SERHAT OZAN YILDIRIM

YSK, 31 Aralık 2019 tarihli Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklanan nüfus verilerini gerekçe göstererek, illerin milletvekili sayılarında yaptığı düzenlemeyle Dersim’in 2 olan milletvekili seçilme sayısını 1'e düşürmüştü. Son nüfus sayımına göre her seçim çevresinin çıkaracağı yeni milletvekili sayılarını açıklayan YSK, Dersim’in milletvekili sayısının 2'ye yükseldiği duyurdu. HDP'den Alican Önlü ve CHP'den Polat Şaroğlu'nun milletvekili olduğu kentin vekil sayısının tekrar yükselmesi sevinçle karşılandı. 


'İLİN TEMSİLİYETİNİN MECLİS'TE 2 OLMASI DA MUTLULUK VERİCİ'
HDP Tunceli İl Başkanı Nurşat Yeşil, YSK'nın aldığı kararının sevindirici olduğunu belirterek, " Nüfusun tekrardan artmış olması ilimiz açısından çok önemli bir gelişme ve ilin temsiliyetinin mecliste iki olması da mutluluk verici. Gerek ekonomik nedenler gerekse siyasal durumlardan kaynaklı şehrimizde göç oranı oldukça fazla. Genelde vatandaşlar metropol şehirlerine ve yurtdışına göç ediyor. Bunun sonucu olarak ta milletvekili sayımız geçen yıl bire düşmüştü. Tabi nüfusun artış sebebi dışarda yaşayan vatandaşların nüfus kayıtlarını ile almasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Doğurganlık oranında ciddi bir yükseliş yok çünkü. Meclisin çok bir fonksiyonu kalmamış olmasına rağmen yine de mecliste iki milletvekilin ilimizi temsil etmesi bizim için hem önemli hem de sevindirici” dedi


'MİLLETVEKİLİ SAYIMIZIN İKİYE ÇIKARTILMASI İÇİN YOĞUN BİR ÇABA GÖSTERDİK'
Tunceli'nin milletvekili sayısının tekrar 2 olması için çaba sarf ettiklerini söyleyen CHP Tunceli İl Başkanı Ali Mustafa Çelik, şunları söyledi:
"2020 yılında milletvekili sayımız 1'e düşmüştü. İlimizin nüfusunda da 3 bin 700 civarında bir düşüş vardı. Bu yılki çalışmalarımızı o yönde yaptık, milletvekili sayımızın 2'ye çıkartılması için yoğun bir çaba gösterdik. Bu yıl da göçlerimiz oldu. Vatandaşların nüfus kayıtlarını buraya alması durumunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hemşerilerimiz yılın belli bir döneminde burada yaşamaktadırlar, yaz aylarında bura da yaşıyorlar onun için birinci adreslerini buraya almaları çok iyi olacaktır. Her kentin gerçekten en az 2 milletvekiliyle temsil edilmesi lazım. Tunceli'nin 1 milletvekiliyle Meclis'te temsil edilmesi problem olacaktı. Bu bakımdan milletvekili sayımızın 2'ye çıkartılması mutluluk vericidir." 
AK Parti Tunceli İl Başkanı Sercan Özaydın ise konuyla ilgili açıklama yapmayacağını bildirdi.  


Agit Aral isimli vatandaş ise "Milletvekili sayısı 1 den 2 ye olumlu bir gelişmedir. Fakat siyasi iktidarın bugün ülkeyi getirdiği konum itibariyle halk iradesini yok sayma, tek adam tek partili bir sistemi dayatmaktadır. Dersim açısından 2 olsa bile saygı duyacak mı seçilen halk iradesine? Sayı kaç olursa olsun önemli değil, önemli olan seçilen iradeye saygı gösterecekleri mi? Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun en güncel olarak önümüzde duruyor. Enis Berberoğlu’na tanınan hak neden Musa Farisoğulları’na Leyla Güven’e tanınmıyor" ifadelerini kullandı.

Kent sakinlerinden Hıdır Mercan, göç edenlerin dönüş yapması için çağrıda bulunarak, milletvekili sayısının iki olmasından mutluluk duyduklarını söyledi.