergenin gerekçesinde şunlar kaydedildi: “Günümüzde tüm Dünya’da önemli bir problem olan çocuk istismarı ülkemizde de çok sık görülen toplumsal bir sorun halini almıştır. Cinsel travma deneyimi geçiren çocukların duygusal dünyalarının derinden sarsıldığı, yaşantısının köklü biçimde değiştiği ve tüm yaşamı boyunca süren acılar çektiği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yine yapılan birçok araştırmaya göre cinsel istismar ardından değerlendirilen çocukların büyük bir kısmında psikiyatrik bozukluk görüldüğü ve çocukluk çağında görülen ruhsal bozuklukların çocukların psikolojik gelişimini aksatarak erişkinlik dönemlerinde sorunlar yaşamlarına neden olduğu kanıtlanmıştır.

Ülkemizde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin imzalanmasının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen sözleşme prensiplerinin çocukların yaşamında yeterince yer almadığı açık bir biçimde görülmektedir. Birleşmiş̧ Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi (BMÇHS) uyarınca; Devletin öncelikli görevi, çocukların cinsel istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, önleyici hizmetleri kurumsallaştırmaktır. Devlet, çocuk suça maruz kaldığında, suç̧ mağduru çocuklara içinde bulundukları duruma uygun yardım ve destek mekanizmalarını oluşturmalıdır. Ancak Urfa ili başta olmak üzere Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde ve kentinde yaşanan çocuk istismarı konusunda yasaların ve alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu görülmektedir. Son olarak Urfa barosu tarafından hazırlan rapor bu durumu açıkça gözler önüne sermektedir.

Urfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonunun raporuna göre, 2109 yılı içerisinde kentte 894 tecavüz ve istismar vakası nedeniyle müdafi avukat ataması yapıldığı, bunların 842’nin 4 ile 18 yaş aralığında çocuk olduğu, tecavüz ve istismara maruz kalanların 662’nin kız çocuğu, 180’nin ise erkek çocuğu olduğunu belirtilmiştir. Yine 2019 yılı içinde, Altınbaş Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma neticesinde hazırlanan raporda, Türkiye’de cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların yüzde 46’sının çocuklara karşı işlendiği, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı belirtilmektedir. İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu'nun Haziran 2018 raporuna göre ise, cinsel suçların yüzde 46'sının çocuklara karşı işlendiği, çocuğun cinsel istismarında Türkiye'nin dünyada 3. sırada olduğu belirtilmektedir. Türkiye’de çocuk istismarı ile ilgili kapsamlı ve ülkenin tamamını kapsayan araştırmalar yapılmadığı için görünen sadece istismar vakaların küçük bir kısmıdır.

İstismarın gerçekten önlenebilmesi için koruyucu tedbirlerin alınması, müdahaleye yönelik uygulamaların gözden geçirilmesi, denetimlerin sıklaştırılması, istismar vakalarında ceza indirimlerinin kaldırılması, şiddetten hayatta kalanların haklarının korunduğu ve sosyal desteğe ulaşabildiği yapıların oluşturulması gerekmektedir. Sağlık, hukuk, psikoloji, sosyal hizmet, güvenlik ve eğitim gibi disiplinler arası ortak bir çalışmayla ancak istismar vakalarının önüne geçebiliriz. 

Bu bağlamda çocuk istismarı konusunun araştırılması, suç işlenene kadar gerçekleşen ihmallerin belirlenmesi, koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması adına Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince meclis araştırması açılması için gereğini arz ederim.”